8 fördelar du får av att hoppa

Måndag och redo att upp och hoppa!?

Jag är inte riktigt i samma ”hoppform” som då Jane tog den här bilden av mig än p.g.a. mitt knä, men nu syftar jag på rörelse över lag. Vi behöver vår vila och visst det är skönt att chilla i soffan, men finns många fördelar med att hoppa upp då och då. En så liten grej som att resa sig med jämna mellanrum gör stor skillnad. Jag gillar inte att ”pekpinna”, men vill lyfta positiva saker för oss och det ena behöver ju inte utesluta det andra.

Tråkigt fakta är dock att stillasittandet är ett av våra största hälsoproblem, något som ökar i alla åldrar, speciellt på helger och kvällar. Att alla hamnar framför varsin skärm är i alla fall vanligt hemma hos oss och det är ju inte alltid negativt. Jag sköter t.ex. mitt jobb online, barnen lär sig massor och chattar med sina vänner. Det är när skärmtiden drar ut i timmar utan ens kortare bensträckare som både kropp och själ kan må dåligt, så att resa på- och röra sig ett par minuter är guld. Hoppa hopprep är ett sätt som funkar både på kontoret och hemma med barnen, utan att du ens behöver gå ut eller byta om.

hoppa hopprep jonnaFoto: Abilica Active.

Det finns flera fördelar med att hoppa som jag tar upp nedan.

8 fördelar med att hoppa

1. Roligt. Som jag nämnt är det många av oss som kan le åt barndomsminnen när vi hoppar hopprep eller upp på saker, det plockar liksom fram lekfullheten i oss – perfekt att göra tillsammans med sina barn. Som vuxen är det ofta mer utmanande fysiskt också, vilket somlig går igång på medan andra gillar att det inte känns som träning.

fördelar med att hoppaBox workout – 6 övningar med 2 lådor visar jag här.

2. Förbättrar din kardiovaskulär hälsa. Att hoppa ökar pulsen på samma sätt som när du går, springer, tar i trapporna eller cyklar. Den typen av träning gör att kroppen lär sig använda syre effektivt, vilket bidrar till att ditt hjärta, lungorna och ditt cirkulationssystem stärks.

3. Ökar din balans och koordination. När du hoppar hopprep använder du ju armar och ben separat, vilket tränar din förmåga att utföra olika rörelser samtidigt.

Foto: Abilica Active.

4. Stärker musklerna. Att hoppa kräver engagemang i hela kroppen. Muskulärt stor betoning på core, lår, rumpa, vader och axlar.

5. Minskar stress och ökar din pigghet. All form av rörelse är bra för att få igång kroppens produktion av endorfiner, vilka gör oss glada och får oss att släppa oro.

Film med hopp och spring i trappa – 4 varianter.

6. Billigt och smidigt. Till uppvärmning- eller under träningspasset, som lek eller rörelsepaus på kontoret – någon av de enklaste och billigaste rörelseformerna där du jobbar med puls och styrka på kort tid.

7. Ökar bentätheten. Liksom annan belastning är hopp och stötar bra för vårt skelett.

8. Kräver minimalt utrymme. Till skillnad mot annan pulsträning behöver du bara ett par meters radie runt dig för att hoppa hopprep. Ännu mindre för upphopp.

Läs mer: Boxjump – teknik och hur du övervinner rädslan

Spänst och explosivitet är ytterligare fördelar med att hoppa som jag inte nämnt och blir mer utmanande ju äldre vi blir. Jag tycker även det är läskigt att hoppa, som du tydligt ser på bilden ovan, haha. Men fasiken vilken power jag får när jag tagit modet till ett boxjump.

Vilken är din favoritvariant av hopp? Blir det några under veckan? Kram! /A

4 kommentarer
  1. Efter tre graviditeter och förlossningar klarar inte kroppen (knän, fötter, höfter, bäckenbotten) så mycket hoppande. Men burpees fixar den! Så det får bli mitt favvohopp😊

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras