Från pulled beef till tjälknöl

kott_innanlar

Ibland blir det inte som man tänkt men ändå lika bra. Minst. Vi har som sagt fått en hel frys full av kött, fisk, bär och svamp av mina föräldrar i julklapp. I morse fick jag ett MMS med en bild på en balja full av 216 öringar och rödingar de fått upp på nät, och de har även egna kor de slaktar och får kött av. De ligger alltså steget för i trenden med närproducerad och ekologisk mat, något som alltid känns extra bra att äta.

kott_ugn

En annan trend från förra året är all ”pulled” mat. Pulled chicken, pulled pork och pulled beef – vad mer kan man pulla? Hur som helst fick jag en brilliant idé att äntligen testa detta själv när jag har så mycket fint kött hemma. Så in med en bit innanlår i ugnen efter nedanstående recept att laga sig själv över natten.

Pulled beef, ca 6 portioner
Ingredienser:
 • 1 kg nötkött – helst högrev (alternativt ytterlår, fransyska, flankstek eller liknande nötkött)
 • 0,5 tsk chiliflakes
 • 0,5 tsk torkad ingefära
 • 2 krm paprikapulver
 • 2 krm mald spiskummin
 • 2 krm svartpeppar
 • 3 krm salt
 • 2 msk matolja som rapsolja
 • 3 gula lökar
 • 6 klyftor vitlök
 • 2 dl vatten
 • 2 msk honung

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 100°.
 2. Skala och klyfta varje lök i fyra delar.
 3. Skala och grovhacka vitlöken.
 4. Lägg i botten på en stekgryta eller ugnsform.
 5. Bryn köttet runt om i en stekpanna.
 6. Lägg köttet på löken i ugnsformen.
 7. Stek i minst 4 timmar eller tills köttet lätt faller isär. Efter halva tiden kan du vända köttet samt ev. späda med lite mer vatten om det torkat ut i botten.
 8. Någon timme innan köttet är klart så häller du av köttskyn och blandar med honung. Pensla köttet med honungen och sätt tillbaka i ugnen. Detta är valfritt men blir gott.
 9. Ta ut köttet och låt det svalna något. Dra sedan isär det med två gafflar till strimlor och servera med valfria tillbehör (se ovan). Om du vill kan du fräsa upp köttet (speciellt om du har kallt kött som du förberett innan) – i lite olja och krydda med någon tsk soja, några msk barbequesås och gärna några tsk hemgjord piri-piri salsa (sök recept här på receptfavoriter) eller annan chilisås.
 10. Servera förslagsvis i grillad surdegsbröd med grönsallad, tzatziki och piri-piri salsa (som på bilden) eller på valfritt vis (fler förslag ovan).

kott_nara

Jag var nog lite för dålig på att späda på med vatten (läs sov) och under natten stängde ugnen av sig själv, så resultatet blev en hård köttklump. Men kasta bra mat bär mig emot så jag kom på en annan brilliant idé – att rädda den i ett saltbad till en tjälknöl.

Tjälknöl

Ingredienser:

 • 1 1/2 fryst nötstek eller viltstek (à ca 1 kg)
 • 1 1/2 l vatten
 • 1 1/2 dl salt
 • 3 msk socker
 • 15 vitpepparkorn
 • 1 1/2 msk sambal oelek

Gör så här:

 1. Tjälknöl: Sätt ugnen på 75°C.
 2. Lägg den frysta steken i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 12 timmar.
 3. Stick in en köttermometer efter 4–6 timmar, när köttet har tinat. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen i köttet är 65–70°C.
 4. Lag: Koka upp ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt kallna.
 5. Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar.
 6. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet 4–5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir det för salt. Skär köttet i tunna skivor.

kott_pot_kanta

Lite segt men väldigt god smak, speciellt ihop med ugnsstekt potatis, kantarellsås och en god sallad. Vår söndagsmiddag som kanske kan bli din en annan dag – som pulled eller tjälknöl?

Recept från ica.se

15 kommentarer
 1. Hmm, jag undrar allt jag om det skulle ha funkat att göra innanlåret pulled alldeles oavsett – tror du inte det är för magert för det? Tror det krävs en mer fettig köttbit för att det ska bli bra pulled;) Men JAG är ingen expert! Håller dock HELT med dig om att man ogärna slänger mat – såg smarrigt ut det där också! /Anna

  1. Anna – åååhhh! SÅ var det säkert! Jag har ingen aning vad man ska ha för ”pulled-kött” & tog första bästa, men antagligen var det för magert. Bra att tänka på till nästa gång, men javisst – detta blev också väldigt gott! 🙂

 2. Hej har en fråga och du verkar så klok!

  Tycker detta med FÖR mycket träning är svårt. ligger i soffan nu o känner mig otillfreds pga tvingat kroppen att vila idag.

  Varje pass blir såklart inte spyjobbigt mene tränar minst en gång varje dag. O liksom alla säger ju att ”du tränar för mycket, du måste vila osvosv” o de flesta blir typ trötta på mig för att det enda jag pratar om är träning. MEN samtidigt kan min omgivning skoja bort det pga det känns så töntigt att säga ”åh får sån ångest för att jag inte tränar idag”. Folk reaktion är ju liksom att jag ska sluta tönta mig.

  Jag är väldigt medveten om att det
  Säkert blir lite mycket ibland. MEN hur gör man? Vill helst inte ta kontakt med någon klinik för egentligen är det ju inte så farligt, träning är ju bra. Ah tycker det är så svårt?? Träning ÄR Ju bra och jag ÄLSKAR DET. Mer än något annat.

  1. Det är egentligen inte så konstigt att du (& många med dig) får ångest av att vila från träningen. Som jag skrev i inlägget om Anders Olsson är träningsendorfiner lika starka som morfin, så om kroppen är van att få sin dagliga dos är det klart att du får abstinens av att vila.

   Egentligen tycker jag inte det är fel att röra på sig lite varje dag. Som du skriver kan du ex. gå på lugn yoga eller en promenad som ändå inte påfrestar kroppen lika hårt. Faran är om:

   1. Om du verkligen vill ha resultat & göra framsteg styrkemässigt, bygga muskler eller bli bättre inom en idrott – då är vila ett måste för progression.
   2. Du tränar för att du inte trivs med din kropp.
   3. Träningen styr resten av livet, d.v.s. att du tackar nej till saker du egentligen VILL, tvingas ljuga eller på andra sätt blir begränsad av ditt träningsberoende.

   Jag tycker det är kanon att du tvingar dig själv till vilodagar även om det bär emot. På så sätt kan du se att ”inget farligt händer” – du får t.o.m. bättre träningsresultat, ork & lust inför nästa pass. Passa på att göra annat du tycker om dessa dagar. Träffa vänner, lyssna på musik eller bara slappa & känn att det är ok.

   Kram & sköt om dig!

 3. =) Alltså ursprunget för pulled är ju att man använder fläskkarré, och använder man nöt så TROR jag att man bäst använder exempelvis en stor bit entrecote, just för att fettet bidrar till att det blir saftigt och möjligt att dra isär=)

 4. Jag har gjort på magert kött (innanlår, fransyska), inga problem. Men jag kör i gryta med lock, för att behålla smaker och saftighet, och slippa stå och hälla och ha koll på ugnen. Den enda vätska jag tillsätter är en bruk krossade tomater (samt div grönsaker och kryddor). Försteker varken kött eller grönsaker, jag hivar i allt i grytan, in i ugnen, 125 grader, 6-8 timmar, oftast behövs över 7 timmar har jag märkt, för att det ska gå att dra isär så där lätt som det är tänkt.

  Jag tror mer på

 5. Jag backar för expertisen Anna T!=) Har du testat och det fungerar så är det självklart så! Men i REGEL görs det iaf på fetare kött;)

 6. Anna Nyberg: ja absolut, fetare kött är bättre. Entrecote lämpar sig nog kanon, men kanske lite för bra (dyrt) kött för att göra pulled. Jag har kört med högrev, billigare och har det där fettet man vill åt. Och godare med nöt än fläsk, tycker jag. (Ja, jag gör pulled pork/beef/moose ofta, tycker det är en kanonbra grund till matlådor att ha frysen. Och snabbmat dagen efter. Och om vi är många. Och för att det är gott 🙂

 7. Då är vi överens Anna T=) Har bara gjort egen, från grunden, en enda gång – ska absolut göras igen! Det ÄR supergott!!

 8. Anna N och Anna: japp, absolut överens (vi var väl aldrig oense hoppas jag, utan bara lite missförstånd i text) och absolut att ni ska göra nya försök! 🙂

  Ha en härlig dag!

 9. Haha, Anna T – nej, jag har INTE varit oense om pulled pork=)=) Känns som att det finns liiite viktigare saker här i världen att hetsa upp sig kring, hahaha=) Ha en fin dag Annorna=)

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras