En läcker fisk- och räksoppa med saffran både värmer och ger en touch av jul.
Håller du inte med? Vi hade röding över från en middag en dag och då kom jag på att fisken passade perfekt att göra en fisk- och räksoppa med saffran av. Det var så länge sen jag åt soppa och med saffran som krydda ger den både extra god smak och stämning tycker jag.
Soppa passar även bra över lag såhär kyliga vinterdagar. Dessutom är den här varianten snabb och lättlagat, vilket kan passa bra om du har fullsmockade dagar fram till dopparedan? På bara 15 minuter har du denna delikata måltid.
Fisk- och räksoppa med saffran
Ingredienser, 4 portioner:
- 370 gram torsk eller sejfiléer
- 300 gram laxfilé (alt. annan fisk, vi tog röding)
- 150 gram skalade räkor
- 1 st purjolök
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 dl vatten
- 2,5 dl vitt matlagningsvin
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 1 dl crème fraiche
- 1 paket saffran
- 1 tsk salt
- 0,5 krm svartpeppar
- 1 tsk timjan
- 1 tsk basilika
- olivolja
- 3 msk fiskfond, ca., smaksätt efter eget tycke
- bröd till servering
Gör så här:
- Skär fisken i 3 cm kuber.
- Strimla purjolök, finhacka vitlök och fräs i olja. Tillsätt salt, kryddor, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter.
- Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna.
- Servera soppan varm tillsamman med en bit gott bröd
Recept från Tasteline.se
Till en fisksoppa med saffran gifter sig aioli exemplariskt. Ja, den vitlökssmakande såsen passar bra till mycket annat också, så gör gärna en stor sats när du ändå rör ihop en.
Aioli
Ingredienser, ca 2-3 dl:
- 1 äggula
- 1/2 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 2 dl rapsolja
- salt & peppar
- 1 finhackad vitlöksklyfta
Gör så här:
- Samtliga ingredienser får gärna vara rumstempererade för att undvika att din aioli skär sig.
- Vispa ihop vinäger, äggula och senap.
- Under konstant vispning – droppa först, för att sen hälla i oljan försiktigt i en fin stråle.
- Slutligen vänder du ner finhackad vitlök och smakar av med salt och peppar.
- Späd eventuellt med några droppar vatten om aiolin blir för tjock.
Recept, zeta.nu
Smaklig spis! /A