Efter en röd jul kommer en grön vår. Det är sen gammalt.
Gröna blad på träden får nog vi vänta på, men på tallriken har jag starkt sug efter grönsaker att pimpa med olika tillbehör. Att det är -10° ute spelar ingen roll när några av ingredienserna är varma. Jag vill ha matiga, mättande och färgstarka varianter, goda för både öga och mun. Det här tycker jag är gott på sallad:
♥ På översta bilden – ponzu mayo-sås till ugnsbakad lax.
♥ Ägg. Gärna som ovan med fast äggvita och rinnig gula i mitten.
♥ Herbamare örtsalt på ägg och övriga grönsaker.
♥ Kyckling som grillats i ugnen tillsammans med paprika, champinjoner och andra grönsaker vi har hemma. På den smakrik, smält ost.
♥ Permasanost, fetaost, keso, avocado och smulorna av misslyckat fröknäcke. Perfekt salladstopping!
♥ Vinegrette. Min gör jag av balsamvinäger, olivolja, peppar och örtsalt.
♥ Sojabönor, kikärtor eller andra sköna bönor. Gott att göra hummus av.
♥ Flingsalt. Extra gott på edamebönor men även avocadon, tomaterna – ja, det mesta.
♥ Dressing. Min vitlöksdressing som är god till allt.
Att en sallad är ”bara sallad” är ett omodernt synsätt som jag tror håller på att försvunna, i alla fall i storstäderna. Här finns sallad på majoriteten av restauranger och caférs meny, det finns självplock i dagligvarututiker, på Pressbyrån och i USA är det jättestort med salladsbarer där man väljer bas och topping. Kanske är sallad nya generationens husmanskost och som Sara skrev är sallad ur ”lunch bowl” en stor trend. Men det finns fortfarande många förutfattade meningar om att äta sallad till middag:
- ”Du håller dig inte mätt av sallad”. Jo, med ordentliga portioner med protein, fett, samt rotfrukter, matkorn eller andra kolhydratskällor om du önskar. Även om grönsaker består av mycket vatten är det främst kolhydrater de är uppbyggda av, så i stor mängd kan de vara likvärdiga med ett par potatisar.
- ”Du får inte i dig all näring du behöver”. Jo, betydligt mer än pasta baserad på vitt mjöl. Som jag skrev ovan är det inte svårt att lägga till de näringsämnen du behöver. Välj bra råvaror, gärna ekologiskt och närproducerat så optimerar du näringsintaget.
- ”Sallad är för kaniner”. Knappast om du frågar mig. Man behöver inte vara vegetarian eller vegan för att äta sallad. Jag själv är alltid noga med att lägga till mycket protein i form av fisk, kyckling, kött, ägg, mejeriprodukter eller annat. Det mättar, är smakrikt gott och ger bra med byggstenar till kroppen.
- ”Sallad är bara för den som vill gå ner i vikt”. Absolut inte! Precis som LCHF är en sallad mat som kan vara minst lika kaloririk som traditionell husmanskost och inte påverka vikten över huvud taget. Lägg till fet sås, avocado, ägg, ost, rotfrukter, bröd eller någon annan kolhydratkälla om du inte är ute efter viktnedgång utan snarare den goda smaken, att bli piggare, få en skön magkänsla, fin hy och hålla dig frisk.
Äter du också sallader som huvudmåltid året om? Vad tycker du är gott att ha på?
Jag älskar sallad!!! Förutom att jag alltid har isbergssallad (krispet-mmmmm!!) så brukar det åka med spenat (också- mmm!), broccoli, lök, gurka (äääälkskar!), avokado, groddar, tomat, äpple.. Sedan en massa varianter såklart. När brysselkål finns färska brukar jag steka dom med vitlök, salt och peppar som jag kan ha bredvid, samma sak med ”grönkålschips”. Dressing och olja är jag tyvärr inget fan av, inte heller ost. Undantaget är halloumi som är gott, brukar ha i det ibland. Sedan toppa med lite rostade, salta solrosfrön 🙂 Plus ett varmt tillbehör, gärna grillat kött!
Nu blev jag hungrig, tur att det snart är dags för lite frukostgröt. Längtar alltid 🙂
Elin – ja, det finns så mycket gott att ha på. Groddar måste jag köpa och stekt brysselkol lät gott. Tack för dina tips!
Äter sallad alltid och närsomhelst och hur mycket som helst 😉
Älskar’t 🙂
Senaste tid har jag varit väldigt förtjust i sallad med ugnsrostade grönsaker, fetaost, dadlar, frön och nötter. Toppar sedan allt med mycket hummus 🙂 Gott! Nu blev jag hungrig igen! Kram
Katarina – dadlar på var en nyhet för mig. Kanske kan vara gott med något så sött till. Tack för tipset & kram tillbaka!
Sallad är ju fantastiskt, och så enkelt att variera. Vi gör oftast kycklingsallad och den brukar innehålla bladspenat, blomkål, pumpafrön, tomat, rödlök och pumpafrön. Emellanåt även sockerärtor, bacon och couscous. Mums!
Lene – ja, blomkål är en favorit hos mig med. Och bacon till ceasarsallad. Mycket gott!
Kalla Quornbitar (tidigare marinerade och stekta i paprikapulver, vitlök, oregano, s&p) Ekblad-sallad, ruccola, avocado, soltorkad tomat, majs, feferoni, gojibär, edamamebönor, cashewnötter, persilja, någon god ost och självklart dressing med balsamvinäger/ vitvinsvinäger och olivolja! 🙂
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-rapport-ekonomaten-varken-nyttigare-eller-miljovanligare
Lurade är vi alla.