Hemgjord bearnaisesås -enklaste receptet

Söndag, vila från träningen och regn tycker jag passar bra ihop. Cykla i vattenpölar, tvätta och pyssla i köket likaså. Idag har jag och barnen haft en riktig slapparsöndag och bara varit ute en kort stund för att cykla loss lite energi och hämta luft, annars har jag låtit lägenheten förvandlas till en stor koja och styrt upp lite som inte hunnits med under veckan.

Storkok brukar ingå i söndagsbestyren men eftersom vi snart reser till Skåne försöker jag använda upp det vi har. Till lunch lyxiga rester av grillad kyckling, grönsaker och guacemole som jag kompletterade med en ny sats lättlagad bearnaisesås. Jag förenklade receptet ännu mer än det redan lättlagade jag letat upp. Det tog inte ens 5 minuter att göra och resultatet blev lika bra utan originalingredienserna.

Bearnaisesås:

 • 250 g smör
 • 3 äggulor
 • 4 vitpepparkorn
 • 2 schalottenlökar (hoppade jag över)
 • Färsk dragon, färsk persilja (sistnämnda hade jag inte heller hemma)
 • Salt & peppar
 • 1/2 dl vatten
 • 1/4 dl rödvinsvinäger

Gör så här:

 1. Skira (smält) smöret på svag värme i en kastrull. (Jag var struntade i att ”skira” och smälte bara).
 2. Ta av kastrullen från plattan men håll smöret varmt.
 3. Finhacka 2 schalottenlökar och lägg hacket i en kastrull tillsammans med 1 liten kvist dragon, vitpepparkorn, rödvinsvinäger och vatten. Låt reducera till hälften. Sila ner lökskyn i en ny kastrull. (Jag hade inga schalottenlökar och blandade helt enkelt övrigt).
 4. Lägg tre äggulor i en hög bringare, häll ner lökskyn (eller vatten/vinägerblandningen). Sätt stavmixern i botten och sätt igång medan du i en fin stråle häller ner smöret, kör stavmixern upp och ner under tiden.
 5. Lägg i lite klippt persilja, dragon och salta och peppra.
 6. Låt stå kallt så blir det en god, tjock, kall bea.

Barnsligt enkelt och gott till sommarens grillmat!

Recept från 56kilo, en må-bra-blogg som skrivs av kostrådgivaren, receptkreatören och författaren Åsa. En mycket trevlig och inspirerande tjej jag träffade vid en releasmiddag för Lofsans Röhnisch-kollektion. Hos henne hittar du massor av mumsigheter.

fisk_smorsas

Första försöket att göra egen bearnaisesås för några veckor sen, hade jag inte ens dragon hemma så det blev en tjock smörsås istället. Eller smör efter en längre stund i kylen. Även det gott till fiskpudding, lax, räkor och på äggmackan, men jag föredrar bea.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras