Ugnspannaka

Ugnspannkaka med bär /trenodtraning.se

Torsdag. Den traditionella pannkaksdagen.

Men också ofta en trött dag då arbetsveckan går mot sitt slut – därför vill jag slå ett slag för ugnspannkaka. Med barn som ska iväg på träning och en mamma med för många bollar i luften, är det så smidigt att vispa ihop en smet som lagar sig själv i ugnen. Att istället för steka på löpande band, från stekpanna ner i mage efter mage x 4, göra en eller flera plåtar med olika smaksättning som alla gillar.

Häromdagen gjorde jag dubbel sats, två plåtar med både en del för bacon, en för bär och en utan något alls. In i ugnen med båda plåtar på varmluft samtidigt som jag kunde hjälpa killarna med läxor. En stund senare är maten klar till samtliga och med något för alla smaker. Frid och fröjd.

Pannkaka i 4 varianter.

Ungspannkaka

 • 2 ½ dl vetemjöl
 • 6 dl mjölk
 • 4 ägg
 • ½ tsk salt
 • 2–3 msk smör

Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet.Vispa i resten av mjölken, äggen och saltet. Smält smöret i en långpanna. 
Häll i smeten och grädda 20–25 min.

Jag utgick från detta grundreceptet men testade att byta ut en del av vetemjölet mot nyheten Teffmjöl som jag fått hem att testa från Risenta – ett naturligt, näringsrikt och glutenfritt sädesslag. Andra tips för att variera och öka näringshalten är att mixa havregryn till mjöl eller byta ut en del mot dinkelmjöl, grahamsmjöl eller annat du har hemma. Kanske t.om. riva ner lite morötter eller skivade äpplen med kanel? 

Bananpannkaka /annalissjanis.se

Bananpannkaka är också en stående favorit, men jag har aldrig testat en hel plåt. Går säkert det också om du gör en större sats.

Bananpannkaka:

1 portion. Antal bananer och ägg efter hunger.

 • 1 banan
 • 3 ägg
 • 1 msk kokosolja eller smör att steka i
 • ev. 1 msk chiafrön
 • ev lite salt
 • gott till: vispgrädde, keso, bär, frukt, nötsmör, agavesirap, kokos, nötter

Gör så här: Mixa och stek. Ät och njut!

4 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras