Sociala näring – lika viktig som från mat?

Milla Anna Lissjanis, sommar 2019

Vänner.

Fy fasen vad jag älskar mina. Familjen är alltid nr 1, men till skillnad mot den du föds in i är en vän någon du själv valt p.g.a. en personlighet som tilltallar dig. Någon du gärna vill hänga med, kan anförtro dig åt och som gärna delar sina tankar med dig. Så känner jag för Milla.

pool, Milla, Ingarö

Igår hälsade vi på henne och familjen ute på Ingarö. Barnen lekte, vi grillade, snackade och mumsade glass. Gott och mysigt. Det är så roligt att se hur goda vänner våra små har blivit och själv njuter jag till 100% av såna här stunder.

grill, Milla 2019

Min träning och mat flyter numera naturligt som något jag mår bra av, jobbiga tankar och kompensation är därför inget jag skriver om lika ofta, men jag vet hur vanligt det är. Och såklart jag hajar till när jag ser och hör andras bantningssnack. Tänker tillbaka på tiden då livet var betydligt mer komplicerat och inser hur glad jag är över min frihet idag. Självklarheten i att tacka ja om jag är sugen och nej om inte, utan att bry mig om vad andra tycker eller ens min egen ”duktiga flicka”.

Anna Lissjanis, Milla, sommar 2019

Sociala näring – lika viktig som från mat?

Jag kallar det social näring, kanske lika viktig mat? Du vet den du får av att dela ditt liv med andra, att älska och älskas, att prata. Vissa om räntor och jobb, andra hellre om djupare saker. Jag har med åren insett att jag inte är något vidare på småprat, men går igång på känslosnack. Därför blir jag ibland blir tyst, lyssnar och iakttar i större grupper. Vi är olika vilket är skönt att vara medveten om, men mår ändå bra av gemenskap. Ofta över något gott ätbart..

grill, Milla

Vad vi stoppar i oss är alltid ett fritt val och jag dömmer ingen, men blir ledsen när folk begränsar sitt liv i onödan. När det är smalhetsfixeringen som styr istället för omtanke till sig själv, något jag önskar att alla tänkte gällande sina val – både gällande näring och njutning. Sistnämnda är olika för alla och visst kan man leva sitt liv helt utan det vi kallar onyttigheter, men rent socialt är det livskvalitet att alltid slippa planera. Känna att allt (det mesta i alla fall) ätbart är ok. Och att umgås kring mat är en stor del av livet. I alla fall för mig, hur känner du?

glass hos Milla

Min ambition är inte att omvända världen till ”äta massa socker”, men för många är det så mycket tvång över allt. Folk hejar på de ”hälsosamma och duktiga”, ovetande om hur begränsat ett liv blir där allt kretsar runt träning och vad som är ok att äta. Kroppar som pressas in i en form de inte är gjorda för och en hjärna på högvarv för att allt ska ”stämma perfekt”.

Hård träning och hälsosam kost är grymt många gånger, men det är bra att hitta sin balans mellan allt. För vissa funkar detta jättelätt medan andra, som jag, får anstränga sig för att inte bli för extrema åt något håll. Jag tränar förmodligen fortfarande mer än genomsnittet och älskar den (enligt normerna) ”nyttiga” maten, men njuter även av att slappa och äta sötsaker ibland. Känner att jag har makten över mina val nu för tiden, utan någon liten ”djävul på axeln” som styr. Som säger åt mig vad jag måste göra för att duga inför mig själv och andra.

Loka, bad, Jonna

Balans ser olika ut för oss alla, beroende på vår historia, vår personlighet och livssituation och ”perfekt är sällan perfekt”. Göra sitt bästa för sig själv räcker. Och ibland – att tanka massa social näring från andra.

Kram från din vän på nätet! /A

4 kommentarer

    Berätta vad du tycker

    Din e-postadress kommer inte publiceras