Till Internationella pannkaksdagen eller en vanliga torsdag?
Pannkaksrecept kan vi inte få nog av oavsett, eller vad tycker du? Hemma hos mig förekommer i alla fall pannkakor ofta och vi följer sällan traditionen att äta det en bestämd dag, även om det kan vara skönt att slippa planera och bara följa en rutin. Däremot plockar jag fram något pannkaksrecept om vi t.ex. har mycket mjölk hemma med utgående datum, bruna bananer, gammal gröt.. ja, här får du många förslag. Dessutom är det ju en relativt enkel och billig maträtt att göra, smidig för att mätta många magar om du lagar på flera plåtar, plus ett säkert kort hos barnen.
Pannkaksrecept uppskattas i olika varianter, vilket väljer du?
10 pannkaksrecept för olika smaker
”Vanliga” tunnpannkakor
Ingredienser, 4 portioner:
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
- 3 msk smör
- valfria tillbehör
Gör så här:
- Blanda mjöl och salt i en bunke.
- Vispa i hälften av mjölken till en slät smet.
- Tillsätt resten av mjölken och äggen.
- Värm en stekpanna och smält smöret.
- Häll i smet så att den täcker pannan. Stek på båda sidor.
- Servera, ät och njut!
Ugnspannkaka
Ingredienser (inom parantes för storkok på 3 plåtar):
- 2 ½ dl vetemjöl (alt. 7,5 dl mjöl)
- 6 dl mjölk (alt. 2 liter mjölk)
- 4 ägg (alt. 9 ägg)
- ½ tsk salt (alt. 1 tsk)
- 2–3 msk smör (per plåt)
- ev 1 tsk bakpulver om du önskar en fluffigare pannkaka
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225° (varmluft om du tillagar flera plåtar samtidigt).
- Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet.
- Vispa i resten av mjölken, äggen och saltet.
- Smält smöret i långpannan.
- Häll i smeten och grädda 20–25 min, tills den fått fin färg och stagnerat.
Kesopannkaka
Ingredienser:
- 1 ägg
- ½ liten kesoburk
- 1 msk fiberhusk
- en nypa salt
- kokosfett att steka i
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser.
- Stek i en panna med kokosfett på svag värme.
Äppelpannkaka
Ingredienser:
- 1 dl dinkelmjöl
- 2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
- en klick smör
- 1-2 skalade, tunt skivade
- ca 1/2 dl lättströ eller annan sötning
- ca 2 msk kanel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225° och smält en klick smör i en ugnssäker form.
- Skala äpplet/äpplena och skiva tunt.
- Blanda sockret med kanelen och vänd äppelskivorna i blandningen. Lägg dem i botten av formen.
- Blanda ihop pannkakssmeten och häll över äppelskivorna.
- Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
- Servera som de är eller med valfritt tillbehör, t.ex. grädde och hallon.
Grönkålsplättar
Ingredienser, ca 4 portioner:
- 200 g grönkål
- 150 g fetaost
- 4 ägg
- 3 msk fiberhusk
- 1 msk kokosolja eller annat stekfett
- Salt & peppar
Gör så här:
- Skär bort mittnerven på grönkålen och hacka bladen.
- Lägg grönkålen i en bunke tillsammans med uppvispade ägg, fiberhusk, smulad fetaost, salt och peppar efter smak.
- Mixa med stavmixer om du vill ha släta plättar (jag behöll den med bitar för krisp och tuggmotstånd).
- Låt svälla 5-10 minuter.
- Stek på medelvärme till en fin stekyta.
- Servera till frukosten/brunchen, eller lunch ihop med ex. grillad kyckling, räkor, lax? Eller ät som dom är.
Bananpannkaka
Ingredienser:
- 1 banan
- 2 st ägg
- 1 kryddmått vaniljpulver
- 2 msk mandelmjöl
- smör eller kokosolja att steka i
Gör så här:
- Mosa eller mixa alla ingredienser till en slät smet.
- Stek sedan pannkakorna på medelhögvärme tills de blivit gyllenbruna.
Ålandspannkaka
Ingredienser, ca 3 portioner
- 2 dl mjölk
- 30 ml mannagryn
- 20 ml vetemjöl
- 0,6 st ägg
- 20 ml socker
- 0,1 tsk salt
- 0,4 tsk kardemumma
- 10 gram smör
Sviskonkräm
- 2 dl vatten
- 20 ml saft
- 4 st sviskon / torkade plommon
- 20 ml socker
- 0,2 st kanelstång
- 0,6 msk potatismjöl, utrört i lite vatten
Gör så här:
- Blanda mjölet, salt och kardemumman och tillsätt lite mjölk i taget till en jämn smet.
- Smörj en ugnsform eller rund stekpanna och häll i smeten. Klicka på smöret. Grädda i 200° ca 40-60 minuter.
- Sviskonkräm: Blötlägg de torkade plommonen någon timme vid behov. Koka dem i blötläggningsvattnet tillsammans med saften och kanelbiten. Tillsätt sockret.
- Rör ut potatismjölet i lite vatten och red krämen. Koka upp krämen hastigt och låt den svalna något före serveringen.
- Servera pannkakan med sviskonkräm (eller sylt) och vispgrädde.
Potatisplättar
Ingredienser, ca 4 portioner:
- 10 dl potatismos
- 2-3 ägg
- 1 dl mjöl (kan uteslutas9
- 1 tsk salt
- smör eller olja att steka i
- lingon och eventuellt stekt bacon till (eller äppelmos som mina barn gillar)
Gör så här:
- Blanda potatismos, ägg, mjöl och salt i en bunke.
- Smält smör i en stor stekpanna. Klicka i smet och platta till med en stekspade till plättar.
- Stek tills de fått fin färg, ca 3-4 minuter på varje sida.
- Servera med exempelvis bär, sylt, bacon, fläsk, keso eller ät som de är.
Proteinpannkaka
Ingredienser:
- 1 ½ dl mjölk
- 1 skopa proteinpulver med vaniljsmak
- 3 ägg
- 1 tsk bakpulver
- en nypa salt
- kokosfett eller smör att steka i
Gör så här:
- Blanda mjölk, proteinpulver och bakpulver i en shaker.
- Tillsätt ägg och salt. Skaka om ordentligt.
- Stek pannkakorna på svag värme i fett.
- Servera med önskade tillbehör, ex. vaniljkvarg, bär, nötsmör och frön. Yum!
Grötplättar
Ingredienser 1 portion, ca 6 plättar:
- 1 dl havregryn
- 2 dl vatten
- 1 krm salt
- 1 ägg
- ev. smaksättning av kanel, kardemumma eller vaniljpulver
- rapsolja, smör eller kokosolja till stekning
Göra så här:
- Koka gröt i micro eller kastrull, d.v.s. havregryn, vatten och salt 2-3 minuter till och låt svalna (om du inte redan har överbliven gröt).
- Blanda i ägg och stek små plättar.
- Servera med valfria tillbehör.
TÄNK vad många pannkaksrecept jag samlat på mig under åren. Hoppas något gott till dig med, smaklig spis! /A