5 sockerfria bakverk – personliga favoritrecept

sockerfria bakverk

Är du också en sucker for sött?

Ofta kan vår sötsug bero på helt andra saker än behov, men sockerfria bakverk är inte heller fel ibland. När du har en diabetiker i sällskapet eller själv vill slippa ett svajigt blodsocker och humör – OCH samtidigt njuta av gott fika.

Jag tänker inte gå in mer på det mentala och fysiska än så, utan ger dig några förslag på mina egna sockerfria favoritrecept. Även med tanke på Sockerfria Dagen igår och vår väntande helg, vilka sockerfria bakverk väljer du?

5 sockerfria bakverk – personliga favoritrecept

Sockerfri muggkaka sockerfria bakverk

Sockerfri muggkaka på 1 minut

Ingredienser 1 stor kopp eller 2 små:

  • 3 msk kakao
  • 2 msk hackad mörk choklad
  • 3 msk mandelmjöl (alt. annan mjölsort)
  • 3 msk sötströ (alt. valfri sötning)
  • 3 msk smält smör (alt. kokosfett)
  • 2 msk grädde
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

Gör så här:

  • Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  • Smält smöret och rör ner ihop med ägget i övriga ingredienser
  • Häll upp smeten i en stor eller två små muggar.
  • Micra på full effekt i 30-60 sekunder. O.B.S. Det går fort och mitten får ju gärna vara krämig!
  • Servera med valfria tillbehör, t.ex. vispad grädde, glass, bär..

Delar av recept från Åse Falkman Fredrikson

sockerfri blåbärscheesecake

Sockerfri blåbärscheesecake

Ingredienser:

Botten:

  • 3 dl malda eller finhackade nötter (jag tog färdigt mandelmjöl)
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljarom (eller vaniljpulver, d.v.s. inte vaniljsocker)
  • 2 dl kokosflingor
  • 1 dl sötströ (eller annan sötning. Kan uteslutas för en mindre söt kaka)
  • 100 gr smält smör

Fyllning:

  • 300 gr Philadelphiaost
  • 2 ägg
  • 0,5 dl sötströ (eller annan sötning. Kan uteslutas för en mindre söt kaka)
  • 1 tsk vaniljarom
  • 1 dl kokosflingor

Topping:

  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl blåbär

Gör så här:

Botten:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda alla ingredienser och tryck ut smeten i en pajform.
  3. Förgrädda i ugnen i 5 minuter.

Fyllning:

  1. Vispa ihop ingredienserna och häll i det varma, mjuka pajskalet.
  2. Grädda i 175° i ugnen i ca 30 minuter.
  3. När pajen är klar och har fått lite färg, låt svalna i rumstemperatur.

Topping:

  1. Vispa ihop ingredienserna (eller ta på creme fraiche och bär var för sig) och bred över den avsvalnade pajen.
  2. Ät och njut eller ställ svalt tills det är dags.
glutenfria kärleksmums sockerfria recept sockerfria bakverk

Supergoda, glutenfria kärleksmums

Ingredienser kaka:

  • 2 ägg
  • 2 msk kvarg
  • 1 dl morotspuré (mjukkokta morötter mixade till puré alt. färdig barnmatsburk)
  • 2 msk kokosolja
  • 4 msk kokossocker
  • 4 msk kakao
  • 1 dl kokosmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • en nypa salt

Ingredienser frosting:

  • 2 msk kokosolja
  • 1,5 msk kakao
  • 1,5 dl florsötning
  • 1 msk kaffe

Topping:

  • riven kokos (eller vad du gillar)

Gör så här:

  1. Rör ihop ägg, kvarg, morotspuré och kokosolja i en stor bunke.
  2. Rör ihop kokossocker, kakao, kokosmjöl, bakpulver, vanlijpulver och salt i en annan bunke.
  3. Blanda ihop allt och häll i en ugnssäker form (storlek av en brödform).
  4. Grädda i ugnen på 170° i ca 20 minuter.
  5. Medan kakan är i ugnen – rör ihop ingredienserna till frostingen.
  6. Låt kakan svalna helt innan du brer över frostingen.
  7. Toppa med riven kokos. Torkade bär är också gott på. Ställ sedan kakan i kylen så att frostingen stelnar.
  8. Dela upp, ät och njut!

sockerfria recept sockerfria bakverk

Hemgjord Cookie Dough glass utan socker

Ingredienser vaniljglass, ca 2 portioner:

  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 msk sötströ eller socker/annat sötningsmedel
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här:

  1. Vispa äggulorna tillsammans med sötningsmedlet till en pösig konsistens.
  2. Vispa även grädden fluffig och tillsätt vaniljpulver.
  3. Rör ner grädden bland äggen och smaka av om du vill ha smeten sötare?
  4. Har du en glassmaskin – använd den. Annars häll smeten i en form och ställ i frysen tills det är dags att tillsätta kakdegsbollarna.

Ingredienser kakdegsbollar:

  • 50 g smör
  • 1 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl sötströ eller annan sötning
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 grovhackad mörk choklad

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Tillsätt smör och knåda ihop till en formbar massa.
  3. Hacka och blanda i chokladen.
  4. Forma till bollar som du vänder ner i glassen.
  5. Frys ytterligare tills glassen är i önskad konsistens och det är dags att servera.
god chokladtårta chokladsug sockerfria recept sockerfria bakverk

Galet god chokladtårta utan socker

Ingredienser kladdkaksbotten:

  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl sockerersättning (t.ex. sötströ eller stevia i rekommenderad dos)
  • 4-5 msk kakao
  • 1 dl mandelmjöl
  • ½ chokladkaka, ca 70% kakaohalt (sockerfri om du önskar)

Ingredienser fyllning:

  • 250 g mascarpone
  • 150-200 g mörk choklad
  • 2,5 dl vispgrädde
  • jordgubbar eller annat du vill garnera med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj en rund kakform eller lägg i bakplåtspapper.
  3. Smält smöret + chokladen i en kastrull. Ta den från plattan och rör ner socker och ett ägg i taget.
  4. Blanda mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och rör om.
  5. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 minuter (eller kortare om du vill ha den ännu kladdigare).
  6. Gör på samma sätt en eller två kakor till beroende på hur hög du vill att tårtan ska bli. Lägg sedan samma dem med vispad grädde och ev. mosade hallon.
  7. Vispa upp mascapone. Smält chokladen och häll ner i osten under vispning.
  8. Bred smeten över och runt omkring tårtan. Låt tårtan stå i kylen någon timme (alt. frys in inför festtillfället) innan du garnerar med grädde och övrigt och serverar den.

Med det önskar jag dig en riktigt god helg! /A

Fler rekommenderade sockerfria bakverk:

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.