FILM: Muskelaktivering för effektiv träning och skadefrihet vid 4 vanliga övningar

Övningar finns det gott om, men tränar du det du syftar på?

I veckans träningsfilm snackar vi muskelaktivering, alltså att verkligen få kontakt med musklerna du vill träna. Inte självklart. Jag minns själv hur jag kunde få träningsvärk i biceps när jag kört en roddövning som nybörjare. Att det var svårt att koppla på rätt muskler, men det är något som kommer med tiden. Och till dig som är i samma läge som jag var vill jag ge några teknik- och tankeknep som kanske kan underlätta din muskelaktivering. Har du redan metoder som funkar bra för dig, fortsätt så för mycket är personligt, men det här är i alla fall mina från erfaranheter och utbildningar som jag är säker på passar fler.

Jag spelade in lite snack på Jormgymmet under jullovet, tankar till 4 vanliga rörelser som du kan applicera på flera olika övningar. För ökad känsla, lägre skaderisk och bättre träningseffekt.

Muskelaktivering för effektiv träning och skadefrihet vid 4 vanliga övningar

  1. Coreträning: Knip och ”hissa upp” bäckenet – spänn magen från sidorna mot ryggraden.
  2. Rodd: Kom bak med axeln – hitta anspänning kring baksida axel och mellan skulderbladen – knip åt och bromsa på vägen ner.
  3. Marklyft: Tänk att du ska stampa ner fötterna i golvet – styrka genom hela kroppen ut i greppet – lyft rakt upp.
  4. Hantellyft åt sidan: Kraft från greppet – sänk skuldran och slappna av i nacken – låt armbågen styra rörelsen.

För egen del ser jag fram emot löpning efter ett par dagar med styrketräning. Som vanligt får jag nytändning på Stockholms-gymmen efter en tids frånvaro. Längtar efter speciella övningar och redskap som inte finns på Jormgymmet, även om jag älskar det med. Variation är fint.

Lycka till med din träning och hoppas du får en riktigt fin fredag. Kram! /A

Gillar du filmen om muskelaktivering kanske även dessa teknikfilmer är något för dig?

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras