DIPS – tutorial i film

Dips - Anna Lissjanis

DIPS! En av mina favoritövningar där jag är som starkast, men det har inte alltid varit så.

I den här filmen delar jag med mig av mina bästa tips på hur jag jobbat upp min styrka i övningen jag alltid gillat. Och det du tycker är roligt gör du oftare och det du gör ofta blir du bra på samtidigt som utförandet utvecklats. Precis som vid t.ex. pusch-ups och chin-ups handlar det inte bara om hur starka musklerna är utan även om teknik, kroppsbyggnad och flexibilitet. Att kunna använda kraft från hela kroppen vid övningsutförandet spelar också stor roll för hur många du klarar.

Nu, 11 månader efter min rectus diastas-operation har jag jobbat upp mig till samma nivå jag var i innan. Det är så peppande att magen blivit såpass stark och att rehabiliteringen gått så bra. Förutom tipsen i filmen har jag successivt ökat belastningen genom olika varianter av övningen som du ser nedan.

Dips går att utföra på många olika sätt

dips4

Det är det som är så roligt – att det alltid finns nya varianter och utmaningar i takt med att du blir starkare. Här kan du hitta förslag efter din egen nivå:

Som jag även nämnde i filmen – vill du träna upp styrkan i helkroppsövningar som dips är ett tips att lägga in 1 eller 2 pass/vecka där du lägger mycket allt krut i just dessa övningar, t.ex. genom att alltid inleda ditt pass med dips då du har mest energi eller ägna ett helt pass åt övningen. Förslagsvis att göra 100 reps under ett pass där du tar paus när du behöver och kör med dropset tills du gjort dina 100. Visualisera att du kan, TRO att du kan och ha tålamod.

Först dips, sen chips. Fin fredagsfys friends!

8 kommentarer
  1. Jag upplever att mina axlar och handleder belastas för mycket under dips. Har du några tips för att motverka det?

    1. Amanda – se svaret ovan. Annars kan du behöva stärka både axlar & handleder om du verkligen vill klara dips på det sätt jag gör i filmen, men som sagt – det är inget måste att klara övningen. Jag har tränat i år, övat upp teknik, axel- och handledsstyrka. Gör bara ett par per pass OM det känns bra & skynda långsamt! Lycka till

    1. Ont som i träningsvärk eller ont som i ont? Det är mycket belastning på axlarna & absolut ingen övning du måste kunna göra. Så om du får ont tycker jag du ska välja en annan övning eller som du skriver – göra en variant av övningen som känns bra.

  2. Hej Anna, tack för grymma tips. Jag har nött in strikta armhävningar och gått från noll på tårna till 3*15 på tårna. Nu står dips på tur och är nu uppe i 3 strikta, men attans vad tungt det är!! Hela jag skakar så mycket jag måste ta i..det där passet med 100st kommer att ta mig en hel dag, ha ha ha, men jag ska banne mej klara det hur många pauser jag än måste ta. tack för bra tips!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras