5 Christmas hacks – julstök på Lassebacken

Medan jag stökar på i min nya lya gör vi en återblick till förra julen i Jorm.

Till mina föräldrar på Lassebacken, dit jag snart hoppas få ta med dig igen. Jag och Jonna hade liftat med min bror Jonas och kom därför upp ett dygn tidigare än grabbarna. Mysigt att både få mer tid att snacka med min (store) lillebror och bara ett av barnen. Inget av detta händer särskilt ofta och under en sträcka från Stockholm till toppen av Jämtland (efter mellanlandning i Östersund) hinner man avhandla mycket. Dessutom har jag och Jonna fått vara med på mycket av allt julstök min julexpert till mamma arrangerat. Kan verka onödigt mycket och stressigt, men nej. Inte i den här miljön, med långa pauser för snack över varje måltid och den automatiskt avkopplande fjällvärlden runtomkring. Och inget är något måste.

Lite av allt ser du på några av bilderna jag fångat sen vi kom hit, men framför allt vill jag dela vidare några Christmas hacks, alltså kul knep inför julen. Även om mycket är traditioner sen urminnes tider plockar vi åt oss lite nyheter som underlättar och/eller höjer stämningen ytterligare. Kanske några saker du också vill ta med till ditt eventuella firande?

5 Christmas hacks – julstök på Lassebacken #tbt 2019

1. Julgransbelysningen

Mamma hade sett att Ernst först snurrade en ljusslinga runt stammen på julgranen så den lyser upp fint inifrån, sen ytterligare en ut på grenarna. Syns inte på bilden, men jag tror du förstår. Blir effektfullt ljus på kulorna.

2. Nougatchoklad med silverstänk

Istället för ischoklad smälter vi nougat ihop med choklad vilket är en riktigt god kombination. Vill även rekommendera den smarta portionstratten med en lite stoppkula som man spruta i formerna med utan kladd. Och dekorationen – lätt silverpuder som ger ett stänk av glittrande snö-look åt godiset.

3. Pepparkakor som placeringskort

Om släkten är stor och förvirrad kan det vara bra att bestämma platser åt alla. Ett fint, gott och stämningsfullt sätt är att skriva namnen på pepparkakor att lägga på varje tallrik. Inget nytt kanske, men lätt att glömma från år till år tycker jag själv. Även kul att pyssla med enligt mig och Jonna.

4. Söta mandelmassfigurer doppad i choklad

Äsch, vet inte om detta räknas som Christmas hacks direkt, men kul att göra och ganska mumsigt. Istället för lera, blanda i karamellfärg i bitar av mandelmassa, blanda väl och forma det du vill (förslag). Sen är det väldigt gott med lite choklad på och perfekt till detaljer på figurerna.

5. Gå ut!

Både för att få luft, utlopp för sitt rörelsebehov och bygga tålamod inför all gemenskap – mitt absolut bästa knep. Utomhus finns space för den som vill gå undan en stund, för aktiv lek, fånga frisk luft och kanske en snöflinga på tungan? Det är inte supermycket snö i Jorm i år, men tillräckligt för det du ser på bilderna.

Har du fler Christmas hacks att lägga till? Egna knep som förenklar allt julstök, eller gör tillvaron härligare för dig som inte firar jul. Svårt att inte påverkas genom alla andra och då kan det behövas andra slags tips. Stor kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras