Simpel smulpaj – recept + tankar om hälsosam kost

Smulpaj

Inför helgen eller vilken dag som helst vill jag bjuda dig på det här – några tankar om kost..

..och recept på en simpel, smarrig smulpaj. Det hittar du längre ner, men låt oss snacka lite tankar bakom den. Matintresset är stort i Sverige, dels för tillagning av olika slag, dels för råvaror och vad som är bra att äta och inte. Själv sitter jag på flera stolar – den som tar hänsyn till kunskap jag har om näringslära och matens funktion i kroppen, den som bryr sig om miljön och slutligen det rent mentala. Att kunna äta med gott samvete och inte använda mat som belöning eller bestraffning. Istället att du alltid är värd att äta, alltid värd att må bra.

Jag och Milla pratade lite om det där under vår promenad en sommar som inlägget är en repris ifrån. Om att välja mat för att må bra och leva ett långt liv – för sin egen och sina barns skull. Att sträva efter att hålla sig frisk och välja råvaror med tanke på saker som miljö och cancerrisken. Att t.ex. dra ner på rött kött, äta mycket ekologiskt och mat som hämmar inflammationer i kroppen. Mycket av det där tänket går per automatik för mig och är därför inte ansträngande, men sen finns det andra bitar jag slarvar mer med.

Ingår smulpaj verkligen i hälsosamt ätande?

Kost är en svår balansgång och för mycket fokus på mat, vad som är ok och inte, kan stjäla energi från det viktigast – som dina närstående och att njuta av livet. Ägnar du alla vakna timmar åt att planera din mat spelar det där extra året du får leva ingen större roll längre, det är ju NU livet pågår – framtiden vet vi väldigt lite om. Och som jag alltid brukar tjata om och gör ännu en gång, det är högst personligt vad som är bra att äta och hur mycket tid vi har att lägga på kostplanering. Vilket gör det hela svårt, i alla fall om du är en person som bryr dig och alltid vill maxa livet.

En tanke jag själv ofta använder mig av är att äta för att jag tycker om min kropp. För att vill klara allt jag tycker om att göra, vill känna mig stark och även ha energi till att orka vara glad. Att inte se mat som det mest centrala i livet men ändå njuta av den.

barpaj_millaMilla har lyxen med att bo nära en skog full av blåbär och hallonbuskar. Gott till allt från morgongröten till mellanmål eller en smarrig smulpaj.

För nog är det underbart med smaker, att komponera olika ingredienser till något riktigt gott, vilket inte alls behöver vara så komplicerat. En skiva grillad halloumi, ett riktigt bra kaffe, eller som i fredags – egenplockare bär till en ljuvlig smulpaj som bara består av 4 saker. Det kan överträffa vilken mästerbakelse som helst, speciellt om du får äta den i solen tillsammans med personer du tycker om.

smulpaj

Simpel smulpaj a´la Milla

 • Bär, ca 250 g färska eller frysta blåbär
 • Smör, 75 g
 • Havregryn, 1 dl
 • Kokossocker, 2 msk

Gör så här: Blanda kokossocker, smör och havregryn i en bunke till en smulig deg. Fördela över bären och grädda ca 20 min i 225°. Servera varm, gärna med vaniljglass som får smälta lite över hela härligheten.

smulpaj

Mycket är självklart och logiskt men svårt i praktiken, jag vet. Livet går upp och ner och är du en person som tar ut dina känslor på maten kan följderna bli en svacka för hälsan. Men så länge du alltid har en strävan och vet vad du egentligen mår bäst av, tror jag att ätandet blir mer sunt då resten av tillvaron ser ljusare ut. För det blir den alltid.

Har du några tankar och funderingar om känslor kring kost som du vill ventilera? Välkommen att göra det, jag läser och svarar gärna om jag kan. Oavsett önskar jag dig en härlig helg! ♥/A

13 kommentarer
  1. Annika – som jag skrivit till övriga – så är det men inte alltid lätt i praktiken för känslomänniskor. Men med hjälp av tankemönster kan vi peppa oss själva till sunda ätbeteende även i perioder då livet inte är på topp.

   Kram tillbaka & ta hand om dig & fina magen <3

 1. Äter för att må bra, ge kroppen vad den vill ha. Då blur det att jag utesluter mycket “onödigt” i vardagen, tex fika etc. Men jag ser det inte som någon uppoffring och inget jag ångrar. Vill jag verkligen ha glass, då äter jag det.
  Men sen är det tyvärr så att man är otroligt lättpåverkad, men för mig själv är det mer hur jag ser ut. Inte att jag inte är nöjd, men det där med lite mer musker, lite mindre fett. Är glad att jag inte är yngre, man är ju ännu mer lättpåverkad då.

  1. Elin – det är inte fel att vilja trivas med sin kropp så länge du inte straffar den med självsvält. Att utesluta fika är tex inget fel, jag äter själv inte fika varje dag men precis som du – ibland är jag sugen & då gör jag det. Frihet är att bestämma själv & vara kompis med sin kropp.

 2. Åh jag tänker alldeles för mycket på mat….När jag äter frukost tänker jag på vad jag ska äta härnäst. Jag vet så väl vad som är bra att äta. Och jag väljer alltid mat med bra kvalité men sedan är jag såå svag för godis o glass. Tack o lov inte chips o dyl. Jag har svårt att bara ta lite grann…. Ibland kommer jag in i perioder då jag faktiskt kan ta lite grann på helgen.
  Men då sitter man här… Fyra veckor av semestern har gått och jag vågar inte väga mig. Bundit massa vätska så det känns när jag sitter på huk. Samma visa varje år :-/
  Jag har nog väldigt lätt för att gå upp i vikt tror jag. För jag rör ju på mig.
  Jag kan nog gå tillbaka till veckan innan Vätternrundan då jag dundrade på med hur mycket kolhydrater som helst. Sedan fortsatte det att ätas men cyklingen i princip avtog….
  Så denna vecka gäller det morgonpromenader varje dag plus få in mil på cykeln så jag svettas ut…..

  När springer du maran i Helsingborg??

  1. Linda – du är långt ifrån ensam om att det blir lite mer & “onyttigare” mat under semestern. Och det behöver inte vara fel för motivationen under hösten tror jag, bara du inte stressar upp dig. Jag förstår att du vill trivas med din kropp & du vet säkert själv vad du mår bäst av & hur du ska ta dig dit. Så ta det hela med ro. Morgonpromenader är grymt på många sätt så njut av dem utan så mycket fokus på vikten.

   Gällande maten är det svårt att sluta tänka, jag vet, men genom att sysselsätta dig med annat släpper det. Men huvudsaken är ändå att du äter med tanke på att ge dig själv det bästa. För att du är värd det.

   Loppet är 3 september, men jag får se hur det blir med den saken. Är tränad för det men har inte bokat resa & boende så jag får se. Kommer skriva mer om detta framöver 🙂

   Kram & ha en fin dag!

   1. Visst är det så, ibland är det inte alls lätt i praktiken vilket jag tycker också. Hakar upp mig på rätt mycket, men blir bättre och bättre på det. 🙂 kramar fina du

 3. “Orka bjussa på ett leende” är intressant..
  Blir vi dåliga/ointressanta när vi inte orkar det?

  Själv kunde jag fejka sånt hur dåligt jag än mådde. Idag gör jag det bara i bland när jag känner för det.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning