Ortorexidebatten

ans_fikapaus
Sammanträffande med min egen behandling mot ortorexi kom debatten i media om ämnet. Jag förstår att förvirringen är stor bland er som tränar mycket och försöker ge era kroppar bra mat. Var går gränsen för vad som är hälsosamt och sjukligt?

 

Jonas Colting har skrivit ett inlägg på sin blogg, och även om jag själv långt ifrån fejkade eller överdrev min sjukdom, kan jag inte låta bli att le åt ironin*. Jag gillar humor och håller med om mycket i det han skriver. Att man inte blir ”psykiskt sjuk av att träna, äta bra och medvetet” t.ex.
fikapaus_bil
Samtidigt vet jag att det är många som mår dåligt över allt för höga krav – både gällande prestation och utseende, vilket är just vad ortorexi handlar om. Det har egentligen ganska lite med hälsa att göra utan är ett självskadligebeteende. Alltså helt tvärt emot att träna och välja mat som får dig att må bra. Dessutom finns det forskning på att ätstörningar är genetiska, och att du med anlag lättare kan utveckla beteenden som i sin tur ger psykiska besvär (till följd av att kroppen är i obalans – inte att en psykisk sjukdom är orsaken även om det också kan vara fallet).

 

Jag tycker precis som Jonas att man ska tro på sin egen förmåga, ta hand om sin kropp med sund mat och leva ett aktivt liv. Så länge din träning och kost inte blir ett socialt hinder, kroppen tar skada eller du mår psykiskt dåligt av stressen eller pressen av att träna hårt och planera kosten, tycker jag det är grymt att sträva efter hälsa och utveckling. Däremot tycker jag inte att man måste leva extremt för att vara hälsosam. Vardagsmotion, ”30-minuterspass” och hembakt tunnbröd och sunt förnuft kommer man långt med. De flesta vet vad som är bra – det svåra är att leva efter det.
jonna_tunnbr
Men all debatt är bra. Att upplysa om saker som många mår dåligt över utan att kanske vara medvetna om varför. Problemet är bara att de som skulle behöva röra sig mer alltid hittar ursäkter för att stanna i soffan. Och de som redan träna och äter bra blir ännu mer stressade av medias tips på ”hur du får plattast mage” eller ”springer milen på 40 minuter”. För många är steget att gå istället för att ta bussen till jobbet tillräckligt för en hälsoeffekt.

 

Återigen – hälsa, liksom allt här i livet, är en personlig aspekt. Det går inte att generalisera vare sig kost eller träningsmängd. Man måste lära känna sin egen kropp, och har man inte kunskapen att göra det själv – ta hjälp av experter att hitta rätt.
 roding_agg
Några mil innan Sundsvall hittade vi en supermysig rastplats att fika vid. Barnen tunnbröd, och jag överbliven röding, ägg och nötter. Ett medvetet och gott val precis som påskens korv och tårtor. Jag vet vad jag mår bra av och det är balans. Idag har jag inga regler eller förbud, och behärskar att använda min kunskap om kost. Att äta efter det jag tycker är gott, hur min egen kropp svarar (både med tanke på mättnad och i samband med träning), samt att rent socialt låta tillfället styra valet.

* Uppdatering. Med detta menar jag inte att ortorexi är något man ska skämta bort eller ta lätt på. Jag om någon vet vad sjukdomen innebär och förstår alla som reagerat starkare än mig på Coltings inlägg. Själv läste jag det som ett inlägg riktat till friska människor – inte ett försök att  förlöjliga dem med riktiga problem, men har ändå förståelse för er som tog illa vid er. Colting själv är extremsportare och vill såklart stå upp för sin egen höga träningsdos – därav hans inlägg. I mina ögon mer ett försvarstal än ord om sjukdomen i själv, varför jag inte tog det på så stort allvar.

14 kommentarer
 1. jag blev bara arg när jag läste hans inlägg. För ortorexi handlar inte om mängd träning eller mat, det handlar om hur man förhåller sig till träning/mat. Precis som anorexi inte handlar om en viss mängd mat eller en viss vikt, det handlar om hur man tänker kring det hela. Jag har träffat anorektiker som ”ser helt normala ut”, och de flesta som lider av ortorexi är egentligen ett levande exemplar på vad folk anser vara hälsa. Dvs träning och hälsosam mat (ofta rätt mycket dessutom, och ”då kan man ju inte vara sjuk”).
  Jag provocerades av att han blandar ihop just mängd träning/mat med ortorexi. Att han uttalar sig som han gör, nästan förringar diagnosen som kan vara extremt smärtsam och jobbig att leva med. Att träning och bra mat I SIG inte kan skada är en sanning om man ser till enbart kropp, dvs fysiska förutsättningar. Men ortorexi handlar som sagt inte om det. Och det både förvånar mig och gör mig extremt irriterad att han inte vet bättre än att uttala sig som han gör i det inlägget. Visst är det fler som borde börja träna och kanske äta bättre, än vad det är folk som har ortorexi, det stämmer. Men det tycker inte jag ger grönt ljus att håna en hel diagnos och de människor som mår dåligt. Även om de är en minoritet i sammanhanget och dagens samhälle. Fyfan jag blir arg bara jag kommenterar här haha…

 2. Jag håller helt med dig Fanny. Han är en åsiktsmaskin som på bekostnad av andra för fram sina budskap. Ett tag handlade det om dietister, en annan gång om golfare och nu ortorexi. När man inte berörs så mycket av området låter man kanske det lätt passera men jag vet att många upprörs när det börja handla om egna erfarenheter. Jag tror inte på hans teori om att Sverige ett land i akut hälsoförfall bara för att människor unnar sig lite skräpmat och njuter av det goda och kanske inte mest hälsosamma då och då. Jag vet också vid det här laget hur viktigt det är att ge sin kropp det den behöver från hela kostcirkeln, inkusive kolhydrater annars blir man knäpp…vad har hänt med vilodagar, ta hand om sin själ – nu handlar det om att se snygg ut naken, om att utesluta fett och kolhydrater, äta pulver och piller….

  Jag har själv diagnosen Ärligt – vem skulle försöka komma undan sin träning genom att skylla på en diagnos som ortorexi? Han har verkligen inte förstått innebörden i vad det är – förhållandet till mat och träning, att man inte kan vara utan träning utan att få ångest. Det handlar alltså inte om hur mycket eller lite man tränar. I dagens samhälle matas man varje dag med en helt skev syn på vad mat, motion och hälsa är.

  Colting tjänar sina pengar på förvirrade människor som varken vet ut eller in gällande hur de ska göra med sin hälsa och sitt projekt kallat kroppen. Men när har gör det på bekostnad av andra människors problem är det inte roligt längre. Om han vill att människor som drabbas av ortorexi ska tas på allvar tycker jag att det är helt fel väg att gå att driva med dem och förlöjliga dem.

  http://www.nattstad.se/Ortorexifri

 3. Har alltid sett dig som en förebild men när inte ens du kan trycka till Colting i detta sammanhang vem ska då göra det? Förstår inte vad det är som är så gudomligt med han så inte en enda vettig träningsblogg som du eller marathonbloggen eller någon annan vågar uttala sig på riktigt om hans texter…. Tycker det är tråkigt och blir väldigt besviken…

  1. Anna – jag brukar inte läsa Coltings blogg utan fick bara länken till detta inlägg. Visst håller jag med om att han är ute efter att få publicitet och läser man texten så som du, Lisa, Fanny & Miranda (som också kommenterat) så blir jag också provocerad. Jag tar inte hans parti alls utan tyckte bara texten var lite rolig även om jag mycket väl vet att ortorexi är en allvarlig sjukdom. Däremot skriver han ju att ”Jag har naturligtvis inte för avsikt att driva med de få individer som faktiskt lider av äkta ortorexi. Alla former av psykisk ohälsa ska tas på allvar och behandlas därefter. Min avsikt är istället att driva med, och kritisera ett debattklimat, där man kraftigt underskattar farorna med underaktivitet och dålig mat!”

   Men visst – mitt inlägg kanske uppfattas som att jag håller med om allt han skriver (?) vilket jag absolut inte gör och som jag också delvis försökte få fram. Kanske är det just för att jag inte tar åt mig av det han skriver som gör att jag inte reagerade starkare. Tråkigt att mitt budskap missuppfattades när jag egentligen bara ville kommentera hur bra det är att sjukdomen ortorexi uppdagas och att det ändå inte måste betyda att den som tränar mycket och äter medvetet är sjuk. Jag tror mycket väl att ni som läser min blogg förstår att jag vet hur allvarlig sjukdomen kan vara.

 4. Colting är enbart ute efter att provocera och dra läsare till sin blogg. Förra gången skrev han 10-15 kontroversiella inlägg för att få många att läsa och kommentera, och sedan kom det ett inlägg om hans nya bok och föreläsningsserie, och efter det…inget inlägg alls på lång tid. Det är så han jobbar för sin försörjning och det verkar fungera.

 5. Hej! Jag blev också förbannad, å dina vägnar! Tycker att han rakt av beskriver din väg till tillfrisknande och gör dig lustig över det. Riktigt upprörande. Sedan verkar han inte ens bemödat sig ta reda på vad som är anorexi, ätstörning, ortorexi etc. De är riktiga diagnoser med diagnoskriterier, inget ”hittepå”.

  1. Kicki – grejen är att det är hans mål att få oss upprörda. Därför orkar jag inte ödsla energi på detta & känner mig inte träffad. Han vet inte hur svag jag var, hur min kropp & psyket tog skada & kan snacka hur mycket som helst om att ”ortorexi är påhittat”. Jag har tillräckliga bevis på att det inte stämmer.

   Kram & tack för att du tar mitt parti ❤️

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras