Saftig sockerfri sockerkaka – recept

Sockerkaka /Anna Lissjanis

Sockerkaka – kan det vara landets mest populära mjukkaka?

Sockerfri sockerkaka? Desto ovanligare. Om ens möjligt tänkte jag innan jag provade, men det fanns ändå olika recept att googla fram plocka från för att matcha det jag hade hemma i skåpen. Och resultatet blev riktigt gott. Kanske till och med saftigare än originalet, eftersom jag använda mandelmjöl.

Som vanligt kan du ta vanligt socker om du önskar, men fördelen med en sockerfri sockerkaka som denna är att den passar fler. Diabetiker som glutenintoleranta eller den som vill hålla nere sitt intag av raffinerat socker. Kanske något att baka och bjuda på i helgen?

Saftig sockerfri sockerkaka

Ingredienser:

  • 75 gram smör
  • 4 st ägg
  • 3 dl lättströ, ex. ICA´s, Nicks eller Hermesetas
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • ev. smaksätt med rivet skal 0,5 citron + citronsaft

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Smörj en form och bröa eller strö i kokos/mandelmjök.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Dela äggulorna från vitorna och vispa sen äggulor och sötning pösigt.
  4. Tillsätt smör, mjölk och eventuellt smaksättning.
  5. Blanda mandelmjöl, vaniljpulver och bakpulver, rör ner i äggsmeten tills smeten är jämn.
  6. Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner i smeten. Häll allt i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-45 minuter (känn med en sticka om kakan är klar, den ”sätter sig” även av att stå en stund sen.
  8. Servera som den är eller med vispad grädde och bär. Mums!
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras