Fisk 3 gånger i veckan? 3 fina fiskrecept

”Fisk 3 gånger i vecka..”

..har du säkert hört som allmän riktlinje? Och knappast svårt att följa med ett par enkla fiskrecept. Själv älskar jag lax, röding, sill.. ja, de flesta fisksorter. Därför inga problem att få i mig det nytta omega-3-fettet som bl.a. ska vara bra för hjärtat – med tanke på Alla hjärtans dag och hela livets liv.

3 fina fiskrecept

Pestolax

Ingredienser:

  • 1 laxsida
  • 2 msk pesto
  • flingsalt
  • peppar
  • skivad rödlök
  • aubergine
  • brocoli
  • olivolja
  • valfria tillbehör, ex. kokt färskpotatis, potatismos, ris, sötpotatispommes eller vad du gillar
  • sås av creme fraîche, pressad vitlök, örtsalt och peppar

Gör så här:

  1. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Bred pesto över den, strö på flingsalt, peppar och lägg på skivad rödlök.
  3. Runt laxen lägger du övriga ugnsgrönsaker och ringlar olivolja över.
  4. In i ugnen på 250° i ca 20 minuter (tills laxköttet faller lätt isär och grönsakerna fått gyllenbrun färg.
  5. Servera gärna laxen med rödbets- och grönkålssallad (recept nedan), färska grönsaker och kokt ägg.

Ugnsgratinerade rödbetor, grönkål och fetaost

Ingredienser:

  • Grönkål
  • Rödbetor
  • Rödlök
  • Fetaost
  • Olivolja
  • Flingsalt/örtsalt

Gör så här:

  1. Stek hackad grönkål så att den blir mjuk i en stekpanna alt. tillsammans med övrigt på en plåt i ugnen.
  2. Dela rödbetor i lagom storlek, lägg på en plåt med skivad rödlök och smulad fetost. Blanda med olivolja/kokosolja och salta.
  3. In i ugnen på 225° i ca 15-20 minuter.

Fiskgratäng med krämigt citrontäcke och ärtor

Ingredienser:

  • 1 påse ärtor
  • 2 paket hookifilé / torsk eller annan fisk
  • 1 burk crème fraîche
  • ½ citron
  • ½ paket fetaost
  • 1 rödlök
  • olivolja
  • salt & peppar
  • örtsalt

Gör så här:

  1. Lägg ärtor i botten av en ugnssäker form med bakplåtspapper.
  2. På dem lägger du fisken, skivad rödlök, ringlar olivolja och pressade citron över. Krydda med peppar och salt.
  3. Blanda crème fraîche med smulad fetaost och örtsalt som du sen fördelar över fisken.
  4. In i ugnen på 225° i ca 30 minuter.
  5. Servera gärna med ris och önskade grönsaker.

Wrap med krämig tonfiskröra

Ingredienser, ca 2 portioner:

  • 1 burk tonfisk
  • ½ finhackad rödlök
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk majonäs
  • 0,5 dl sojabönor
  • örtsalt, peppar, dillkrydda (eller vad du gillar)
  • 1 avokado
  • 1 kokt ägg
  • 1 msk pumpakärnor
  • 2 tortillabröd

Gör så här:

  1. Låt tonfisken rinna av.
  2. Koka ägg.
  3. Finhacka löken och skär avokado i bitar.
  4. Blanda tonfisk med majonäs, crème fraîche, rödlök, bönor och smaka av med kryddor.
  5. Lägg tonfiskröra, avokado, ägg och pumpakärnor på tortillabröd. Rulla ihop, ät och njut!

Bon apetit! /A

Fler rekommenderade fiskrecept:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.