God och vacker silltårta – recept

silltarta

En god och vacker silltårta passar fint de flesta högtider!

Just denna silltårta är i repris från påsken 2014, men nu tänker jag att den kan vara något till din midsommar? Sill är ofta inte barnens favorit, men den här är en bra nybörjarvariant där sillen ligger inbäddad bland bröd och annat gott. Dessutom blir den som en läcker dekoration på buffébordet.

Så här skrev jag om vår silltårta den där påsken:

”Efter en helt ok påskafton ute på isen där årets fisketävling ägde rum, hade mamma dukat upp med en läcker silltårta. En smörgåstårta som passar extra bra på påsken då den både innehåller ägg och matjesill. Snygg, och kanske något för dig att fixa till påskdagen eller annandag påsk?

I övrigt inget nytt på vårt påskbord, så jag kan helt enkelt hänvisa till förra året om du vill veta vad vi mumsar på ikväll.”

Silltårta

Ingredienser, 8-10 portioner:

 • 2 kavringar á 600 g
 • 2 burkar matjesill
 • 2 hårdkokta ägg + 2 st till garneringen
 • 1 gul lök
 • 2 dl majonäs
 • 2 dl crème fraîche + 2 dl till garneringen
 • 1 dl finhackad dill
 • 200 g naturell cream cheese
 • 1 rödlök
 • 1 knippe gräslök

Gör så här:

 1. Kantskär kavringen och skiva på längden till sammanlagt 10 jämna skivor. Lägg ut 2 skivor kavring på ett fat.
 2. Låt matjesillen rinna av och finhacka sill, ägg och gul lök. Blanda med majonäs, 2 dl créme fraîche och dill. Peppra.
 3. Varva bröd med fyllningen och avsluta med 2 brödskivor. Hittills går att föbereda dagen innan. Plasta in och förvara i kylen.
 4. Rör ihop resten av créme fraîchen och cream cheese till en jämn kräm. Bre den över och runtom smörgåstårtan.
 5. Skiva äggen och lägg i mitten av tårtan. Finhacka de bägge löksorterna och fördela längs äggraden.

För mig blir det ingen silltårta i år vad jag tror. Jag anlände till Holiday Club i Åre igår kväll för att fira midsommar med Frisk och stark familj. Vet inte vad vi kommer äta, men är säker på att restaurang Grow bjuder på något gott, som alltid. Berättar mer om vårt event framöver. Kram och hoppas du får en fin dag! /A

6 kommentarer
 1. Hej!
  Sparade detta receptet när du publicerade det för ett år sen, och har nu precis gjort det för första gången- Vi hoppas gästerna kommer gilla den ikväll, efter vad vi provsmakat verkar det bli supergott!
  Tack å glad påsk!

 2. alltså min favvo på påsk o midsommarbordet är KAVRING MED GUBBRÖRA! Detta är ju nära på samma fast i ett tjusigare format.

  sitter just nu i vår sjöbod vid vänern o jobbar på altanen o skriver inköpslista o surfar runt lite, sonen metar. Kan man begära mer av livet? Har haft en tung vecka träningsmässigt, ingen ork o tänker att bara jag rör mig så är det bra ju…. Terese gav mig en rejäl tankeställare, det är dax att acceptera kroppen o vara tacksam till den o livet, o njuta inte tro att smal gör mig lyckligare…

  ha en härlig midsommar i åre med dina <3

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras