10 sockerfria sötsaker – personliga favoritrecept

sockerfria bakverk

Är du också en sucker for sött?

Ofta kan vår sötsug bero på helt andra saker än behov, men sockerfria sötsaker är inte heller fel ibland. När du har en diabetiker i sällskapet eller själv vill slippa ett svajigt blodsocker och humör – OCH samtidigt njuta av gott fika.

Jag tänker inte gå in mer på det mentala och fysiska än så just nu, men i poddavsnitt 25 av SportHälsa Snackar på söndag dyker vi djupare i sötningsmedel. Håll öronen öppna, men redan här ger jag dig några förslag på mina egna favoritrecept på sockerfria sötsaker. Något du blir sugen på att testa?

10 sockerfria sötsaker – personliga favoritrecept

Sockerfri muggkaka sockerfria bakverk

Sockerfri muggkaka på 1 minut

Ingredienser 1 stor kopp eller 2 små:

  • 3 msk kakao
  • 2 msk hackad mörk choklad
  • 3 msk mandelmjöl (alt. annan mjölsort)
  • 3 msk sötströ (alt. valfri sötning)
  • 3 msk smält smör (alt. kokosfett)
  • 2 msk grädde
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

Gör så här:

  • Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  • Smält smöret och rör ner ihop med ägget i övriga ingredienser
  • Häll upp smeten i en stor eller två små muggar.
  • Micra på full effekt i 30-60 sekunder. O.B.S. Det går fort och mitten får ju gärna vara krämig!
  • Servera med valfria tillbehör, t.ex. vispad grädde, glass, bär..

Delar av recept från Åse Falkman Fredrikson

sockerfri blåbärscheesecake

Sockerfri blåbärscheesecake

Ingredienser:

Botten:

  • 3 dl malda eller finhackade nötter (jag tog färdigt mandelmjöl)
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljarom (eller vaniljpulver, d.v.s. inte vaniljsocker)
  • 2 dl kokosflingor
  • 1 dl sötströ (eller annan sötning. Kan uteslutas för en mindre söt kaka)
  • 100 gr smält smör

Fyllning:

  • 300 gr Philadelphiaost
  • 2 ägg
  • 0,5 dl sötströ (eller annan sötning. Kan uteslutas för en mindre söt kaka)
  • 1 tsk vaniljarom
  • 1 dl kokosflingor

Topping:

  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl blåbär

Gör så här:

Botten:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Blanda alla ingredienser och tryck ut smeten i en pajform.
  3. Förgrädda i ugnen i 5 minuter.

Fyllning:

  1. Vispa ihop ingredienserna och häll i det varma, mjuka pajskalet.
  2. Grädda i 175° i ugnen i ca 30 minuter.
  3. När pajen är klar och har fått lite färg, låt svalna i rumstemperatur.

Topping:

  1. Vispa ihop ingredienserna (eller ta på creme fraiche och bär var för sig) och bred över den avsvalnade pajen.
  2. Ät och njut eller ställ svalt tills det är dags.

noutgatglass_keso1 - sockerfria sötsaker

Kesoglass med choklad och nougatpralin

Ingredienser till ca 2 kesoglassar:

Ingredienser chokladsås:

  • 2 msk kakao
  • 2 msk vatten
  • 2 msk sötströ
  • 2 tsk kokosolja
  • 1 nypa vaniljpulver

Gör så här:

  1. Kesoglass med choklad: Mixa keso med proteinpulver (alt kakao) tills du får en slät massa.
  2. Lägg glassform och frys i minst 2 timmar eller tills nästa dag.
  3. Chokladsås: Blanda ner alla ingredienser utom kokosolja i en kastrull.
  4. Koka upp under omrörning och låt sjuda någon minut.
  5. Tillsätt kokosolja och rör om.
  6. Låt svalna innan du doppar kesoglassen i såsen + annan topping om du önskar, t.ex. hackade mandel som mig, kokos eller strössel?
  7. In i frysen en stund igen till toppingen stelnat.
glutenfria kärleksmums sockerfria recept sockerfria bakverk

Supergoda, glutenfria kärleksmums

Ingredienser kaka:

  • 2 ägg
  • 2 msk kvarg
  • 1 dl morotspuré (mjukkokta morötter mixade till puré alt. färdig barnmatsburk)
  • 2 msk kokosolja
  • 4 msk kokossocker
  • 4 msk kakao
  • 1 dl kokosmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • en nypa salt

Ingredienser frosting:

  • 2 msk kokosolja
  • 1,5 msk kakao
  • 1,5 dl florsötning
  • 1 msk kaffe

Topping:

  • riven kokos (eller vad du gillar)

Gör så här:

  1. Rör ihop ägg, kvarg, morotspuré och kokosolja i en stor bunke.
  2. Rör ihop kokossocker, kakao, kokosmjöl, bakpulver, vanlijpulver och salt i en annan bunke.
  3. Blanda ihop allt och häll i en ugnssäker form (storlek av en brödform).
  4. Grädda i ugnen på 170° i ca 20 minuter.
  5. Medan kakan är i ugnen – rör ihop ingredienserna till frostingen.
  6. Låt kakan svalna helt innan du brer över frostingen.
  7. Toppa med riven kokos. Torkade bär är också gott på. Ställ sedan kakan i kylen så att frostingen stelnar.
  8. Dela upp, ät och njut!

sockerfria recept sockerfria bakverk

Hemgjord Cookie Dough glass utan socker

Ingredienser vaniljglass, ca 2 portioner:

  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 msk sötströ eller socker/annat sötningsmedel
  • 0,5 tsk vaniljpulver

Gör så här:

  1. Vispa äggulorna tillsammans med sötningsmedlet till en pösig konsistens.
  2. Vispa även grädden fluffig och tillsätt vaniljpulver.
  3. Rör ner grädden bland äggen och smaka av om du vill ha smeten sötare?
  4. Har du en glassmaskin – använd den. Annars häll smeten i en form och ställ i frysen tills det är dags att tillsätta kakdegsbollarna.

Ingredienser kakdegsbollar:

  • 50 g smör
  • 1 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl sötströ eller annan sötning
  • 1 krm vaniljpulver
  • 0,5 grovhackad mörk choklad

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Tillsätt smör och knåda ihop till en formbar massa.
  3. Hacka och blanda i chokladen.
  4. Forma till bollar som du vänder ner i glassen.
  5. Frys ytterligare tills glassen är i önskad konsistens och det är dags att servera.
god chokladtårta chokladsug sockerfria recept sockerfria bakverk

Galet god chokladtårta utan socker

Ingredienser kladdkaksbotten:

  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl sockerersättning (t.ex. sötströ eller stevia i rekommenderad dos)
  • 4-5 msk kakao
  • 1 dl mandelmjöl
  • ½ chokladkaka, ca 70% kakaohalt (sockerfri om du önskar)

Ingredienser fyllning:

  • 250 g mascarpone
  • 150-200 g mörk choklad
  • 2,5 dl vispgrädde
  • jordgubbar eller annat du vill garnera med

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj en rund kakform eller lägg i bakplåtspapper.
  3. Smält smöret + chokladen i en kastrull. Ta den från plattan och rör ner socker och ett ägg i taget.
  4. Blanda mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och rör om.
  5. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 minuter (eller kortare om du vill ha den ännu kladdigare).
  6. Gör på samma sätt en eller två kakor till beroende på hur hög du vill att tårtan ska bli. Lägg sedan samma dem med vispad grädde och ev. mosade hallon.
  7. Vispa upp mascapone. Smält chokladen och häll ner i osten under vispning.
  8. Bred smeten över och runt omkring tårtan. Låt tårtan stå i kylen någon timme (alt. frys in inför festtillfället) innan du garnerar med grädde och övrigt och serverar den.

blabarsglass1 - sockerfria sötsaker

Proteinglass med bär

Ingredienser, ca 4 portioner:

  • 2 dl vispgrädde (alt. kokosgrädde)
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl vaniljproteinpulver
  • 1 äggula
  • 150 g frysta bär av valfri sort
  • 1,5 msk sötströ (alt. annat sötningsmedel)
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här

  1. Vispa grädden fast och fluffig.
  2. Vispa även crème fraichen och blanda sen ner den i grädden.
  3. Tillsätt äggulan, vaniljproteinpulver, sötströ, vaniljpulver och dom frysta blåbären.
  4. Fortsätt vispa tills blåbären har fått önskad konsistens.
  5. Häll upp i glassformar och ställ in i frysen minst 2 timmar.

proteinchokladbollar

Blixtsnabba proteinchokladbollar av 5 ingredienser

Ingredienser:

  • 1 skopa (35 g) proteinpulver Cortado (där du redan har kaffesmaken, alt. använd chokladproteinpulver + 1 msk kaffe)
  • 1 dl havregryn
  • 1 msk kokosolja
  • 2 tsk kakao
  • 0,5 dl riven kokos
  • + vatten eller valfri mjölksort att röra i till önskad konsistens
  • + 1 msk sötströ om du önskar en sötare smak

Gör så här:

  1. Rör ihop alla ingredienser utom kokosflingor till en ”lagom” kladdig smet. Blir den för hård – tillsätt lite lite vatten eller mjölk, för lös – tillsätt mer proteinpulver eller havregryn.
  2. Rulla till bollar och sen i kokos.
  3. Ät och njut eller ställ i kylen tills det är dags.
sockerfri äppelpaj

Sockerfri äppelpaj med knäckigt nöttäcke

Ingredienser 2 portioner:

  • 1 äpple
  • ½ tsk kanel
  • 2 msk kokosolja
  • 1 dl hackade, blandade nötter (jag tog mandel och hasselnötter)
  • 0,5 dl havregryn
  • 2 msk Sötströ (alt. fiber syrup eller annat sötningsmedel)
  • ev. en nypa flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200° och smält kokosolja i en ugnssäker form. På så sätt både smörjer du formen och får fett till pajen.
  2. Skiva äpplet tunt. Blanda med kanel och smöret i formen och sprid ut.
  3. Rör ihop havregryn, hackade nötter, sötströ och fördela smeten över äpplena. Strö gärna över lite flingsalt om du gillar det.
  4. In i ugnen ca 20-30 minuter, tills äpplena är mjuka och ytan blivit härligt knaprig.
  5. Servera gärna med tjock yoghurt, keso eller sockerfri vaniljkvarg.

kladdkaka_glass_port - sockerfria sötsaker

Sinnesgod kladdkaka utan socker och vitt mjöl

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 2 dl sötströ
  • 4 msk kakao
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 100 g smör
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Vispa ägg och socker tills det blir poröst.
  4. Blanda samman med resten av ingredienserna (OBS – försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr).
  5. Häll ner smeten i en brödad form eller en som är klädd med bakplåtspapper – tips för att få ut den hel utan kladdig form.
  6. Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha.

Hoppas du hittar något gott, kram! /A

Fler rekommenderade sockerfria sötsaker:

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.