Hembakt getmesebröd under ett berg av norska handskalade räkor, champagnemajonnäs, krispig grönsallad och krämigt ägg – en perfekt räkmacka!?
God var den i alla fall, den som jag mumsade i mig på Saxnäsgården 2016. Men med räkmacka syftas även på mer än just den du äter. Det lättsamma livet, att glida runt (i majonäs?) med ordentligt flyt på vad du tar dig för. Just nu vet jag inte, men just där och då, på semestern i Jämtland. Något du säkert också kan känna under dagar utan friktion av stress och måsten, gärna tillsammans med familj och vänner.
Tänk om livet alltid var så lätt? Att allt bara flöt. Den perfekta “livsräkmackan”. Finns den? Eller är det så att små bitar räkskal dyker upp i de flesta? Eller att vi faktiskt mår som bäst med lite friktion i livet? Jo, jag tror det, som en djupare inledning på ett recept inför Räkmackans dag i morgon 14 oktober.
En perfekt räkmacka – från bröd till topping
Brödtips (fler hittar du här).
Oopsies – gott ost- och äggbröd
Ingredienser, ca 6–8 st beroende på storlek:
- 3 ägg
- 100 g philadelphiaost
- en nypa salt
- ½ msk fiberhusk (kan uteslutas)
- ½ tsk bakpulver (kan uteslutas)
Gör så här:
- Dela äggen så du får gulor i en bunke och vitorna i en annan.
- Vispa vitorna till ett hårt skum tillsammans med saltet. Du ska kunna vända bunken upp och ner utan att det lossnar.
- Vispa gulorna och osten till en jämn smet och tillsätt fiberhusk och bakpulver om du vill, detta gör oopsien mer brödliknande.
- Vänd ner vitorna i äggulesmeten försiktigt för att bevara luften i vitorna.
- Klicka ut 6 stora eller 8 mindre oopsies på bakplåtspapper. Strö gärna över frön, flingsalt ett varför inte en grön krydda?
- Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i cirka 25 minuter tills de har fått fin färg.

Enkel majonäs
Ingredienser:
- 1 st ägg, (både vitan och gulan)
- 1 tsk fransk senap
- 0,5 tsk rödvinsvinäger
- 1 krm salt
- 1 peppar, vit- eller svartpeppar
- 1 dl rapsolja (ej olivolja)
Gör så här:
- Mät upp alla ingredienser i en skål/mixer.
- Mixa till en slät och krämig majonäs.
- Tillsätt eventuellt mer olja om konsistensen blivit för lös.
- Smaka av och krydda mer om du önskar.
- Förvara gärna i en glasburk med lock i kylskåpet där den håller i ca 1 vecka
Förslag på topping
- Salladsblad
- Handskalade räkor
- Majonäs
- Kokt- eller stekt ägg
- Picklad- eller rå rödlök
- Gurkskivor
- Citron
- Dill
Och om jag får kombinera min räkmacka inför livet skulle ingredienserna se ut ungefär så här:
❤︎ Tid och närhet till dom jag älskar.
❤︎ Frihet – ekonomisk och rörelsefrihet (fysisk och yrkesmässig att kunna jobba varifrån jag vill i världen).
❤︎ Natur och miljöer som fyller mig med känslor. Sandstrand, storstad, fjäll – vackra på olika sätt.
❤︎ Mat för en glad kropp och själ. Smakrik. Närande.
❤︎ Endorfiner. Av träning, upplevelser och spänning.
❤︎ Konstnärlig kreativitet. Fota, filma, måla eller bara sätta ihop snygga färgkombinationer på kläder.
❤︎ Trygghet, avkoppling och lugn för själen.
❤︎ Utmaningar, mål och utveckling.
Hur skulle du sätta ihop din perfekta räkmacka? Ätbar eller till ett ”glidarliv”? Kram! /A