Nyårsmeny?

Frukost med hjortron /Anna Lissjanis

Dagens frukostskål med Jämtländska hjortron och blåbär skulle platsa lika bra som efterrätt till vår nyårsmeny, så fantastiskt gott, men det vore kul med något nytt.

Som vanligt har mina föräldrar sparat en oxfilé tills nyårsafton som vi ska laga till på något vis. Frågan är bara hur? Köttet är så fint att det inte behövs så komplicerad tillagning men alla förslag är välkomna. Har du ett gott recept på oxfilé, till förrätt eller efterrätt? 

Vår stående meny brukar innehålla det som finns här i frysen och som mina föräldrar själva plockat/slaktat/fiskat, som älg- eller nötkött, röding, rotfrukter, kantareller, bär och jordgubbar:

kantarellsoppaTill förrätt toast eller kantarellsoppa..

Nyårsmiddag 2015 /Anna Lissjanis..huvudrätt ostgratinerad älgfilé på grönsaksbäddinbakad oxfilé eller någon annan variant..

hjortron_rankopp..och till efterrätt rånkopp med glass och hjortronsylt..

kladdkaka_nyar..chokladtårta eller en riktigt (lite väl förra året) kladdig kladdkaka.

glass_lingonNågot med lingon skulle också passa om vi ska gå på Jämtländskt tema. T.ex. tillsammans med glass och kolasås?

Har du några fler tips?

Vad ska du äta?

10 kommentarer
 1. Barnen kom med förslaget att vi skulle äta kräftor, så efter lite diskussion och en titt i frysen så blev det skaldjursbuffe och kladdkaka till efterrätt med jordgubbar vi plockade i somras. I år firar vi själva för första gången på länge så det ska bli spännande att se om vi orkar hålla oss vakna. Men vi planerar stjärnskådning och bastu.

  1. Evelina – det vore ju jättegott, men nu har vi en filé att laga till. Kan bli ett klassiskt recept om vi inte får någon annan idé. Brukar bli gott oavsett.

   Låter mysigt! Jag kommer starta dagen med skidor ihop med min vän Elin istället och hoppas på kvällen precis som du – att orka hålla mig vaken. Är ingen kvällsmänniska men får äta någon söt dessert så ordnar det nog upp sig 🙂

 2. Jag har tyvärr inga tips och om jag ska vara helt ärlig så har jag inte en susning om vad vi ska äta. Minst en i sällskapet är vegetarian och vegetarisk festmat är inte direkt något jag har koll på. Alls. Vi ska tydligen mötas upp imorgon och handla, sådär i sista minuten, så det kan bli spännande hehe.

 3. Min sambo bad så snällt om oxfilé och jag gillar när det är enkelt men ändå exklusivt. Fyller min med gorgonzola ost och lindar parmaskinka runt och avslutar i ugnen. gör hemlagad bea till honom och rödvinsky till mig och en riktigt krämig krispig potatisgratäng och en härligt grönsallad med granatäpplen, hericot verts och rostade pumpakärnor. kanske nåt för er? Oavsett så har du iaf hjortron vilket jag kunde byta hela middagen mot 🙂 Gott nytt år! mvh/Annica

 4. Här blir det toast skagen med kalixlöjrom till förrätt. Varmrätt: Lammrostbiff med chevrepotatis och blåbärssås och sparris.
  Till dessert Tiramisu. Äkta moet chandon förstås. Gott nytt år!

 5. Jag blir bjuden på middag av min mamma, hennes kille och några av deras vänner, plus min ”nya” bror. Löjromstoast, oxfilé (med potatisgratäng och rödvinssås, men ingen av dom gillar jag så det hoppar jag) och sen glass.
  Dock är det lite svårt med att bli bjuden och äta flera rätter med diabetesen. Men hoppar jag de snabba kolhydraterna i förrätten är det lättare, sen brukar jag skippa efterrätten och istället brassa på med mer huvudrätt. Mer efterrätt till dom andra 😉 Huvudsaken är att alla är nöjda!
  Ha ett gott nytt år! Ska bli kul att fortsätta följa dig!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras