Är du en av alla som älskar att plocka svamp såhär års?
Det är dig med ”korgen full”, men som saknar recept på läckra rätter med kantareller, jag tänkt på här. Förmodligen har du redan dina favoriter och ofta är en simpel macka med smörstekta kantareller det allra godaste. Samtidigt är det kul med variation, eller vad tycker du? Kanske du kan hitta några nya rätter med kantareller att fira Svampens dag med 7 september – eller andra goda dagar.
7 läckra rätter med kantareller
Kantarellsoppa
Ingredienser, ca 4 portioner:
- 300 g kantareller
- 3 msk smör
- 1 st vitlöksklyfta
- 3 st shalottenlökar
- 0,75 dl vetemjöl
- 2 dl torrt vitt vin (kan uteslutas)
- 2 st kycklingbuljongtärningar
- 0,5 tsk salt (smaka av)
- 2 krm vitpeppar (smaka av)
- 3 dl matlagningsgrädde
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök fint.
- Smält smöret och stek svampen gyllenbrun. Lägg undan några till garneringen.
- Tillsätt löken och stek tills vätskan kokat in.
- Strö över mjölet och rör om.
- Häll på vin och vatten (kokhett) och smula i buljongtärningarna.
- Låt småputtra ca 15 minuter under lock.
- Mixa svamp och lök med en stavmixer, inte alltför fint. Rör ut mixet i soppan och tillsätt grädden. Koka upp och smaka av.
- Häll upp i soppskålar och garnera med några kantareller.
Torsk med knaperstekt bacon och kantareller
Ingredienser, ca 4 portioner:
- 800 g torsk (2 st fiskblock)
- 1/2 baket bakon
- 200 g kantareller
- 1 kruka basilica alt. basilicakrydda
- ca 3 msk färskpressad cironsaft
- 1 dl vitt vin eller vatten
- smör
- salt och peppar
Gör så här:
- Skär bacon i småbitar. Stek knapriga och låt rinna av på hushållspapper.
- Stek kantarellerna så att vätskan kokar bort. I med en klick smör och låt få stekyta. Salta och peppra efter smak.
- Krydda fisken med salt och peppar runt om. Stek ca 3 min på varje sida i en klick smör.
- Tillsätt basilica, citronjuice och vitt vin. Koka tills fisken är klar.
- Strö över bacon och kantareller. Klar att servera!
Mustig köttgryta med kantareller
Ingredienser, ca 6 portioner:
- 1 kg köttbitar (ex. nöt eller älgkött. Vegetariska alternativ: bönor, tofu, quorn, sojaprodukter eller vad du önskar)
- 5 dl vatten
- 1 buljongtärning
- 5 dl grädde (alt. vegansk produkt som kokosmjölk)
- 3 msk sojasås
- salt, peppar och valfria kryddor
- kantareller
- 2 msk smör eller olja
Gör så här:
- Bryn kantareller och kött, gärna i en järngryta.
- Salta, peppra och krydda efter smak.
- Häll på vatten, buljongtärning och sojasås.
- Låt puttra under lock i minst 30 minuter, gärna flera timmar.
- Mot slutet – häll på grädden. Låt koka ihop.
- Servera exempelvis med potatis (jag gjorde klyftpotatis i ugn), ris, bulgur eller liknande samt grönsaker du gillar.
Snabb ”fusk”risotto med kantareller och västerbottenost
Ingredienser, 2 portioner:
- kokt ris, 2 portioner
- ca 200 g kantareller
- 2 schalottenlökar, hackade
- 2 msk smör
- 0,5 dl riven västerbottenost
- 3 ägg
- salt & peppar
Gör så här:
- Om du inte redan har kokt ris, koka efter önskade portioner.
- Hacka och stek schalottenlökar + kantareller i smör till en gyllene yta och vätskan försvunnit.
- Tillsätt riset och rör i ägg + västerbottenost.
- Smaka av med salt och peppar.
Kantarellsås – gott till det mesta
Ingredienser:
- Kantareller
- 2 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 3-4 dl grädde (valfri fetthalt men jag vill ha riktig vispgrädde)
- Salt och peppar
- 1/2 msk kinesisk soja
- 1/2 dl rödvin
Gör så här:
- Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
- Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
- Låt småkoka i 30-45 minuter. Smaka av med salt, peppar, soja och rödvin.
Ugnsomelett med kantarellstuvning
Ingredienser:
- 6 hela ägg + 4 äggvitor
- ca 1 dl mjölk
- Strimlad rökt kalkon
- Olivolja
- Riven ost
- Salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250°.
- Strimla kalkonen och lägg i en ugnssäker form med bakplåtspapper och olivolja.
- Blanda ägg, mjölk och kryddor. Häll över formen och in i ugnen i ca 20 minuter tills omeletten fått fin färg.
- Gör färdigt omeletten och bred sedan ut kantarellstuvningen och riven ost över den. In i ugnen igen i 5-10 minuter.
Ingredienser kantarellstuvning:
- Kantareller
- 2 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 2-3 dl grädde (valfri fetthalt men jag vill ha riktig vispgrädde)
- Salt och peppar
- 1/2 msk kinesisk soja
Gör så här:
- Fräs kantarellerna i smör tills all vätska kokt in.
- Pudra över mjöl, vänd runt och späd med grädden.
- Låt småkoka i 30-45 minuter. Smaka av med salt, peppar och soja.
Vegokebab med svamp i pitabröd
Ingredienser:
- 1 paket vegetarisk kebab, pulled beans, quornbitar eller annat vegetariskt alternativ
- kantareller
- 1 lök
- 1 msk sojasås
- 1 dl grädde
- salt och peppar
- lingonsylt
- grönsallad
- pitabröd
Gör så här:
- Stek hackad lök, kantareller och vegobitarna i olja.
- Salta, peppra och häll i sojasås och grädde.
- Låt småputtra medan du gräddar pitabrödet en stund i ugnen.
- Servera i brödet med sallad och lingonsylt.
Hoppas du hittar några lockande rätter med kantareller att prova framöver, kram! /A