”Fisk 3 gånger i vecka..”
..har du säkert hört som allmän riktlinje? Den följer jag inte. Jag har FÖR många goda fiskrätter för att hålla mig till 3 och äter det var och varannan dag. Älskar lax, röding, sill, tonfisk med rätt tillagning.. ja, de flesta fiskrätter. Därför inga problem att få i mig det goda omega-3-fettet som bl.a. ska vara bra för hjärtat – med tanke på Alla hjärtans dag nästa vecka och läckra smaker till hela livets dagar.
Recept på 6 fina fiskrätter
Ugnsgrillad lax med pesto, rödbetor och grönkål
Ingredienser:
- 1 laxsida
- 2 msk pesto
- flingsalt
- peppar
- grönkål
- rödbetor
- rödlök
- olivolja
- valfria tillbehör, ex. kokt färskpotatis, potatismos, ris, sötpotatispommes eller vad du gillar
- sås, ex. av creme fraîche, pressad vitlök, örtsalt och peppar
Gör så här:
- Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper.
- Bred pesto över den, strö på flingsalt, peppar och lägg på skivad rödlök.
- Runt laxen lägger du övriga grönsaker och ringlar olivolja över.
- In i ugnen på 250° i ca 20 minuter (tills laxköttet faller lätt isär och grönsakerna fått gyllenbrun färg.
- Servera gärna med färska grönsaker, sås och stekt ägg.
Röding på lökbädd
Ingredienser:
- Rödingar (går även att ta annan typ av hel fisk, t.ex. lax)
- Gul lök i skivor
- Smör
- Salt och peppar
- Grädde till såsen
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225° och smält en ordentlig klick smör på en plåt där inne.
- Lägg sen den skivade gula löken i botten av plåten.
- Skölj fisken.
- Salta och peppra in på köttet.
- Lägg fisken på löken och in i ugnen i ca 20-30 minuter tills skinnet på fisken lossnar lätt från köttet.
- Rensa från skinn och ben.
- Häll grädde på plåten med lök och krydda efter smak.
- Servera fisk och sås med potatis/potatismos/ris och grönsaker.
Fiskgratäng med citrontäcke och ärtor
Ingredienser:
- 1 påse ärtor
- 2 paket hookifilé / torsk eller annan fisk
- 1 burk crème fraîche
- ½ citron
- ½ paket fetaost
- 1 rödlök
- olivolja
- salt & peppar
- örtsalt
Gör så här:
- Lägg ärtor i botten av en ugnssäker form med bakplåtspapper.
- På dem lägger du fisken, skivad rödlök, ringlar olivolja och pressade citron över. Krydda med peppar och salt.
- Blanda crème fraîche med smulad fetaost och örtsalt som du sen fördelar över fisken.
- In i ugnen på 225° i ca 30 minuter.
- Servera gärna med ris och önskade grönsaker.
Wrap med krämig tonfiskröra
Ingredienser, ca 2 portioner:
- 1 burk tonfisk
- ½ finhackad rödlök
- 2 dl crème fraîche
- 2 msk majonäs
- 0,5 dl sojabönor
- örtsalt, peppar, dillkrydda (eller vad du gillar)
- 1 avokado
- 1 kokt ägg
- 1 msk pumpakärnor
- 2 tortillabröd
Gör så här:
- Låt tonfisken rinna av.
- Koka ägg.
- Finhacka löken och skär avokado i bitar.
- Blanda tonfisk med majonäs, crème fraîche, rödlök, bönor och smaka av med kryddor.
- Lägg tonfiskröra, avokado, ägg och pumpakärnor på tortillabröd. Rulla ihop, ät och njut!
Extra protein- och näringsproppad fiskpudding
Ingredienser:
- Kokt, rensad fisk, ca 800 g (mängd beroende på hur mycket protein du vill ha)
- 1 dl dinkelris/matvete eller rundkornigt ris
- 2 dl vatten
- 3 dl mjölk
- 4 ägg + 1 dl äggvita (om du vill öka proteinmängden)
- Salt & peppar
- Dill
- Ev. fiskbuljong
Gör så här:
- Koka först riset i vattnet på låg värme i ca 10 minuter. Gärna ihop med fiskbuljong för extra god smak och sälta.
- Häll sedan i mjölken och sjud ca 30 minuter.
- Blanda därefter i fisken, rör ihop äggen och häll i, krydda och in i ugnen på 225° ca 30 minuter tills puddingen fått fin färg.
- Servera med grönsaker och något sås.
Lättlagad laxpasta
Ingredienser:
- Lax tillagad i ugn alt. filébitar du tärnar och steker direkt i pannan
- Kokt pasta (eller koka mängd efter antal personer)
- Matlagningsgrädde (alt. Oatly eller liknande). Mängd efter önskad konsistens.
- Salt, peppar och andra valfria kryddor
Gör så här:
- Tillaga laxen, i ugn eller stek direkt i pannan.
- Koka pastan, låt rinna av och lägg ner i pannan.
- Häll på matlagningsgrädde och krydda. Låt puttra i minst 5-10 minuter så att rätten kokar ihop och blir krämig.
- Servera med färska grönsaker.
Bon apetit! /A