Deppig sjukstuga och ”nya” förmågor – veckans vardagsrapport #33

”Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra..”

..skriver psykiatrikern @andersehansen i sin bok ”Depphjärnan”. Endel av svaren ser du här. Ensamhet. Mörker. Precis där du är nu – i (”jämförelsefällan”?) sociala medier – och hos många: sjukstuga, stress hit å dit och ”får inte glömma maila…” Nä. Helt ärligt – jag klev med glädje ut ur veckan som inte varit min roligaste och in i helgen, men..

..du ser också flera lösningar. Skenet av stjärnor, lampor, lågor.. är aldrig så tydligt som i mörkret, klyschigt men sant. Lite sorglig bild kanske (från Singles Day dessutom ;), men jag äger mina steg och tankar. Vet VARFÖR jag mår som jag mår och vad som hjälper. ”Hit å dit”, d.v.s. promenader på ca 30 min/dag t.ex (btw good enough för hälsan, vilket är en lättande tanke för oss som vill prestera på topp i vår träning, men inte kan under en period), liksom pratstunderna med dom runtomkring.

Där på bilden var det till/från barnens thaiboxning och innebandy jag gick och igår mellan yoga för mig, en shoppingtur med Jonna och matcher för 2 av mina bolllirare. Kul med full fart igen efter en trött förkylning. Och alla dom här transportsträckorna är inte bara transport utan ger kanske den viktigaste vardagsmotionen och för oss – ofta dom absolut bästa snacken..

..skrev jag till bilden ovan på Instagram igår, vilket även beskriver min vecka bra. Här förklarar jag mer…

Deppig sjukstuga och nya förmågor – veckans vardagsrapport #33

» Träningen har varit lugnare än på länge. Barnen har varit småförkylda en längre tid och från förra helgen även jag. Gjorde även ett hemtest för Covid-19 som skönt nog var negativt, måste vara någon influensa, så veckans träning har bestått av lättare hemmastyrkepass, promenader och yoga. Nu mot slutet har det mest varit på morgonen jag behövs ”harkla upp mig”, så en lugn söndag och jag bör våga lite pulshöjande pass igen.

» Måendet påverkas absolut av träningen, nu alltså att behöva backa. Jag älskar ju det där.. gemenskapen i crossfitboxen, att utvecklas, känna mig stark, svettas och som dom flesta tränande har jag skapat ett beroende av endorfinerna. Men. Som jag nämnde lite i inledningen behöver vi inte träna hårt för god hälsa och för mig är det även en vinst att vara nöjd UTAN prestation. Den tanken, ”good enough”, och att lättare komma till skott med hemmaträning är ändå två förmågor jag blivit bättre på den här veckan. Men att vara hängig påverkar mer än det fysiska, du vet vad sömnbrist kan göra med hjärnan och en förkylning har liknande effekt. När jag när låg fysiskt tvivlar jag på det mesta även om jag påminner mig om varför jag känner så (vi ÄR inte våra tankar och har makten att styra dom), men nu är jag glad att se ljuset utanför sjukstugan. Frisk och pigg är ju sååå mycket enklare och roligare.

» Jobbet har jag verkligen inget att säga om. Jag är tacksam för ett yrke som funkar lika bra på distans och har av förståliga själ suttit hemma hela veckan med en hel del gjort. Skönt.

» Barnen har varit hos mig, även dom hemma sjuka vissa dagar. Och det är klart att det blir mer att göra för mig under barnveckorna, men samtidigt är det då jag är som gladast. Tänk, det räcker med en förkylning som påminnelse över hur fantastiskt livet ändå är, INKLUSIVE dom omkring. Låter lite löjligt kanske när det bara är en simpel förkylning, men jag får i alla fall extra starka känslor för allt och alla jag älskar vid ”motgångar”, stora som små. Antar att det är meningen med dom? Och jag är glad över att ha varit såpass pigg under veckan att jag orkat hänga med dom vid träningar, ärenden, läxläsning och igår – en spännande innebandymatch för Juniors lag. Hampus fick tyvärr hoppa över sin fotbollsmatch pga halsont.

» Övrigt? Frisk eller krasslig, katterna bjuder oss på dagliga skratt och jag har även fått små överraskningar levererade. Hudvård från både Biotherm och Charlotte Kallas veganska serie som finns på Kronans Apotek. Fin guldkant i tillvaron. Och att hålla sig hemma har sina fördelar ändå, som mer tid och engagemang för matlagning. Dessutom med fler än mig själv att laga till, roligare, så under veckan har jag glatt mig åt julklapparna mina föräldrar fyllt frysen och skafferiet med. Deras egen korv, röding, älgfärs, blåbär, jordgubbssylt, tunnbröd, potatis och morötter..  har gett oss extra delikata måltider. God lyx i tillvaron.

Det var lite av allt från veckan som gått och nästa hoppas jag på mer energi. Hur har du haft det? Stort som smått, roligt som mindre kul.. berätta gärna! ♥/A

P.S. Rekommenderar dig verkligen Anders bok (finns både som inbunden, digital och ljudbok). Mörkret och våra hjärnor är som dom är, men ökad förståelse och små upplyftande knep ger stor hjälp.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras