Mål: HÄLSA

”Mitt mål är att må bra och orka med min vardag”. Precis så formulerar sig de flesta av min PT-kunder och kanske du också? Men utöver detta vill många även gå ner ett par kg i vikt, klara springa ett visst lopp, få mer synliga muskler, o.s.v. Inget konstigt alls, och bra mål om det peppar och får personen att må bra och hålla igång sin träning på en (för dem) sund nivå.

Mitt mål just nu har däremot ingen underkategori mer än hälsa. Jag har redan nått mina prestationsmål och i höst måste jag lägga i bromsen och ta hand om mig själv på riktigt – både in- och utsida. D.v.s. träna det min kropp och själ mår bra av, och äta det min kropp och själ mår bra av – utan inbillat tvång eller till överdrift.

Jag älskar livet och njuter av det, men vill för mycket samtidigt. Det håller inte att både träna hårt och äta perfekt enligt alla trender och rön, ta hand om 4 små barn, driva eget företag och en stor träningsblogg o.s.v. Hjärnan exploderar och kroppen med! En eller ett par av sakerna går om man är stresstålig, men inte allt samtidigt och inte till perfektion. Mitt stora dilemma som ter sig i kontroll, framför allt av kosten.

Vi lever i ett ätstört samhälle och så gott som alla använder mat för att hantera sin känslor mer eller mindre på olika sätt. Insnöad i träningsbranchen, där dieter och långpass är vardagsmat, är det lätt att bli blind och tro sig leva sunt, men ändå blir det så fel. Det sorgliga med träningstrenden.

Det går till en gräns, men nu vill jag bryta den onda cirkeln och få balans i livet. Detta innebär inte att jag kommer sluta peppa dig eller mina PT-kunder att träna och äta bra, sluta visa snygga träningskläder, lägga upp recept, tips eller andra ytligheter (när jag känner för det). Jag är fortfarande samma knäppa, levnads- och träningsglada Anna, men kommer ändra på det som skapar obalans och inte är bra för just MIG (och kanske även för dig?).

Det sjuka är att jag tagit mig i ”toppform” efter varje graviditet, sprungit Maran och gjort Klassikern utan hjälp av någon tränare. Tunga fysiska-, men även mentala prestationer. Däremot klarar jag inte att på egen hand ta mig ur den här mentala prestationsångesten, trotts att jag VET precis hur jag vill och bör leva.

Men jag är förbannat målinriktad och är mitt mål hälsa ska jag kämpa lika hårt som med träningen för att nå det. På måndag har jag tid på Mando-kliniken för att få professionell hjälp och jag hoppas du är med på min satsning mot hälsa, på samma sätt som du peppat och hyllat mig vid mina träningsmål. Det här målet är viktigare. Jag vet att jag inte är ensam om ”duktighetssyndromet” eller skadliga ätbetéenden och kan jag hjälpa någon genom att vara öppen i bloggen vill jag vara det.

70 kommentarer
 1. Vi håller alltid på dig Anna!! Det är ett bra mål du satt upp och jag vet att du kommer fixa det. Kram Anna La..

 2. Vad modig du är Anna! Jag tror att du kommit ett stort steg åt rätt håll bara genom att erkänna problemet för dig själv och för andra. Ett stort lycka till!

 3. Starkt av dig att dela med dig av det här på din blogg! Håller alla tummarna att du kommer få den hjälp du behöver för att må bättre, oavsett vad det innebär just för dig.

 4. Wow! Vad starkt och tufft gjort av dig att gör detta. Blir själv så arg på hela hälsohetsen, att man är ”duktig” som tränar och äter enbart nyttigt.Kommer att följa ditt arbete , hoppas att det går bra. Du inspirerar redan mig till att vilja bli frisk från duktighetssyndromet och min ätstörning!

  Jag vet, precis som du hur jag vill leva – men det är så förbannat svårt att omsätta det i handling. Att träna – sätta mål där är lättare än att arbeta med insidan och mentala är så mycket svårare… Hejar på dig!
  Kramar

 5. Starkt av dig, och låter vettigt! Man ska inte vara så rädd och gå och dra sig för att skaffa hjälp utan se det som en naturlig grej eftersom det på sikt förhoppningsvis får en att må bättre. Lycka till och hoppas du får ut det du önskar!

 6. Glad att se att du söker hjälp när du känner att du behöver det. Heja dig! Det här är väl det viktigaste ”loppet” av alla. Jag är precis likadan men med en historia av OCD och annat. Jag kämpar varje dag för hälsan. Utöver de där extra kilona, kg på gymmet och tider på pw. Olika mentala förutsättningar till det varje dag. Nu fredagsmys! Stora kramar till dig!! <3

 7. Du vet att jag står bakom precis allt du skriver här ovan.
  Jag står bakom dig, dina tankar och dina ord. Precis som alla andra här uppskattar jag din ärlighet och jag tror framför allt att den är VIKTIG. Det skulle vara så himla fint att träffa dig någon dag… tror vi har en hel del gemensamt. Trots olika platser i livet, liksom. Du är en fin förebild på samma gång, jag ser upp till dig Anna!
  Kram

 8. Vad stort av dej att du berättar om det! Det är nog viktigt att denna sidan av träning/hälsa-hetsen som finns nu, också syns, att det faktiskt kan bli för mycket. Jag är helt ny på det här att träna aktivt men kan ändå känna att jag drar iväg i tanken ibland, får lite ångest om jag inte tränar någon dag. Försöker verkligen se och sätta stopp för de tankarna innan de blir ett problem.

 9. Modig du är! Jag har själv duktighetssyndromet med otrolig prestationsångest i det mesta jag gör, jag har dessutom en ätstörning i bagaget. Det är otroligt viktigt att STANNA UPP och fundera på vad som är viktigt här i livet och njuta av att bara få vara. Jag har själv otroligt svårt att finna en bra balans och varje dag får jag kämpa men det är värt varje steg fram man tar!!

 10. Jag tycker precis som alla andra att det är otroligt fint och modigt av dig att dela med dig om det du går igenom. Vi är inga supermänniskor och att visa sig svag är starkt! En förebild är du som sätter hälsan som första prio, heja Anna! 🙂

 11. Du är jätteduktig Anna! Som tar tag i detta! Hälsa är det viktigaste, och det som är sunt att förmedla till sina barn tycker jag. Att vara duktig jämnt går inte. Det är även det sorgliga med bloggtrenden, det är ofta/bara fin yta som syns utåt. Stort lycka till.

 12. Det kommer att bli bra! Du kommer få bra hjälp där. De kan det de jobbar med. Jag har varit där, fått hjälp där, och mår idag BRA. Är helt frisk och har ett sunt förhållande till mat och träning. Lita på det de säger, lägg allt ansvar i deras kunskap, och lita på att det ordnar sig. Hejar på dig och tack för en härlig blogg!

 13. Så starkt av dig att dela med dig av din resa! Vet att du fixar det här också. Var sak har sin har sin tid och mening! Styrka till dig!

 14. Hej. I dagarna rensade jag bland bloggarna jag följer, tänkte trycka avfölj på din blogg för någonstans upplevde jag ”duktighetssyndromet” som du nu själv skriver om, och som inte inspirerar utan ger mig ett stesspåslag och känsla av att det är inte helt ärligt. Av ngn anledning tryckte jag inte på avföljknappen… Nu vet jag varför. Modigt och inspirerande skrivet. Förstår att det inte är enkelt men mycket insiktsfullt och ärligt! Heja dig! Nu blir dagens outfit, träningsupplägg, familj mm en helhet. Jag uppskattar det i massor som läsare. Du väljer själv hur mycket du delar av din nya resa, din utmaning i att må bra. Vill bara att du ska veta att vi andra lär oss mycket om du delar och vill gärna stötta med heja i denna del också.

 15. Det låter helt fantastiskt! Det kommer bli en spännande resa att följa! Lycka till, du kommer bli ännu rikare på upplevelser och känna ännu mer kärlek!
  Hejja dig!

 16. KÄRLEK! Det är så jag känner till er alla, när jag med tårar i ögonen läser era kommentarer. Ni anar inte hur många gånger jag börjat på liknande inlägg, men inte orkat publicera dem pga rädsla för hur det ska mottas.

  TACK för att ni finns & FÖRLÅT till er som tidigare påpekat min hälsa men som jag avfärdat. Men så hade jag inte kraften eller viljan att ta tag i problemet just då, så de svar jag gav var min sanning.

  KRAM <3

 17. Grattis till ett viktigt beslut ! Hälsa i sitt vidaste begrepp är ju det som är absolut viktigast. Jag tycker din blogg är glad och inspirerande. Jag har inte saknat något, men ditt nya mål är nog ändå det som skall bli roligast att följa. Det som hittills är viktigast och känns som om det kommer att ge mest. Och då menar jag hur det än går, för optimal hälsa är nog inte ett mål utan en resa….Lycka till, lev väl och sköt om er hela familjen. Kram !

