Skidpremiär med tekniktips

jonas_jag_skid14

Att peppa igång mina PT-klienter är inte svårt – värre är det med min man. Han ska åka Vasaloppet Öppet Spår med mål att slå min tid på 7,5 h, och då tycker jag det är är dags att börja träna på äkta vara istället för SkiErg. Efter några ”det är för kallt” och ”ska bara” fick jag med honom upp på Blåsjöfjället igår. Där har grannen dragit ett fint 5-kilometersspår.

skid_blasjfj

Lite översnöat igår men ändå tydliga spår och en perfekt flack kom-igång-runda. Jag på mammas vallningsfria skidor, Jonas på pappas, och helt underbart. Jag kom på mig själv med att småle för mig själv hela rundan.

blasjfj_sno

Så vackert med snötyngda fjällbjörkar och en kämpade sol. Dåligt glid och frusna tår glömde jag snabbt. Jag bara andades djupt, njöt och försökte bana in tekniken. Det tar alltid ett pass innan kroppen kommer in i skidtagen som ger kraft och fart, men jag har inte bråttom. Det är ju inte jag som ska åka 9 mil. Bara heja.

jonas_skid

Den här mannen har däremot några mil framför sig, och jag hänger gärna med på presigelös träning. Han tyckte vår 5-kilometersrunda var seg, men har åkt Öppet Spår förut och kommer nog in i det snart.

skid_jul14

Nu på morgonen är planen att åka två varv i spåret ihop med Elin. Hon är också hemma hos i byn hos sina föräldrar över jul, och är en jätteduktig skidåkerska med grymma resultat vid Vasaloppet. Elin gav mig goda råd inför mitt eget Öppet Spår för två år sen. Tekniktips jag ska tänka på lite extra vid dagens tur och även preppa mannen med:

  • Stolt hållning så att du använder benstyrkan mer än överkroppen och skjut ifrån höften.
  • Glid istället för att springa upp för backarna med starkt nedtramp på framfoten.
  • Vikten bak på hälarna i nedförsbackarna.
  • Vid stakning (utan att bentag) – tänk dig armarna som ett hjul, böjda i 90° och låt mycket av kraften komma från magen.
6 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras