Det eviga balanserandet – veckans träning och vardagsrapport #129

Det är en skör linje mellan att..

..träna prestationsinriktat – och överträna.
..leva hälsosamt – och begränsande.
..sprida inspiration – och stressa.

..eller hur känner du inför alla intryck från träning- och hälsobranschen? Och din egen livsstil? Jag har alltid haft svårt för ”lagom”, på gott och ont. Gott, eftersom det gett mig enormt många upplevelser, fysisk och mental utveckling, nördig passion och kunskap inom träning att sprida till fler, ja även en stor och kärleksfull familj.. men.

En period blev det FÖR mycket – samtidigt. Med nystartat eget företag, 4 småbarn jag gjorde mitt allt för, träning på näst intill elitnivå inför En Svensk Klassiker, en växande blogg på Aftonbladet, mängder av event.. och allt: roligt. Men 100% + 100% + 100%.. = orimlig ekvation som du förstår. Speciellt om du är en estetisk Jungfru, prestationsinriktad perfektionist inom alla områden, eventuellt med (outredd) ADHD-diagnos i botten.

Svårt att sätta etikett, ohälsa har sällan EN enda orsak eller ETT utseende för den delen, men ortorexi var väl en del i hur jag hanterade den periodens livskris. Har skrivit ett långt inlägg med intervjuer och råd till dig i liknande situation här och inte så att man kan bocka av med ett ”nu är jag klar!”.

Det är ett livslångt balanserande, extra när man dras till kickar av ytterligheter, men jag försöker hitta mina metoder. Små saker som att springa utan klocka och släppa kontrollen över min träning en aning, med fokus på det positiva den ger i form av kraft och glädje. Tacka nej till det som slukar onödig energi – och JA till det som som ger. Att begränsa min tid/läsa mellan raderna i sociala medier, tänka att 20% ”onyttig kost” och oförnuft är hälsosamt.. och följer jag det blir resultatet 100% ish. Hur skapar du balans?

I veckans poddavsnitt gästas Bella och jag av Yvonne Lin, medicine magister, master i psykologi och KBT-terapeut som jobbat med ortorexi i över 20 år och driver behandlingscentret Ylab i Stockholm. Lyssna för många kloka tankar och råd till dig i gränslandet till ”ohälsosam hälsa” – och för att undvika det. Länk till SportHälsa snackar avsnitt 16 här.

Som alltid – en lång och djup inledning på veckorappoten, men här fortsätter vi med några ord om det rent praktiska ”balanserandet” sen sist.

Det eviga balanserandet – veckans träning och vardagsrapport #129

» Träningen har varit omväxlande givande. Saknar forfarande min yoga och styrketräning på SATS, men inte fel att rucka på rutinerna heller som sagt. I boxen blir det alltid en överraskning, med nya upplägga varje gång och i onsdags tränade jag första gången på STC Gärdet. Ett helt nyöppnat gym med det mesta, bl.a. 2 grymma rövmaskiner, men lite ont om yta för utfallsgång som jag gillar. Fick köra stillastående utfall istället, bra med variation där med, men du vet – ofta hittar man sina favoritövningar för kontakt och teknik. Där det är lättare att öka vikterna och se sin progression. Har du någon sådan?

Summeringen:

  • Måndag: crossfit
  • Tisdag: löpning, lugn distans
  • Onsdag: styrketräning, underkroppsfokus
  • Torsdag: crossfit, kort wod + lång rörlighet
  • Fredag: vila
  • Lördag: styrketräning, överkroppsfokus
  • Söndag: löpning strax, någon form av intervaller

» Jobbet. Behandlade jag lite i inledningen. Och utöver podden har jag fortsatt med artiklar, inlägg i sociala medier, nyhetsbrev och bloggen. Mycket går på rutin efter alla år, vilket är skönt, samtidigt som det är stimulerande med konstant nya ämnen. Mindre kul med ”konstant nya kollegor..” vår projektledare Tessa lämnar oss snart, vilket är supertrist. Jag gillar henne och vi är ett bra team. Blir tomt på kontoret. Igen.

» Måendet har jag inte mycket nytt att berätta om. Som nämnt har jag varit himla trött om kvällarna och mornarna, men det kan vara pollen eller att kroppen behandlat något annat skräp? Jag har slocknat runt 21.30 varje kväll, sovit som en tung stock och fyllt på med extra energi från mat och annat/andra. I övrigt rätt lugn och tillfreds, som ofta när..

» Ungdomarna har varit hos mig, medan mitt ”vuxna barn” mest kikat in för att gosa på katterna och hämta matlådor. Och när vi snackar balans – nog är det extra mycket att göra rent praktiskt som soloförälder varannan vecka, men älskar ”nykärheten” jag känner varje gång dom drönar in. Att ta del av deras liv och få skämma bort.

I veckan: fixa mellanmål till nationella prov, heja fram Juniors lag vid en träningsmatch, studentplanering med Hugo, nya framsteg med Hampus f.d. brutna ben och Jonnas första löprunda inför Tjejmilen. Kommer berätta mer om det, men SÅ kul att hon vill springa loppet med mig för Plan Sverige i slutet av sommaren. Tjejmilens 40-årsjubulem dessutom, med ny bana i stan. Och jag är så glad att Jonna (som gääärna chillar i soffan) gav sig ut av egen vilja. Tyvärr utan mig den här gången, ”jag lyssnar hellre på musik”, men fine. Jag förstår, haha, och viktigast att hon är nöjd över sin träning.

kusiner, familj, hjorth

» Övrigt? Syster Mia med småkusiner kom förbi igår. En spontan lek-, snack- och fikastund som lyfte en annars grå lördag enormt. Trots åldersskillnad har kusinerna så roligt och även jag har kommit min syster närmare igen, som när vi var små. Vi är fortfarande väldigt olika, men har också mycket gemensamt och kan prata om det som tynger oss på ett helt annat sätt än för ett par år sen. Värdefullt. Och för att återgå till tema balans är min syster om någon en stor förebild för mig.

Annars har jag börjat måla! Eller.. vi får se om det håller i sig, men jag har iallafall påbörjat en akvarell för att se om jag hittar tillbaka. Har länge tänkt att det är något jag vill komma igång med igen och t.o.m. kikat på kurser, men en kväll ba: ”just do it!”. Jag har ju både penslar, färg och passion..

Och du? Hur mår du och hur var din vecka? Varmt välkommen att skriva av dig i en kommentar, kram! /A

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.