”Snabba, mumsiga mellanmål som inte är mackor”..
..inför sommaren efterfrågades och här ser du ett förslag – kesoplättar! Kräver inte mer än 3 ingredienser + fett att steka i och något att ha till. Om inte bara äta som dom är. Jag gjorde mina av nya vaniljkeso, vilken är söt i sig och därför blir som en slags efterrätt. Funkar utan topping, men enligt mig (och Jonna som också smakade lite senare) – ännu godare med hallon och en klick uppvispad vaniljkvarg. Grädde eller glass skulle säkert vara det absolut smarrigaste, men jag åt mina till lunch och var inte sugen på riktigt så ”dessertigt”.
Med mandelmjöl fick plättarna dessutom en nötigt söt karaktär som påminner lite om ostkaka/paj, men du kan även ta fiberhusk om du inte gillar den smaken.
Och antingen steker du små klickar i stekpanna..
…eller häller hela härligheten i en ugnsform med bakplåtpapper. Lika gott, men plättar ser kanske festligare ut och i ugnen kräver mindre jobb. Välj det som passar dig och utgå från samma recept. Jag gjorde dubbel sats mot måtten nedan, av en 500 g burk vaniljkeso, vilket rekommenderas om du vill laga för många.
Kesoplättar med vaniljsmak – i stekpanna eller ugnsform
Ingredienser, ca 2 portioner
- 2 ägg
- 250 gram vaniljkeso (eller blanda ner en nypa vaniljpulver i naturell)
- 0,5 dl mandelmjöl alt. 1 msk fiberhusk
- ev. en nypa salt
- smör / olja / kokosolja att steka i
- valfria tillbehör, ex. hallon och vaniljkesella eller vispad grädde
Gör så här:
- Mixa eller bara blanda alla ingredienser (då blir konsistensen lite kornig).
- Värm ugnen eller klicka ut smeten i en stekpanna med fett.
- Stek på ganska svag värme tills botten är fint gyllengul och plättarna stabila nog att vända, eller i ugnen på 225° i ca 15 minuter. Peta i smeten för att se så att den är genomgräddad.
- Servera med valfria tillbehör, ät och njut!
Kram och go´helg! /A
Hur många grader skall ugnen vara på?
Kanske inte så tydligt, men står i receptet: ca 225° beroende på hur kraftfull din ugn är 🙂