Nu har jag och Jonas kommit in i en ”ceasarperiod” igen. Maträtter kommer och går lite i vårt vardagsliv och nu när sommaren närmar sig plockar vi in ceasarsallad igen. Det är så gott med hemgjord tjock ceasardressig som även går att använda till andra maträtter, och en sallad går lätt att variera med olika tillbehör. Barnen äter ofta kycklingen med pasta eller i pitabröd, men det går även att blanda i färskpotatis, bönor, ugnsgrillade grönsaker, bulgur eller vad du tycker om. Bra som picknick- eller ”ta-med-lunch” dessutom.
Vill du göra allt från grunden – starta med att grilla en kyckling/kycklingfilé. Jag brukar gnida in kycklingfiléerna i olivolja, soja, Herbamare örtsalt, peppar, lite curry och paprikakrydda. Samma oljeblandning penslar jag även eventuella grönsaker med. In i ugnen på 225° i ca 30 min.
Sist köpte jag en färdiggrillad kyckling men ceasardressingen gjorde jag själv.
Ingredienser till ca 5 dl ceasardressing (jag gör dubbel sats så räcker den till ca 6-8 sallader):
- 2 äggulor
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 tsk pressad citronsaft
- 1 vitlöksklyfta
- 2 sardeller
- 3 dl rapsolja (funkar även med olivolja)
- ½ dl finriven parmesanost
- salt & peppar
- vatten
Gör så här:
- Mixa äggulor, sardeller, vitlök, senap, vitvinsvinäger och citron slätt.
- Tillsätt oljan i en fin stråle samtidigt som du fortsätter mixa.
- Tillsätt finriven parmesan och vispa för hand eller med elvisp till en tjockare vit kräm, likt majonäs.
- Späd dressingen med vatten och du vill ha den tunnare.
- Smaka av med salt och peppar.
Krutonger köper vi vanligtvis, men det är egentligen hur lätt som helst att göra egna. Skär bara brödskivor i fyrkanter och stek i smör + pressad vitlök (alt. grilla i ugnen med olja, pressad vitlök och parmesan).
En klassisk ceasarsallad består av romansallad, körsbärstomater, knaperstekt bacon, parmesanost, ceasardressing, kyckling och krutonger, men jag tycker all sorts sallad (ex. näringsrik bladspenat) och grönsaker funkar. Smaklig måltid!





Anna Jonasson
Jag ska testa att göra en vegetarisk variant och se om det faller mig i smaken 🙂
Skulle förvåna mig om det inte gör det då jag är ett salladsfreak 🙂
Ceasardressing är jättegod & om du äter fisk passar den bra till t.ex. räkor också.
Herregud så gott, detta ska jag göra imorgon till fredagsmys!