5 fördelar med SUP – stand up paddling på Jormsjön

SUP Anna Lissjanis Jorm

100% fokus medan du glider fram ljudlöst på glittrande vatten.

Inte konstigt att SUP, stand upp paddling, har blivit så trendigt. Dels p.g.a. naturupplevelsen och det meditativa med att koppla bort tankarna på annat. Dels att det är bra för kroppen rent fysiskt. Det ena går visserligen in i det andra.

Min syster har tagit med sig sin uppblåsbara variant och det var häftigt att testa på Jormsjön i helgen. Perfekt aktivitet för hela familjen.

Än så länge har jag bara varit ute en snabbis för att testa, men det blir garanterat fler turer. Det är kul att alla kan vara ute på sjön och med olika vattenleksaker här i Jorm. Min fasters kajak är också populär, liksom min gamla våtdräkt från Vansbrosimningen. En SUP-bräda är årets nytillskott som har många fördelar.

5 fördelar med SUP

  1. Enkelt att komma igång. En SUP-bräda har bra flytkraft, är större och mer stabil än en vanlig surfbräda, vilket gör det relativt enkelhet stå upp och paddla.
  2. Finns för olika ändamål och nivåer. Det finns flera olika typer av brädor beroende på hur och var du ska paddla. Nybörjarbrädor, våg-SUP, down wind-brädor och racerbrädor. En guide till att välja rätt bräda hittar du här. En annan variant är att göra SUP-yoga, vilket också ger mer närvaro och fokus.
  3. Rolig träning. Om du inte gillar ”vanlig” träning är det här en perfekt form, där man inte tänker på att kroppen jobbar. Du har förmodligen fullt upp med att undvika ett dopp och ju stabilare du blir – ju mer fart kan du dra på. Eller avancera med exempelvis yogaövningar.
  4. Meditativt. Dels att fokusera helt på en sak för att hålla balansen och dels från kluckande vattnet och naturen runtomkring – utan någon bullrig motor. Därför optimalt för yoga som jag nämnde.
  5. Bra träning. Du stärker balansen och hela muskelkedjan, speciellt core och axlar, men hela kroppen aktiveras. SUP är ett bra sätt att hitta corekontakten, för tappar du den tappar du balansen och ramlar i.

träningstrender 2019 Yoga Mountain Festival

Har du testat SUP? Innan har jag provat SUP-yoga, men bara i bassäng.

Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras