Tårta tillhör inte mina favoriter i sött-och-gott-kategorin, jag är mer för glass som du vet, men blandar vi in choklad är det en annan sak. Helst kompakt, kladdig och mörk choklad som är så gott till en kopp kaffe, men ofta gör jag en kompromiss med ljus för att även barnen ska gilla den.
Igår bakade jag en kladdkaksbotten till min födelsedagstårta plus lite extra smet till en liten form inför fredagsmyset. Till det hemgjord gräddglass som inte hann frysa riktigt tills filmen började men som blev en smarrig vaniljkräm till kakan.
För er som missat receptet på denna chokladfrestelse kommer det här igen:
Socker- och glutenfri chokladtårta
Ingredienser 2 kladdkakor:
- 300 g smör
- 2 dl Stevia strö, Xylitol, kokossocker eller motsvarande sötningsmedel
- 5 st ägg
- 1 1/2 dl mandelmjöl
- 1 dl kokosmjöl (alt. enbart kokossocker som gör kakan fastare än mandelmjöl)
- 0,5 dl kakao
- 50 g smält mörk choklad (alt. enbart kakao eller 150 g smält choklad ist. för kakao)
Ingredienser fyllning:
- ca 2 dl grädde
- ev. 2-3 dl hallon
Ingredienser garnering:
- 250 g mascarpone
- 150-200 g mörk choklad
- jordgubbar eller andra bär/frukt, riven choklad, nötter, kokos eller annat smarrigt att garnera med
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°.
- Smörj en rund kakform eller lägg i bakplåtspapper.
- Smält smöret + chokladen i en kastrull. Ta den från plattan och rör ner socker och ett ägg i taget.
- Blanda mjöl och kakao. Sikta ner det i smeten och rör om.
- Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 10 minuter (eller kortare om du vill ha den ännu kladdigare. Ett tips är då att ställa kakan i frysen en stund för att stelna men ändå bevara kladdigheten).
- Gör på samma sätt en eller två kakor till beroende på hur hög du vill att tårtan ska bli. Lägg sedan samma dem med vispad grädde och ev. mosade hallon.
- Vispa upp mascapone. Smält chokladen och häll ner i osten under vispning.
- Bred smeten över och runt omkring tårtan. Låt tårtan stå i kylen någon timme innan den serveras.
Riv gärna över mer choklad, toppa med färska bär, nötter, kokos eller annat du tycker om. God helg!
Åhh, ser supergott ut! 🙂
En annan sak, din feed verkar ha slutat fungera? Jag läser alltid via feedly, men får inte längre (sedan 9 dagar tillbaka) några inlägg och när man klickar på RSS-symbolen ovan kommer man till en 404. 🙁
Emmi – tack för att du upplyser om detta. Jag har ju bytt adress till annalissjanis.se så det är nog därför. Ska genast se över detta!
Ha en skön söndag!