HALT – är du hungrig, arg, ensam eller trött?

HALT!

Hur mår du idag? Ibland värt att stanna upp en minut och reflektera. Om glad och nöjd är det ju inte så mycket att fundera över, men om du känner dig arg eller nere finns en bra formel att ta hjälp av innan du dömmer dig själv, någon/något annat. Såpass bra att jag gör en throw back och återpublicerar det här inlägget som jag skrev för ett par år sen, eftersom så många uppskattade det och formeln fler gånger hjälpt mig själv.

TBT: 25 mars 2018

Jag var själv låg i fredags och skrev ett inlägg på Instagram om hur jag mådde. Inte för att fiska sympatier, men eftersom jag vet att jag inte är ensam om att känna så ibland och behövde skriva av mig. Där och då ville jag mest gå och dra täcket över mig och gråta, men samtidigt vet jag ofta vad min nedstämdhet beror på. Att om de fysiska livsnödvändigheterna (dit jag räknar sömn, mat och kärlek) är rubbade blir jag extremt lättpåverkad av stress, krav och kritik. Och den här veckan har jag ensam kört på med jobb, lämningar, hämtningar, matlagning och annat – utan att känna efter. Så som jag ofta gör när det är mycket. Jag stänger av känslorna.

Men i fredags brast det. Planen var en joggingtur efter jag lämnat barnen och innan hemmajobb, men benen ville inte springa. Väl medveten om en tuff vecka var det ändå lätt att acceptera läget, gör det bästa av situationen och ta en skön promenad i solen istället. Och efter extra mycket mat, läggning av både mig och barnen redan kl 21.00, vaknade jag som mig själv igen igår morse. Utvilad. Glad. Sugen på yogan jag bokat in mig på.

Det här är alltså inte mitt nuläge, utan en återblick till 2018, men ändå. Somliga nätter sover jag oroligt och livet går upp och ner, du vet. Är mer påfrestande ibland och sen blir det enklare. Och det är ok att släppa alla ”måsten”, gråta och stänga in sig en stund, men det är också bra att hitta sitt recept för att må bättre. Där kan formeln HALT vara till hjälp, som jag själv tycker är bra att använda sig av i en svacka.

Bild från förra julen då jag både var utvilad, påfylld med både mat och kärlek. Ser fram emot en repris i år.

Är du hungrig, arg, ensam eller trött?

Verktyget påminner oss om att ta ett ögonblick (HALT) och fråga oss om vi känner oss hungrig, arg, ensam eller trött? Det verkar enkelt nog, men när dessa grundläggande behov inte uppfylls är vi mottagliga för självskadebeteende – fysiska eller mentala. Lyckligtvis är hungern, ilska, ensamhet och trötthet lätt att åtgärda och fungerar som ett varningssystem innan sakerna når en brytpunkt.

HALT – är du hungrig, arg, ensam eller trött?

Hungry?

Hunger kan vara ett fysiskt eller emotionellt behov. Att förstå behovet av att äta är ganska enkelt. Att tillfredsställa ditt näringsbehov gör det möjligt för din kropp att fungera till största möjliga potential och känna sig bättre. Men med HALT kan en hunger även betyda mindre konkreta saker, som tillgivenhet, prestation och förståelse. De som bryr sig om och/eller älskar dig kan ge dig ”mat” för ditt hjärta och lindra den känslomässiga hunger som du känner. För att lindra hunger, vänd dig inte till destruktiva vanor eller negativa människor. Detta kommer inte att fylla den fysiska eller känslomässiga tomhet som du känner. Så istället – försök att hitta något hälsosamt att äta, gärna tillsammans med en god vän eller annan person du älskar.

arg

Angry?

Att känna sig arg är en vanlig och hälsosam känsla. Det viktiga är att när du gör en HALT – ta dig tid för att förstå vad som orsakar din ilska. Kanske är du arg på en situation, en person eller kanske dig själv? Det kan vara en liten sak som snurrat ur kontroll, eller en pågående händelse. Oavsett vad som stör dig, bedöm hur du kan konfrontera vad som oroar dig. Prata lugnt med personen du har problem med eller åtgärda problemet du har. Om ilskan är ur din kontroll eller om du inte är redo att konfrontera problemet, försök att uttrycka dig på andra sätt. Kreativa saker och projekt kan hjälpa, som att träna, måla, sjunga eller skriva av dig. Slutligen kan det kännas skönt att prata med någon som inte är inblandad i situationen. Oavsett hur du utagerar din ilska, se till att du erkänner den och reflektera över dess orsaker, så att du slutligen kan åtgärda eller släppa den.

Lonely?

Ensamhet kan upplevas när vi är själva eller omgivna av andra människor. Vanligt är att vi isolerar oss när vi inte känner att andra förstår oss, att vi drar oss tillbaka p.g.a. rädsla eller tvivel. Att vara ensam kan också vara en självvald situation, vilket vissa har större behov av än andra. Om ensamheten du känner inte är önskad, använd HALT och fråga dig själv om du saknat någon eller något på sistone? Att möta upp eller ringa en vän kan vara precis vad du behöver. Du kan också helt enkelt ta en promenad, gå ärenden eller till en café. Betydligt bättre än att ”gömma dig”, destruktiva tankar och beteenden. Prata med personler som du vet vill att du ska må bra och vara lycklig.

Tired?

Trötthet påverkar våra kroppar och vårt sinne enormt mycket. När våra dagar är fyllda av jobb, möten och aktiviteter är det lätt att ignorera hur trötta vi blir. Och att köra på högvarv med låg energi förstör vår förmåga att tänka och agera klokt. Att ta sig tid till HALT är särskilt viktigt när du är trött. Att tillgodose det fysiska behovet att sova och vila är avgörande för att hålla dig fysiskt, emotionellt och själsligt frisk. En god natts sömn eller en lugn tupplur kan vara allt du behöver för att ändra din utsikter för dagen. Om din dag är särskilt hektisk, ta en kort paus genom att t.ex. lyssna på musik, gå en promenad eller helt enkelt ta ett djupt andetag. Att ladda upp din kropp och ditt sinne hjälper dig att ta sig igenom tuffa dagar och behålla din nyfikenhet.

arg
Som du läser kan HALT fungera som en påminnelse till oss alla om att vi måste ta hand om våra grundläggande behov varje dag. Eller i alla fall få förståelse för varför vi mår som vi mår. Ta en stund för att kolla läget med dig själv. Fråga: ”Är jag hungrig, arg, ensam eller trött?” En ärlig bedömning över hur du känner tar bara en minut och kan hjälpa dig att hantera dina känslor.

KRAM och ta hand om dig! ♥/A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras