Wok är så smidigt och gott om man vill äta varm mat som går snabbt och lätt att laga. Dessutom bra skåprensningsmat och sätt att pigga upp halvvissna grönsaker. Laga mycket på en gång så är matlådan klar också.
Kycklingwok med nudlar och jordnötsmör, ca 4 port:
- 900 g kycklingfilé i bitar
- kokta Shirataki nudlar (alt. vanliga eller ät ris/quinoa till)
- 1 burk kokosmjölk
- kokosolja att steka i
- 1 vitlök
- 1 msk röd currypasta
- 1 msk sojasås
- broccoli eller vilka grönsaker du önskar
- 1-2 msk jordnötsmör
- caschewnötter
- salt, peppar och kryddor efter smak
Gör så här: Stek kycklingen ihop med vitlök och currypasta. Blanda i resten. Ät!
Just kokosfett har länge haft dåligt rykte p.g.a. sitt mättade fett, men de senaste åren har fler och fler insett hur bra det är för hälsan. Den här gången beställde jag hem smaklös kokosolja från Gymgrossisten för att kunna steka allt i det – även mat jag inte vill ha kokossmak på. Woken ovan passar däremot fint med det smaksatta fettet.
Fördelar med kokosolja:
- Till skillnad mot animaliskt fett, som också är mättat, är det mer lättsmält och kan användas som energi i kroppen precis som kolhydrater.
- Lagras inte som kroppsfett utan ökar ämnesomsättningen.
- Fungerar på samma sätt som ketoner och ger hjärnan snabb energi. Kokosfett är därför optimal energikälla vid Low Carb-dieter vid träning och för att hjärnan behöver fett för att fungera normalt.
- Kallpresad kokosolja tål värme bättre än andra fetter varför det är kanon vid stekning. Du slipper dessutom stekos.
- Härsknar inte som annat fett.
- Fungerar som en antioxidant och förbättrar upptaget av essentiella fettsyror och skyddar dem från oxidation.
- Rikt på laurinsyra som ger skydd mot virus, bakterier och svamp.
- Bra för huden – mot torr hy, torra läppar, trötta ögon, vid psoriasis, eksem, hindrar rynkbildning och motverkar åldersfläckar.
- Kan användas som hårinpackning.
- Solskydd mot de ultravioletta strålarna.
Fakta från Holistic.


Anna Jonasson