Fisk 6 gånger i veckan? 6 fina fiskrätter med recept

fiskrätter

”Fisk 3 gånger i vecka..”

..har du säkert hört som allmän riktlinje? Den följer jag inte. Jag har FÖR många goda fiskrätter för att hålla mig till 3 och äter det var och varannan dag. Älskar lax, röding, sill, tonfisk med rätt tillagning.. ja, de flesta fiskrätter. Därför inga problem att få i mig det goda omega-3-fettet som bl.a. ska vara bra för hjärtat – med tanke på Alla hjärtans dag nästa vecka och läckra smaker till hela livets dagar.

Recept på 6 fina fiskrätter

grönkålssallad

Ugnsgrillad lax med pesto, rödbetor och grönkål

Ingredienser:

  • 1 laxsida
  • 2 msk pesto
  • flingsalt
  • peppar
  • grönkål
  • rödbetor
  • rödlök
  • olivolja
  • valfria tillbehör, ex. kokt färskpotatis, potatismos, ris, sötpotatispommes eller vad du gillar
  • sås, ex. av creme fraîche, pressad vitlök, örtsalt och peppar

Gör så här:

  1. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Bred pesto över den, strö på flingsalt, peppar och lägg på skivad rödlök.
  3. Runt laxen lägger du övriga grönsaker och ringlar olivolja över.
  4. In i ugnen på 250° i ca 20 minuter (tills laxköttet faller lätt isär och grönsakerna fått gyllenbrun färg.
  5. Servera gärna med färska grönsaker, sås och stekt ägg.

Röding på lökbädd

Ingredienser:

  • Rödingar (går även att ta annan typ av hel fisk, t.ex. lax)
  • Gul lök i skivor
  • Smör
  • Salt och peppar
  • Grädde till såsen

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° och smält en ordentlig klick smör på en plåt där inne.
  2. Lägg sen den skivade gula löken i botten av plåten.
  3. Skölj fisken.
  4. Salta och peppra in på köttet.
  5. Lägg fisken på löken och in i ugnen i ca 20-30 minuter tills skinnet på fisken lossnar lätt från köttet.
  6. Rensa från skinn och ben.
  7. Häll grädde på plåten med lök och krydda efter smak.
  8. Servera fisk och sås med potatis/potatismos/ris och grönsaker.

fiskrätter

Fiskgratäng med citrontäcke och ärtor

Ingredienser:

  • 1 påse ärtor
  • 2 paket hookifilé / torsk eller annan fisk
  • 1 burk crème fraîche
  • ½ citron
  • ½ paket fetaost
  • 1 rödlök
  • olivolja
  • salt & peppar
  • örtsalt

Gör så här:

  1. Lägg ärtor i botten av en ugnssäker form med bakplåtspapper.
  2. På dem lägger du fisken, skivad rödlök, ringlar olivolja och pressade citron över. Krydda med peppar och salt.
  3. Blanda crème fraîche med smulad fetaost och örtsalt som du sen fördelar över fisken.
  4. In i ugnen på 225° i ca 30 minuter.
  5. Servera gärna med ris och önskade grönsaker.

fiskrätter

Wrap med krämig tonfiskröra

Ingredienser, ca 2 portioner:

  • 1 burk tonfisk
  • ½ finhackad rödlök
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk majonäs
  • 0,5 dl sojabönor
  • örtsalt, peppar, dillkrydda (eller vad du gillar)
  • 1 avokado
  • 1 kokt ägg
  • 1 msk pumpakärnor
  • 2 tortillabröd

Gör så här:

  1. Låt tonfisken rinna av.
  2. Koka ägg.
  3. Finhacka löken och skär avokado i bitar.
  4. Blanda tonfisk med majonäs, crème fraîche, rödlök, bönor och smaka av med kryddor.
  5. Lägg tonfiskröra, avokado, ägg och pumpakärnor på tortillabröd. Rulla ihop, ät och njut!

fiskrätter

Extra protein- och näringsproppad fiskpudding

Ingredienser:

  • Kokt, rensad fisk, ca 800 g (mängd beroende på hur mycket protein du vill ha)
  • 1 dl dinkelris/matvete eller rundkornigt ris
  • 2 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 4 ägg + 1 dl äggvita (om du vill öka proteinmängden)
  • Salt & peppar
  • Dill
  • Ev. fiskbuljong

Gör så här:

  1. Koka först riset i vattnet på låg värme i ca 10 minuter. Gärna ihop med fiskbuljong för extra god smak och sälta.
  2. Häll sedan i mjölken och sjud ca 30 minuter.
  3. Blanda därefter i fisken, rör ihop äggen och häll i, krydda och in i ugnen på 225° ca 30 minuter tills puddingen fått fin färg.
  4. Servera med grönsaker och något sås.

fiskrätter

Lättlagad laxpasta

Ingredienser:

  • Lax tillagad i ugn alt. filébitar du tärnar och steker direkt i pannan
  • Kokt pasta (eller koka mängd efter antal personer)
  • Matlagningsgrädde (alt. Oatly eller liknande). Mängd efter önskad konsistens.
  • Salt, peppar och andra valfria kryddor

Gör så här:

  1. Tillaga laxen, i ugn eller stek direkt i pannan.
  2. Koka pastan, låt rinna av och lägg ner i pannan.
  3. Häll på matlagningsgrädde och krydda. Låt puttra i minst 5-10 minuter så att rätten kokar ihop och blir krämig.
  4. Servera med färska grönsaker.

Bon apetit! /A

Fler rekommenderade fiskrätter:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.