Konstant trött? 7 orsaker till trötthet – och hur du botar den

Känner du dig ovanligt hängig, även dagtid?

Som att en dimma av trötthet lagt sig över tillvaron? Inte så konstigt nu när vi går mot mörkare och kallare tider, men ALLT går inte att skylla på hösten. Och finns det lösningar som gör dig piggare är det ju bra att prova dom. Jag tycker mycket som har med kroppen och hur vi mår är intressant, så jag har luskat lite. Hittat några vanliga orsaker till trötthet och botemedel om du vill få upp din energi.

7 orsaker till trötthet – och hur du botar den

1. Sömnbrist. Den vanligaste och mest självklara anledningen är att du sover för få timmar per dygn. De flesta av oss mår bra av 6–8 timmar per natt, men kvalitén på sömnen påverkar också. Du som stressar mycket, snarkar och/eller har sömnapné kan få sämre sömnkvalitet. Som gör dig seg, trött, får sämre reaktionsförmåga, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och sämre minne.

Botemedel: Var ute när det är dagsljus, motionera, ät tillräckligt och allsidigt, stressa mindre. KBT kan hjälpa och råd efter sömnutredning hos specialtist, men du kan även träna in bättre sömnvanor själv. T.ex. gå och lägga dig samma tid varje natt, undvika att dricka för mycket så att du måste gå upp och kissa på natten eller med hjälp av speciella sömnprogram på internet.

2. Utmattning och stress. När trötthetskänslan inte går att sova bort kan det vara läge att söka hjälp. Kroniskt trötthetssyndrom och utmattningssyndrom påverkar hälsan både fysiskt och psykiskt. Vissa får värk i kroppen, koncentrationssvårigheter och känner sig allmänt deprimerade.

Botemedel: Goda sömnvanor är fortfarande viktiga, men fokusera också på psykosociala faktorer som att be om avlastning och att säga nej. Motionera och vistas utomhus, prioritera din ”egentid”, lugn och tysthet. Våga stänga av telefonen, minska onödigt tid framför dator och ta inte med dig jobbet hem.

3. Årstidsbunden trötthet och depression. När ljuset ändras med årstiden kan du bli trött och deppig, så kallad SAD – seasonal affective disorder. Detta tros bero på att produktionen av melatonin, hjärnans eget ”sömnmedel”, ökar under det mörka halvåret. Även signalsubstansen serotonin som har med psykiskt välmående att göra påverkas. Brist kan göra dig nedstämdhet, irritation, extrem trött, ge ökat sötsug och stort sömnbehov även om du sover mycket.

Botemedel: Se ovan. Även här hjälper det att vara ute i dagsljuset, att motionera och verkligen se till att sova så gott som möjligt, men även att göra saker du tycker är roliga. Umgås med vänner, ta in en helg på spa eller annat du mår bra av. Ljusterapi i särskilda ljusrum kan också hjälpa och i allvarligare fall kan du behöva SSRI-preparat, så kallade lyckopiller, eller terapi.

4. Järn- eller/och blodbrist. Om du får i dig för lite järn kan blodbrist, för lågt Hb-värde, utvecklas. Järn behövs för att bilda hemoglobin, Hb, i de röda blodkropparna som transporterar syre från lungorna ut i kroppen. Järnet tas normalt upp från maten i tarmen. Järnbrist utan blodbrist uppstår när järnförråden är tomma men Hb-värdet är normalt. För låga värden kan göra dig trött, få koncentrationssvårigheter, livlöst hår, hjärtklappning, andfåddhet, yrsel, aptitlöshet och huvudvärk.

Botemedel: Ta blodprov hos doktorn där de mäter Hb-värdet. På egen hand kan du se till att äta allsidig mat med mycket järn, exempelvis fullkornsprodukter, lever, leverpastej, blodpudding, nötkött, vilt, fisk, spenat, brysselkål, broccoli, havregryn, torkade aprikoser, solrosfrön och mandel som är järnrika. C-vitaminrika grönsaker, juice, frukt och bär ökar järnupptaget, surkål fördubblar det, medan te och kaffe som dricks med maten kan hämma upptaget.Brist på vitamin B12

5. Brist på B12. B12 behövs bland annat för att bilda nya röda blodkroppar, men vid exempelvis en inflammation i magsäckens slemhinna kan du få brist. Symptomen är trötthet, myrkrypningar, hjärtklappning, depression, dålig balans, lättretlighet, minnesproblem, känselstörningar i ben och fötter.

Botemedel: Ta ett blodprov på vårdcentralen som visar om du har B12-brist. För att få i dig mer – ät allsidig kost med magert kött som är nyckelhålsmärkt, mjölkprodukter, ost, ägg och fisk.

6. Kroniskt trötthetssyndrom, ME. Det finns studier som visar att sjukdomen kronisk trötthet kan ha med en störning i immunförsvaret att göra och att ett virus kan vara inblandat, medan andra anser att tröttheten har psykologiska orsaker. Kronisk trötthet yttrar sig i långdragen sjuklig trötthet, försämrat närminne, halsont, ömmande lymfkörtlar, värk i leder, muskelsmärtor, huvudvärk, sjukdomskänsla efter ansträngning.

Botemedel: Det som kan hjälpa är framför allt vila, men även massage, akupunktur, meditation eller mindfulness kan lindra. Pacing är en metod som hjälper ME-patienter att hitta den rätta balansen mellan vila och aktivitet. KBT kan också hjälpa patienten att leva med ME. Vitamintillskott av bland annat B12 och folsyra ges ibland. Vid behov kan man få medicin mot sömnbesvär, depression och värk.

7. Sköldkörtelrubbning. En underfungerande sköldkörtel kallas Hypotyreos. Ofta triggas rubbningen av hormonsvängningar vid graviditet, i klimakteriet och vid stress. Jodbrist kan också orsaka sköldkörtelrubbningar, men det är ovanligt i Sverige. Hypertyreos, överfunktion av sköldkörteln, gör att ämnesomsättningen höjs i stället. Inflammerad sköldkörtel kan också störa produktionen av sköldkörtelhormon och ge samma symtom som hypotyreos eller hypertyreos. Inflammerad sköldkörtel tror man beror på en virusinfektion.

Symtomen är trötthet, huvudvärk, koncentrationssvårigheter, mjölksyra i musklerna, humörsvängningar, nedstämdhet, låg kroppstemperatur, trög mage, eksem, håravfall, halsont, pms, andfåddhet, hjärtklappning, viktuppgång, infertilitet.

Botemedel: Hos doktorn kan du få behandling med konstgjort sköldkörtelhormon T4, ofta Levaxin. Sköldkörtelhormonet T3, liotyronin, förekommer också i kombination med T4. Är sköldkörteln inflammerad används inflammationshämmande medicin, typ Voltaren, och ibland kortison. När inflammationen lagt sig kan Levaxin behövas om sköldkörtelhormonnivån är låg.

trötthet 
Hon och färgerna – typiska saker jag blir glad av. Bild från hösten 2017.

För de flesta av oss är ändå sömn, solljus, vila, allsidig mat och sånt/såna du tycker om bästa botemedel mot trötthet. Ta hand om dig. Kram! /A

Källor: Vårdguiden, WebMD.

4 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras