Andning i yogacrunch

vinterprom15Bild från min härliga promenad i julas. I fjällen känns luften extra bra att andas. God på något sätt.

Andas. Så självklart men ändå inte. När stressen går upp tar vi automatiskt ytligare andetag, trots att djupa andetag kan vara lösningen. Genom att andas djupt och syrsätter du hjärnan, får lättare att slappna av och tänka klart. Stressen minskar, ämnesomsättningen förbättras och du får mer energi p.g.a. mer syre till cellernas energiomsättning. För att nämna några fördelarna med att andas ordentligt.

Djupandningen, s.k. Ujjayi-andning, är en av anledningarna till varför jag mår så bra av yoga. En andningsform jag fört över till min löpning, styrketräning, vid Hampus förlossning (den enda där jag inte gjort kejsarsnitt) och när jag blir arg/stressad i vardagen. Det funkar! Aldrig får jag så mycket energi och många idéer som när/efter jag tränat/motionerat – speciellt utomhus. Aldrig blir jag så lugn och fokuserad.

yoga_and1

Vid söndagens yogapass på SATS var det mycket fokus på andetagen och bålstyrkan med många sittande positioner. Bl.a. den här:

1. Sitt i skräddarställning/på knä/annan bekväm position med händerna i nacken. Andas in i en bakåtfällning i bröstryggen och titta upp mot taket.

yoga_and2

2. Andas ut, gör en sned crunch där du samtidigt spänner åt dina inre magmuskler.

yoga_and3

3. Andas in i en bakåtfällning.

yoga_and4

4. Andas ut, gör en sned crunch åt andra hållet. O.s.v.

Godmorgon!

P.S. Hos yogagurun hittar du en bra beskrivning hur Ujjaji-andning går till. D.S.

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning