Mjukgörande uppvärmning på 3 sätt

Hur min uppvärmning ser ut inför riktigt tunga lyft?

Ja du, förr var det ju mest konditionsmaskiner som gällde för uppvärmning, men nu har jag blivit lite latare. Eller smartare? Det beror på hur man ser det, men jag tänker att jag ändå springer så ofta, så vid uppvärmning inför styrketräningen lägger jag hellre tiden på aktivering och rörlighet.

Mjukgörande uppvärmning på 3 sätt

1. Olika slags steg med miniband, mycket för att aktivera rumpan som är en viktig muskel i många övningar. Åt sidan, framåt, bakåt, hela tiden med såpass spänt band att  musklerna jobbar.

2. Med kvastskaft. Rotationer och overhead squat för att mjuka upp kring axlar och bröstrygg.

3. Yoga/rörlighetssekvens. Böj och sträck åt olika håll för att mjuka upp kring höft, lår, rumpa, bröst, axlar.. ja hela kroppen!

Exempel på dessa 3 hittar du i uppskruvat tempo i min story på Instagram om du är snabb, annars via länkarna vid respektive uppvärmningsmetod.

SEN är jag redo för belastning som du ser här och nedan. Igår veckans tunga underkroppspass med bland annat 4 x 5 repetitioner 90-kilos marklyft på Kampangymmet. Hela upplägget här om du vill prova:

  • Uppvärmning med de 3 metoderna
  • Stillastående utfall med skivstång, 4 set
  • Marklyft, 4 set
  • Hip-thrust + draken, 3 superset

Mellan dom olika styrkeövningarna körde jag ytterligare rörlighetsövningar, lika mycket för den välgörande effekten som min rastlöshet.

uppvärmning marklyft

Att vara ordentligt mjuk och varm är i alla fall en bra idé, både för ökad prestation och att slippa skador. Det händer att jag slarvar när jag har bråttom, men då är mitt knep att smyga in rörligheten mellan styrkeseten, då man ändå behöver tid att vila från vikterna inför nästa lyft.

Har du några andra uppvärmningsmetoder att rekommendera? Ja, förutom att springa, cykla och sånt som vanligtvis förknippas med att göra sig redo för träningen. Skriv gärna. Kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras