Ugnspannkaka x 3..
..är ofta räddaren i pannkaksnöden hemma hos mig. Med 4 barn skulle det ta mig halva dagen att steka tunna pannkakor till alla, så lösningen är att göra en smet på 2 liter mjölk och tillaga 3 plåtar samtidigt i varmluftsugn. Det är ju inget måste att göra så stor sats om du inte har lika många i hushållet, men jag rekommenderar det verkligen. När du ändå blandar en smet menar jag. Pannkaksbitarna går ju att frysa in eller spara till en annan dag vilket underlättar massor dagar med mycket på agendan.
P.S. Inlägg i repris från 2018, men kör samma vinnande koncept nu för tiden.
Ugnspannkaka med jordgubbar
Ingredienser:
- 2 ½ dl vetemjöl (alt. 7,5 dl mjöl)
- 6 dl mjölk (alt. 2 liter mjölk)
- 4 ägg (alt. 9 ägg)
- ½ tsk salt (alt. 1 tsk)
- 2–3 msk smör (per plåt)
- ev 1 tsk bakpulver om du önskar en fluffigare pannkaka
- vispgrädde
- jordgubbar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225° (varmluft om du tillagar flera plåtar samtidigt).
- Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet.
- Vispa i resten av mjölken, äggen och saltet.
- Smält smöret i långpannan.
- Häll i smeten och grädda 20–25 min, tills den fått fin färg och stagnerat.
- Under tiden – vispa grädde och rensa jordgubbarna.
Servera, ät och njut!
Visst är det underbart så här års när det finns svenska jordgubbar? Jag äter det gärna både till frukost, fika, i sallader och så här – till middag. Bären har en helt annan smak än de som transporterats runt halva jordklotet tycker jag. Liiite äckligt bara att jag hittade en snigel i asken till de du ser på bilderna, men jag sköljde dem extra nog och förträngde tanken. Ljuvligt gott ihop med ugnspannkakan och en klick grädde.
Kram! /A
Fler goda pannkaksrecept hittar du här:
- Ugnspannkaka med äpple och kanel.
- Supersnabba proteinpannkakor.
- Bananpannkaka (och andra mattips av bruna bananer)
Ugnspannkaka är en riktigt bra idé. Denna verkar vara jättegod och lätta att göra så till och med jag skulle kunna klara av det, kanske?
Det gör du garanterat! 🙂