Sugen på något sött och smarrigt?
Tjejen i famnen är bland det sötaste jag har, men henne får du inte, däremot recept på en sockerfri blåbärscheesecake. Jag hittade det bland sparade utkast till bloggen och undrade varför vi aldrig provat det förr. Hyfsat enkelt och passande fika för dig som liksom mig och Jonna gärna äter sötsaker varje dag. Ofta med ”vanligt” socker på helgerna, men det här är som sagt en sockerfri blåbärscheesecake att lyxa till det med när som helst.
I torsdags provbakade vi receptet och smakade av. Ursprungligen var det en totalt sockerfri blåbärscheesecake, alltså helt utan någon söt ersättningsprodukt, men nja. Alla tyckte den blev lite för ”nyttig i smaken”, så jag rekommenderar ändå Sötströ, kokossocker, Fiber Syrup, honung eller någon annan sötning. Absolut god utan, men ännu bättre med, varför jag lagt till det i receptet.
Sockerfri blåbärscheesecake
Ingredienser:
Botten:
- 3 dl malda eller finhackade nötter (jag tog färdigt mandelmjöl)
- 1 tsk kanel
- 1 tsk vaniljarom (eller vaniljpulver, d.v.s. inte vaniljsocker)
- 2 dl kokosflingor
- 1 dl sötströ (eller annan sötning. Kan uteslutas för en mindre söt kaka)
- 100 gr smält smör
Fyllning:
- 300 gr Philadelphiaost
- 2 ägg
- 0,5 dl sötströ (eller annan sötning. Kan uteslutas för en mindre söt kaka)
- 1 tsk vaniljarom
- 1 dl kokosflingor
Topping:
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl blåbär
Gör så här:
Botten:
- Sätt ugnen på 175°.
- Blanda alla ingredienser och tryck ut smeten i en pajform.
- Förgrädda i ugnen i 5 minuter.
Fyllning:
- Vispa ihop ingredienserna och häll i det varma, mjuka pajskalet.
- Grädda i 175° i ugnen i ca 30 minuter.
- När pajen är klar och har fått lite färg, låt svalna i rumstemperatur.
Topping:
- Vispa ihop ingredienserna (eller ta på creme fraiche och bär var för sig) och bred över den avsvalnade pajen.
- Ät och njut eller ställ svalt tills det är dags.
Kram och go´helg! /A