 18. Vad strongt av dej Anna att gå ut offentligt med detta!
  Finns så många som är i samma sits, som nu också kanske
  äntligen vågar ta tag i problemet tack vare att du gör det!
  Stor kram och lycka till med detta nu, detta klara du! 😉

 19. Fina fina Anna,
  Så otroligt starkt av dig att dela med dig av detta.
  Du kommer att klara det här med.
  Många många kramar Tina

 20. Vad skönt det var att läsa detta! Har också hamnat i någon ond spiral i ”huvudet” som det är svårt att bryta sig ur, tack vare ”duktighetssyndromet” och vad ska andra tycka och tänka när jag inte är lika ”duktig” längre. Lagom och hälsosam är bra ord men inte alltid så lätt att leva upp till! Jag hejar på dig och hoppas verkligen att du lyckas ta hand om dig själv och tillåter dig själv att bara vara och må bra för det är du värd!!!

 21. En dag ska jag bli lika modig som du, jag behöver bara lite mer tid att acceptera sanningen. Du är grym som delar med dig av detta. All respekt och styrka till dig!

 22. Fantastiskt modigt av dig, att öppet och ärligt berätta det här för oss på det hör öppna sättet. Det gör dig verkligen till en trovärdig person, och fastän jag inte känner dig, så vill jag bara ge dig en jättekram! DU är underbar som person, och är värd att älska dig själv och ge dig själv lika mycket omtanke som du ger din härliga familj, och alla som du skriver till genom dina sociala medie-kanaler varje dag. Du sprider enbart positiv energi, och nu önskar jag att du får detsamma, så att du kan fortsätta på en väg som du mår bra på.
  Lycka till!
  Kram
  Perita

 23. va bra att du tar tag i något som kanske tynger dig på ett eller annat sätt! tack för den bästa bloggen någonsin i kategorin Hälsa, finns ingen som skriver så ärligt och sunt som du. kan faktiskt inte riktigt beskriva med ord hur mkt du inspirerar mig. dels att du vågar visa dina svagheter genom att dela det på bloggen, och dels för att det verkar som att du faktiskt NJUTER varje gång du tränar. och att du NJUTER när du äter en bit kladdkaka med grädde. det är viktigt om något! lycka till med ditt mål, eller du behöver inte ens ett lycka till för du kommer klara det så otroligt bra och bara bli starkare och starkare. all pepp som finns skickas åt ditt håll!

 24. Jag kommer att fortsätta följa din blogg, kanske med ännu mer respekt än tidigare. Starkt av dig! Jag önskar dig all lycka på vägen!

 25. Det du nu delat och berättat för oss alla ”duktiga” är jag säker på kommer att hjälpa många. En riktigt bra hälsoblogg med andra ord. Heja på dig

 26. Känner att jag också vill kommentera trots att jag aldrig gjort det. Vi är många i är i samma sits, i olika stadier sas. På mig yttrar sig det prestationsångesten som oro och ångest, vilket slutat med medicinering och terapi. Börjar få ordning på den delen nu, men matdelen har jag kvar.

  Träning och mat är svårt, samtidigt som det är det som håller igång en och som gör att man får situationen under koll (övertygad om att träningen i alla år räddat mig från utbrändhet) så kräver de sina offer på andra sidan myntet om du förstår vad jag menar.

  Vi med såna här problem pratar kanske inte gärna om det-men vi måste hålla ihop!

  Starkt att ta tag i att du inte mår bra! Det är ett stort steg som kräver mycket bara det! Stort lycka till Anna!!

 27. Styrkekramar till dig Anna! Du kommer nå ditt mål det är jag säker på även om det kanske krävs en hel del. Starkt gjort av dig att dela med dig i bloggen. Lycka till!

 28. Tack bästa Anna…..
  För att du delar med dig
  För att du är du
  Och för att vi får finnas för dig o stötta dig.

  Ljus o kärlek o styrkekramar !! <3<3

 29. Bra att du får hjälp, började själv min resa förra året även om fokus då var på annat men jag börjar mer och mer förstå mig själv och att lika viktigt som den fysiska träningen är det att arbeta med den mentala delen av sig själv.
  Vi är ju en helhet och alla delar har rätt att må bra.

  Kramar

 30. Så otroligt starkt och modigt av dig att skriva ett sådant här inlägg, jag säger bara RESPEKT! och alla lycka till på din resa. 🙂

 31. Lycka till med allt nu! Du är en sådan inspiration och du är min största förebild, efter detta inlägg är du säkert förebild för ännu fler! Kram

 32. Heja dig Anna.
  Känner delvis igen mig i det du skriver, starkt skrivet!
  Den viktigaste människan i ditt liv är du, för fungerar inte du kan orkar du inte ta hand om alla andra i din närhet.
  Kram.

 33. Jag blir så varm i hjärtat, glad och någonstans lättad när jag ser att du äntligen vågar erkänna det. Inte bara för oss läsare utan den största styrkan ligger i att erkänna det för sig själv. För prestationsinriktade människor blir det nästan ännu tuffare att inse att en inre demon någonstans tagit en kontroll vi inte menat att driva oss till.

  För någon som har varit där är beteendet så tydligt, redan sedan länge tillbaka. Men jag vet också att det inte spelar någon roll hur många som skulle påpekat det för dig, för det handlar inte om att bli tillsagd utan komma till den punkt där man inser det själv. Det är så oerhört starkt av dig. Och jag blir varm i hjärtat och önskar dig all lycka till. Nästa tuffa moment blir att våga släppa kontrollen till någon på Mando. Lättare sagt än gjort men du kommer klara det. Och du kommer bli den bästa version av dig själv.

  Stor kram!

 34. Återigen TACK! Jag är medveten om att det här kommer bli betydligt tuffare än att cykla 30 mil. Det handlar ju inte bara om hur jag äter, utan så mycket annat också + att livet med min familj inte går att pausa. Men det är just för mig & därmed min familj jag kommer kämpa, och med era fina ord i ryggen har jag aldrig varit så peppad mot ett mål <3

 35. Vill bara säga, vad du är underbar som människa! Att du delar med dig av all som livet innehåller på ett rakt o ärligt sätt är så inspirerande. Fortsätt ta hand om dig o fortsätt inspirera 🙂 stor kram

 36. Vilken förebild du är Anna!
  Så starkt att medge att man ibland faktiskt behöver hjälp och inte kan göra allt själv. Om du nu kunde växa mer i mina ögon så gjorde du precis det!! Ur rädsla föds styrka!
  Stora kram och lycka till!

 37. Åh vad bra att du äntligen skriver om det!
  Om man inte hade en ätstörning innan så får man ju nästan det av att läsa din blogg och dina inlägg.
  För oss som har erfarenhet av tillståndet ser det lätt, och det känns nästan fånigt när du försöker övertyga läsaren om hur mycket du äter och att du vräker i dig glass i stora lass. Det boostar ju den ätstördheten som redan finns i en som har erfarenhet av den sedan tidigare (som du skriver om )
  Snälla, försök att tänka på alla unga tjejer som använder din sida som en inspiration. Så klart för att du är en härlig och inspirerande person, men också för att den har så mycket bra ”pro-ana” material.
  Hoppas att du kan fortsätta att skriva ärligt. Både för dig själv men framför allt för dina läsare. Det blir ju så att vare sig du vill eller inte har du ett ansvar för vad du skriver och publicerar.
  Hoppas att du tar dig igenom detta och blir en frisk och sund tjej igen.
  Kram
  Anna

  1. Anna K – ”äntligen skriver om det”? Jag har hela tiden varit ärlig, skrivit att jag äter ”glass med lass” som uppladdning inför långpass, & gett MIN sanning. I min värld är proteinpulver & deff inget konstigt varför jag själv inte sett mig som sjuk tidigare. Därför har jag inte medvetet skrivit om recept etc så som jag gjort. MEN jag anser inte heller att jag skrivit att någon bör följa dieter, jag har varit tydlig med att kosttillskott är tillskott, att olhydrater behövs för tuff träning etc.

   Nu står jag för att jag inte mår bra, vilket mest är stressrelaterat som går ut över kosten & träningen, men samtidigt vill jag vända på saken. Om jag vägt 10 kg mer – skulle du reflektera över att jag åt som jag gjorde? Förmodligen inte. Många dömmer efter utsidan medan det är inuti problemet sitter.

   Klart jag ska göra allt i min makt för att må bra. Det här är något jag VILL men inte klarar själv.
   Kram

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras