Frasiga fiberrika fattiga riddare – recept

fiberrika fattiga riddare

Torrt bröd och hungriga ungar hemma?

Inget krav för att laga fiberrika fattiga riddare, men för mig är det ofta två skäl. Att inte kasta ätbar mat har jag fått inpräntat sen barnsben, kanske det enklaste och bästa sättet att bidra till både bättre miljö och ekonomi. Plus slippa handla så ofta. Och jag vet inte hur det är hemma hos dig, men jag har några som alltid tar av det nyaste brödet så att det äldre blir liggande att torka. Inte mindre torrt nu under sommaren då även värmen hjälper till.

Med ett långt sommarlov kommer även en hel del matlagning, där alla enkla lösningar uppskattas av mig. Jag har ju 4 vargar här hemma och vill även få i dom något vettigt, gärna som både gillas och mättar. Pannkakor är enkelt, men kräver ett berg för att alla ska bli nöjda, varför att fylla ut med bröd är ett smart drag. Senaste gångerna har jag även använt det med lite mer fibrer för magens skull, senast Fazer Havrefralla (som jag även använt till hamburgerbröd tidigare).

Lite mer fiberrika fattiga riddare än originalet alltså, men lika goda. Barnen märkte ingen skillnad och jag tyckte dom blev mer frasiga av små fibrer i brödet. Funkar annars med vilken brödsort som helst, även överblivet kaffebröd för en sötare variant.

Frasiga fiberrika fattiga riddare

Ingredienser, ca 4 portioner:

 • 4 ägg
 • 3 dl mjöl
 • 3 dl mjölk
 • 12 skivor fiberrikt bröd
 • smör att steka i
 • socker och kanel eller annan topping

Gör så här:

 1. Börja med att röra ihop ägg och mjöl till en jämn smet.
 2. Tillsätt lite i taget av mjölken och vispa ihop..
 3. Lägg brödet i smeten så det suger upp smeten och blir kladdigt.
 4. Smält smör i en stekpanna och lägg i brödskivorna. Stek gyllenbruna på varje sida.

Egentligen inte mer avancerat än att göra en vanlig pannkakssmet som brödet får ligga i en stund för att suga åt sig innan stekning. Eller enbart i ägg hopvispade med mjölk. Detta brukar vara Hugos önskefrukost när han fyller år, nu blev det i samband med Junior och Jonnas, men säkert snart igen.

Jag åt mina med socker, kanel, keso och blåbär. Riktigt smarrigt.

Kram och go´helg! /A

Fler rekommenderade inlägg:

2 kommentarer
 1. Bra tips, lite bortglömt av mig, men ska genast dammas av!
  Göra toast ( om man har toastjärn) på gammalt bröd funkar väldigt bra här hemma också!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras