Den perfekta räkmackan

Räkmacka - annalissjanis.se

Hembakt getmesebröd under ett berg av norska handskalade räkor, champagnemajonnäs, krispig grönsallad och krämigt ägg – den perfekta räkmackan? God var den i alla fall, den som jag mumsade i mig på Saxnäsgården, liksom förrätten, souvas. Renkött stekt i svenskt smör, serverad i egen liten stekpanna. Restaurangen som hör till hotellet använder mycket råvaror från trakten i Lappland och är verkligen att rekommendera.

renkott

Men med räkmacka syftas även på mer än just den du äter. Det lättsamma livet, att glida runt (i majonäs?) med ordentligt flyt på vad du tar dig för. Just nu får jag uppleva mycket av den känslan, speciellt efter dygnet ihop med Jonas då ännu fler av ingredienserna till min ”önska-räkmacka” ingick. Men så är det nog för många under semestern? Dagar utan friktion av stress och måsten, tillsammans med familj och vänner.

Tänk om livet alltid var så här lätt? Att allt bara flöt. Den perfekta livsräkmackan. Finns den? Eller är det så att små bitar räkskal dyker upp i de flesta? Eller att vi faktiskt mår som bäst med lite friktion i livet?

rakmacka_nara

Om jag får kombinera min skulle den se ut ungefär så här, med många ingredienser för en lika optimal som den jag åt i förrgår.

Min perfekta räkmacka

♥ Tid och närhet till de jag älskar.

♥ Frihet – ekonomisk och rörelsefrihet (fysisk och yrkesmässig att kunna jobba varifrån jag vill i världen).

♥ Natur och miljöer som fyller mig med känslor. Sandstrand, storstad, fjäll – vackra på olika sätt.

♥ Mat för en glad kropp och själ. Smakrik. Närande.

♥ Endorfiner. Av träning, upplevelser och spänning.

♥ Konstnärlig kreativitet. Fota, filma, måla eller bara sätta ihop snygga färgkombinationer på kläder.

♥ Trygghet, avkoppling och lugn för själen.

♥ Utmaningar, mål och utveckling.

Sista punkten gör att jag trots all lyx av godsaker har svårt att släppa tankar på mina projekt och planer även då jag är ledig. Som tur är delar jag denna rastlöshet med Jonas, så förutom hela spektrat av livsnjutning har vi pratat endel om framtiden och jobb under dygnet på Saxnäsgården. Som jag skrev om tidigare i inlägget om prestationskrav – jag är dålig på att vara helt ledig, men tycker ändå jag hinner få med både det ena och andra som får mig att må som bäst. Min kreativitet går inte att stänga av och är därför en viktig ingrediens i min räkmacka.

Hur skulle du sätta ihop din perfekta räkmacka? Ätbar eller till ett ”glidarliv” väljer du själv.
jonas_burgare_saxnasJonas livsräkmacka skulle nog bland annat innehålla denna burgare med tryffelmajonäs som han åt till huvudrätt. Precis som min mat – en favorit i repris från förra årets lyxdygn på Saxnäsgården.

Och våra barn förstås. Tänk vad bara två dagar för oss själva kan ge kraft och öppna upp ögonen för vad vi har. Jag kan tycka det är jobbigt att vara långlediga och ständigt ha våra små´s tjatter i öronen, men efter en paus längtar jag efter det. Inser hur mycket vi hör ihop.

jormsjon_anna_barnen

Hemma igen gick jag och Jonas ner till sjön där mina föräldrar och barnen höll till. Grillade, badade och åkte båt. Sen hem för att äta röding och avsluta kvällen med en omgång i kubb. Nästan irriterande bra dag när jag läser vad jag skrivit, men så var det och så ser det ut att bli idag med. Sjön ligger som en spegel nu på morgonen.

jonna_melon

4 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras