Mosiga efter massage, iförda varsin morgonrock mumsande på raw food kommer det in champagne till oss alla.
Mr Workout Åre överraskade med ännu en droppe livsnjut till Healthy Living-gänget på Spa by us. Så gulligt. Inte för att jag är superförtjust i champagne, men det är något speciellt att skåla med. Pricken över i för balansen, där även lyx måste räknas in?
Balans känns annars som ett lite väl uttjatat ord i hälsosammanhang tycker jag. Säkert lika stressande som spänniga Instagrambilder för vissa, men så länge vi inte överdriver är det ju bra. Som alltid. Det sunda förnuftet som visserligen är lättare sagt än gjort under vissa livssituationer.
Något som är bra med att bli äldre är i alla fall att du både har mer kunskap och ett större perspektiv på saker och ting. Ett mer holistiskt synsätt på det här med hälsa och kost.
Jag, Kristina, Erika och Cecilia, glatt överraskade av vår vän i Åre.
Jag pratade lite om det här med näringsfysiologen och blogg-grannen Kristina Andersson i torsdags. Frågade om hon, med all sin kunskap om kost och näring, undvek mat hon vet innehåller ohälsosamma saker? Både och var svaret. Mestadels välbalanserat men ibland lite socker på gröten, medveten om att varje tugga är en droppe i havet mot det totala. Ju bredare helhetssyn du har ju större förståelse för att mycket beror på så många andra faktorer. Hur stressigt du lever, dina känslor kopplade till det du äter, dina erfarenheter från tidigare m.m. utöver just VAD du äter varje enskilt tillfälle.
Alla får hitta sitt eget sätt att må bra och som vanligt går det inte att jämföra sig med någon annan. Ett glas champagne och färdigrätter från frysdisken kan boosta hälsan för en person lika mycket som raw food för en annan. Vissa saker mår vi bra av i kroppen, andra får dig att slappna av, skratta och kanske ”slipper stressa för att hinna få med en perfekt matlåda” till jobbet varje dag.
Framdukat hos Cecilia på Curly Food stod rödbetsdrinkar med kombucha, fröknäcke, cashewnötsmör, oliver, groddar, rödbetspesto och rostade mandlar med olika smaksättning när vi kom. Fantastiskt god plockmat.
Raw food är annars både gott och bra att få i sig mer av för de allra flesta, även om du inte måste vara esketisk och utesluta allt annat. Det var en väg för Cecilia Davidsson som driver Curly Food att må bra. Hon började äta efter sin blodgrupp, mycket raw food och märkte tydliga skillnader för sin hälsa. Dessutom så otroligt gott om du lär dig kombinera smaker så som hon. De fem S-en: sött, surt, salt, strävt, starkt + bittert. Det som tillsammans gör dig nöjd och tillfreds om en måltid innehåller.
”Helt, smakrikt och sinnligt är ledord i skapandet av recept och menyer. Själv hämtar jag inspiration i kunskapen om makrobiotik, ayurveda och levande föda och av näringsinformation om olika råvaror och vilken nytta de gör för oss men även från matglada människor i min omgivning som äter med stort leende och sunt förnuft.”
Hon är klok, duktig och väldigt trevlig Cecilia.
Liksom mina bloggvänner. Glada Kristin, Frida, Jeanna och vi övriga i gänget fick vara med och laga de olika maträtterna till en 4-rätters raw food-måltid.
Men vad ÄR raw food?
”Förutom som ingrediens i en måltid kan råa vegetabilier användas mer systematiskt i en helt eller delvis ”rå kost”. Dessa dieter har kallats vid olika namn, inklusive rawfood och levande föda.
I en råkostbaserad diet/mathållning äter man uteslutande rå, obehandlad och ofta ekologisk mat, med syftet att uppnå en god hälsa och må bättre. Vissa råkostdieter tillåter konsumtion av allt som är rått och obehandlat, och tillåter således opastöriserade (oupphettade) mejeriprodukter, råa ägg, rå fisk (som sashimi) och rått kött (som carpaccio), medan andra råkostdieter enbart tillåter vegetabilisk mat.” /Fakta: Wikipedia.
En intressant, lärorik och mumsig workshop, men tyvärr missade jag finalen – att äta maten vi lagat tillsammans med gänget. Tråkigt, men ett föräldrarmöte väntade och jag fick med mig en god lunchlåda med rostad majs, sötpotatis, tofu, rödbetor, hummus, rödbetspest och…
…en fantastisk raw food-tårtbit med rödbetsmousse. Toppingen på en typiskt trevlig torsdag.
Jag älskar champagne över all annan dryck i världen! Tänk att jag missade den. Helt underbart foto på mig (får man säga så..?) eftersom det avspeglar exakt hur jag kände. Fortfarande lika glad!
Jeanna – jag gillar det för festlighetens skull mer än smaken. Jag skulle sparat mitt till dig..
Ja, så fin! Du strålar på bilden 🙂