Matlagningsinspirationen går upp och ner i perioder för mig, men just nu peakar den. Med Flygande Jakob, lasagne, hemgjorda hamburgare, fiskpudding och i söndags pizza av egen jäst dinkeldeg för att nämna några rätter jag lagat på sista tiden.
Pizzan tillagade jag i min Max-micro från Whirlpool jag fått hem att testa, som bl.a. har en smart grill- och crisp-funktion. Jag hade svårt att tro att det skulle bli så bra, men med en enkel knapptryckning och 10 minuter i micron så..
…volla! Pizzan var klar med en härligt knaprig botten. Micron har även en smidig ångkokningsfunktion som jag ofta använder för att få sådär perfekt konsistens och bra näring i grönsakerna.
Ingredienser till pizzadeg med jäst och dinkelmjöl:
- 2 dl ljummet vatten
- ½ paket jäst
- 0,5 tsk salt
- 5-6 dl dinkelmjöl
- 3 msk olivolja
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke och tillsätt ljummet vatten.
- Lös upp jästen, tillsätt mjöl och salt och blanda till en deg.
- Knåda ihop ett par minuter och låt sen jäsa i ca 30 minuter under bakduk.
- Förbered pålägget så länge, t.ex. koka pizzasås, riv/skiva ost/mozarella/fetaost/permasanost, skär skinka/kyckling, öppna tonfisk-/champinjon-/kronärtskocka-/majs-/räkburkar, skiva banan, champinjoner, bacon, soltorkade tomater, paprika, tomat eller vad du tycker om.
- Dela degen och kavla ut till lagom stora pizzor. Låt gärna jäsa ytterligare 15 minuter.
- Lägg på sås och pålägg samt krydda med oregano/pizzakrydda.
- Har du en micro med grill/crisp-funktion – micra i ca 10 minuter alt. tillaga i ugnen på 250-275° i ca 15 minuter (beroend på ugn).
Fin fredag!
Fint! Men pizza tar ju knappt tio minuter i ugnen så micron känns överflödig för en hemmapizzabagare 🙂
Ser riktigt god ut
Ha en skön helg!