Aubergineröra – låg på fodmap

En läcker aubergineröra kanske kan vara något till fredagsmyset?

Tapas är god och social plockmat att umgås kring. Jag tjuvstartade med det redan igår genom att provlaga denna auberginröra plus fyllda paprikahalvor ur receptbanken hos Johanssons kök, samtliga låga på fodmap – den trendiga metoden att gå efter för känsliga magar som vid IBS.

Så vad är fodmap?

Fodmap är en förkortning som står för Fermenterbara, Oligosackarider, Disackarider, Monosackarider och Polyoler. Dieten togs fram vid Monash Universitetet i Australien 1999. Man tog reda på de ämnen i vanliga livsmedel som är svåra för magen att smälta och som på så sätt kunde skapa matsmältningsproblem. Utifrån detta skapade man en diet där man använder livsmedel med låga FODMAP-värden.

Det man försöker äta mindre av är fruktsocker, mjölksocker, kostfiber och sötningsmedel. Det kan ge gaser och orolig mage och det minskar även de vanligaste symptomen vid IBS.

Den här aubergineröran innehåller visserligen fetaost, men den smakar även bra utan om du är känslig mot mjölksocker/mjölkprotein.

Aubergineröra /annalissjanis.se

Aubergineröra, låg på fodmap:

 • 1 st aubergine
 • olivolja
 • 1/2 st fetaost
 • färska kryddor (ex. ett knippe oregano och/eller basilika)
 • rapsolja
 • vitlöksolja
 • salt & peppar

 Gör så här:

 1. Pensla auberginen i olivolja och grilla i ugnen på 180° i ca 20 min.
 2. Lägg innehållet i en skål.
 3. Mixa med övriga ingredienser.
 4. Smaka av med salt och peppar.

Kan vara den godaste röra jag ätit. Törs lova att du inte kommer ångra dig om du provar.

Jag gratinerade även några paprikohalvor, fyllda med grillad kyckling, cocktailtomater, fetaost, basilika, ringlad olivolja, chiliflakes och örtsalt. Skippa fetaosten om du vill ha en variant fri från laktos och mjölkprotein.

grill_paprika paprika_auberginrora

Vill du veta mer och få inspiration med recept och inköpslistor för maträtter låga på fodmap? Då kan jag varmt rekommendera min kollega i branschen, Linus Johansson´s tjänst ”Johanssons kök” som jag skrivit mer om här. Där finns massor av godsaker som är snälla mot magen. I den 3 minuter långa filmen nedan berättar han mer om IBS och mat som hjälper mot detta.

I samarbete med Johanssons kök.

5 kommentarer
 1. Ser riktigt mumsigt ut, ska absolut testas! Antar dock att du menar vitlöksolja & inte vitlök (som ju innehåller mkt FODMAP)…? ”Prenumererar” själv på recepten på Johanssons kök men inte kollat 😉

  1. Emelie – ja det står nog vitlöksolja i receptet när du säger det. Jag hade inte det hemma & tog därför vanlig vitlök, men du har helt rätt – vitlökolja ska det vara. Ska genast ändra i receptet!

   Kul att du gillar Johanssons kök. Ska hälsa Linus det så blir han glad! 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras