6 räckbara sätt att ta makt över ditt mående

mående

Ibland känns det så här, eller hur?

Snöblandat regn piskar och halkan gör det näst intill omöjligt att ta ett enda steg framåt. Så har det varit var och varannan dag här i Stockholm, men jag syftar även på vårt mentala mående. Somliga stunder är tyngre än andra och vädergudarna kan vi inte styra över, men det finns ändå räckbara sätt som ger oss makt över vår hälsa.

Anders Hansen, läkare och författare har vid möten med sina patienter sett en röd tråd mot bättre mentalt mående. Bland annat att dom som fått rådet att börja motionera aldrig kom tillbaka. Och vid vidare forskning och studier av hur våra hjärnor fungerar har han hittat fler viktiga aspekter för att undvika psykisk ohälsa, något som många lider av i onödan.

Anders Hansens upptäckter har lett till boken “Skärmhjärnan: hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade deprimerade och ångestfyllda.” En bok helt rätt i tiden.

– Att vi pratar öppet om psykiska problem räddar liv och minskar lidande, säger Anders. Vi är inte skapta för att vara konstant lyckliga, men kan vi göra något åt vår/andra människors ohälsa ska vi såklart göra det. Jag håller med (som här och här). Och ur ett sommarprat med Anders Hansen fick jag med mig så bra knep, helt räckbara för dom flesta av oss.

6 räckbara sätt att ta makt över ditt mående

  1. Ta minst 10 000 steg om dagen.
  2. Utsätt dig för “lagom” med stress och prioritera återhämtning.
  3. Var noga med att sova minst 7 timmar per natt.
  4. Använd en gammeldags väckarklocka, för bara närvaron av mobilen i sovrummet riskerar störa sömnen.
  5. Sätt begränsningar i hur mycket tid du ska lägga på digitala hjälpmedel.
  6. Prioritera dina relationer, att träffa familj och vänner ansikte mot ansikte.

– Allt detta ger ett extra lager mentalt underhudsfett som skyddar mot stress, oro och nedstämdhet, menar Anders Hansen. Och kom ihåg att det är de små förändringar som du kan hålla fast vid under lång tid som ofta är bäst. Dessutom, som Anders också var noga att få med – sök hjälp om du mår riktigt dåligt. Professionell, en vän eller prata med en anhörig. Ensam är sällan stark, se punkt 6.

mående

Jag reagerade främst på punkten om hur viktiga våra möten öga mot öga med andra människor är för vårt mående och hälsan. Egentligen självklart när jag tänker på hur bra jag själv mår av tid med alla mina vänner och familjen, men intressant att få det förklarat. Och att minska på skärmtiden, vilket frigör tid för mer sömn, rörelse och relationer… också något jag tar med mig.

Den här veckan är barnen hos mig och då har dom solklart högsta prio, men börjar ofta med mig själv. Mår jag bra har jag mer energi att ge dom, plus föregår som gott exempel. Se punkt 1-5 och på båda bilderna var jag på väg mot min träning av olika slag, men nr 6 kan ju också ske digitalt. Som här i bloggen och på Instagram. Tänker att ett smajl ofta smittas.. eller irriterar och då kan vi alltid vänligt rekommendera Anders lista, kram! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning