Är du också en sucker for sött?
Ofta kan vår sötsug bero på helt andra saker än behov, men sockerfria sötsaker är inte heller fel ibland. När du har en diabetiker i sällskapet eller själv vill slippa ett svajigt blodsocker och humör – OCH samtidigt njuta av gott fika.
Jag tänker inte gå in mer på det mentala och fysiska än så just nu, men i poddavsnitt 25 av SportHälsa Snackar på söndag dyker vi djupare i sötningsmedel. Håll öronen öppna, men redan här ger jag dig några förslag på mina egna favoritrecept på sockerfria sötsaker. Något du blir sugen på att testa?
10 sockerfria sötsaker – personliga favoritrecept

Sockerfri muggkaka på 1 minut
Ingredienser 1 stor kopp eller 2 små:
- 3 msk kakao
- 2 msk hackad mörk choklad
- 3 msk mandelmjöl (alt. annan mjölsort)
- 3 msk sötströ (alt. valfri sötning)
- 3 msk smält smör (alt. kokosfett)
- 2 msk grädde
- 1 ägg
- 0,5 tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Smält smöret och rör ner ihop med ägget i övriga ingredienser
- Häll upp smeten i en stor eller två små muggar.
- Micra på full effekt i 30-60 sekunder. O.B.S. Det går fort och mitten får ju gärna vara krämig!
- Servera med valfria tillbehör, t.ex. vispad grädde, glass, bär..
Delar av recept från Åse Falkman Fredrikson
Sockerfri blåbärscheesecake
Ingredienser:
Botten:
- 3 dl malda eller finhackade nötter (jag tog färdigt mandelmjöl)
- 1 tsk kanel
- 1 tsk vaniljarom (eller vaniljpulver, d.v.s. inte vaniljsocker)
- 2 dl kokosflingor
- 1 dl sötströ (eller annan sötning. Kan uteslutas för en mindre söt kaka)
- 100 gr smält smör
Fyllning:
- 300 gr Philadelphiaost
- 2 ägg
- 0,5 dl sötströ (eller annan sötning. Kan uteslutas för en mindre söt kaka)
- 1 tsk vaniljarom
- 1 dl kokosflingor
Topping:
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl blåbär
Gör så här:
Botten:
- Sätt ugnen på 175°.
- Blanda alla ingredienser och tryck ut smeten i en pajform.
- Förgrädda i ugnen i 5 minuter.
Fyllning:
- Vispa ihop ingredienserna och häll i det varma, mjuka pajskalet.
- Grädda i 175° i ugnen i ca 30 minuter.
- När pajen är klar och har fått lite färg, låt svalna i rumstemperatur.
Topping:
- Vispa ihop ingredienserna (eller ta på creme fraiche och bär var för sig) och bred över den avsvalnade pajen.
- Ät och njut eller ställ svalt tills det är dags.
Kesoglass med choklad och nougatpralin
Ingredienser till ca 2 kesoglassar:
- 2 dl keso
- 1 dl vassleproteinpulver smak av nougatpralin eller choklad (alt. 1-2 msk kakao)
Ingredienser chokladsås:
- 2 msk kakao
- 2 msk vatten
- 2 msk sötströ
- 2 tsk kokosolja
- 1 nypa vaniljpulver
Gör så här:
- Kesoglass med choklad: Mixa keso med proteinpulver (alt kakao) tills du får en slät massa.
- Lägg glassform och frys i minst 2 timmar eller tills nästa dag.
- Chokladsås: Blanda ner alla ingredienser utom kokosolja i en kastrull.
- Koka upp under omrörning och låt sjuda någon minut.
- Tillsätt kokosolja och rör om.
- Låt svalna innan du doppar kesoglassen i såsen + annan topping om du önskar, t.ex. hackade mandel som mig, kokos eller strössel?
- In i frysen en stund igen till toppingen stelnat.

Supergoda, glutenfria kärleksmums
Ingredienser kaka:
- 2 ägg
- 2 msk kvarg
- 1 dl morotspuré (mjukkokta morötter mixade till puré alt. färdig barnmatsburk)
- 2 msk kokosolja
- 4 msk kokossocker
- 4 msk kakao
- 1 dl kokosmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1/4 tsk vaniljpulver
- en nypa salt
Ingredienser frosting:
- 2 msk kokosolja
- 1,5 msk kakao
- 1,5 dl florsötning
- 1 msk kaffe
Topping:
- riven kokos (eller vad du gillar)
Gör så här:
- Rör ihop ägg, kvarg, morotspuré och kokosolja i en stor bunke.
- Rör ihop kokossocker, kakao, kokosmjöl, bakpulver, vanlijpulver och salt i en annan bunke.
- Blanda ihop allt och häll i en ugnssäker form (storlek av en brödform).
- Grädda i ugnen på 170° i ca 20 minuter.
- Medan kakan är i ugnen – rör ihop ingredienserna till frostingen.
- Låt kakan svalna helt innan du brer över frostingen.
- Toppa med riven kokos. Torkade bär är också gott på. Ställ sedan kakan i kylen så att frostingen stelnar.
- Dela upp, ät och njut!
Hemgjord Cookie Dough glass utan socker
Ingredienser vaniljglass, ca 2 portioner:
- 2 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 4 msk sötströ eller socker/annat sötningsmedel
- 0,5 tsk vaniljpulver
Gör så här:
- Vispa äggulorna tillsammans med sötningsmedlet till en pösig konsistens.
- Vispa även grädden fluffig och tillsätt vaniljpulver.
- Rör ner grädden bland äggen och smaka av om du vill ha smeten sötare?
- Har du en glassmaskin – använd den. Annars häll smeten i en form och ställ i frysen tills det är dags att tillsätta kakdegsbollarna.
Ingredienser kakdegsbollar:
- 50 g smör
- 1 dl mandelmjöl
- 0,5 dl sötströ eller annan sötning
- 1 krm vaniljpulver
- 0,5 grovhackad mörk choklad
Gör så här:
- Blanda alla torra ingredienser.
- Tillsätt smör och knåda ihop till en formbar massa.
- Hacka och blanda i chokladen.
- Forma till bollar som du vänder ner i glassen.
- Frys ytterligare tills glassen är i önskad konsistens och det är dags att servera.

Galet god chokladtårta utan socker
Ingredienser kladdkaksbotten:
- 150 g smör
- 3 ägg
- 2 dl sockerersättning (t.ex. sötströ eller stevia i rekommenderad dos)
- 4-5 msk kakao
- 1 dl mandelmjöl
- ½ chokladkaka, ca 70% kakaohalt (sockerfri om du önskar)
Ingredienser fyllning:
- 250 g mascarpone
- 150-200 g mörk choklad
- 2,5 dl vispgrädde
- jordgubbar eller annat du vill garnera med
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Smörj en rund kakform eller lägg i bakplåtspapper.
- Smält smöret + chokladen i en kastrull. Ta den från plattan och rör ner socker och ett ägg i taget.
- Blanda mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och rör om.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 minuter (eller kortare om du vill ha den ännu kladdigare).
- Gör på samma sätt en eller två kakor till beroende på hur hög du vill att tårtan ska bli. Lägg sedan samma dem med vispad grädde och ev. mosade hallon.
- Vispa upp mascapone. Smält chokladen och häll ner i osten under vispning.
- Bred smeten över och runt omkring tårtan. Låt tårtan stå i kylen någon timme (alt. frys in inför festtillfället) innan du garnerar med grädde och övrigt och serverar den.
Proteinglass med bär
Ingredienser, ca 4 portioner:
- 2 dl vispgrädde (alt. kokosgrädde)
- 1 dl crème fraîche
- 1 dl vaniljproteinpulver
- 1 äggula
- 150 g frysta bär av valfri sort
- 1,5 msk sötströ (alt. annat sötningsmedel)
- 1 tsk vaniljpulver
Gör så här
- Vispa grädden fast och fluffig.
- Vispa även crème fraichen och blanda sen ner den i grädden.
- Tillsätt äggulan, vaniljproteinpulver, sötströ, vaniljpulver och dom frysta blåbären.
- Fortsätt vispa tills blåbären har fått önskad konsistens.
- Häll upp i glassformar och ställ in i frysen minst 2 timmar.
Blixtsnabba proteinchokladbollar av 5 ingredienser
Ingredienser:
- 1 skopa (35 g) proteinpulver Cortado (där du redan har kaffesmaken, alt. använd chokladproteinpulver + 1 msk kaffe)
- 1 dl havregryn
- 1 msk kokosolja
- 2 tsk kakao
- 0,5 dl riven kokos
- + vatten eller valfri mjölksort att röra i till önskad konsistens
- + 1 msk sötströ om du önskar en sötare smak
Gör så här:
- Rör ihop alla ingredienser utom kokosflingor till en ”lagom” kladdig smet. Blir den för hård – tillsätt lite lite vatten eller mjölk, för lös – tillsätt mer proteinpulver eller havregryn.
- Rulla till bollar och sen i kokos.
- Ät och njut eller ställ i kylen tills det är dags.

Sockerfri äppelpaj med knäckigt nöttäcke
Ingredienser 2 portioner:
- 1 äpple
- ½ tsk kanel
- 2 msk kokosolja
- 1 dl hackade, blandade nötter (jag tog mandel och hasselnötter)
- 0,5 dl havregryn
- 2 msk Sötströ (alt. fiber syrup eller annat sötningsmedel)
- ev. en nypa flingsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200° och smält kokosolja i en ugnssäker form. På så sätt både smörjer du formen och får fett till pajen.
- Skiva äpplet tunt. Blanda med kanel och smöret i formen och sprid ut.
- Rör ihop havregryn, hackade nötter, sötströ och fördela smeten över äpplena. Strö gärna över lite flingsalt om du gillar det.
- In i ugnen ca 20-30 minuter, tills äpplena är mjuka och ytan blivit härligt knaprig.
- Servera gärna med tjock yoghurt, keso eller sockerfri vaniljkvarg.
Sinnesgod kladdkaka utan socker och vitt mjöl
Ingredienser:
- 2 ägg
- 2 dl sötströ
- 4 msk kakao
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 100 g smör
- 1 dl mandelmjöl
- 1 nypa salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Smält smöret i en kastrull.
- Vispa ägg och socker tills det blir poröst.
- Blanda samman med resten av ingredienserna (OBS – försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr).
- Häll ner smeten i en brödad form eller en som är klädd med bakplåtspapper – tips för att få ut den hel utan kladdig form.
- Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha.
Hoppas du hittar något gott, kram! /A