Grymt gott att grilla – 3 middagstips

Anna Lissjanis med hamburgare

Den härliga doften av grillat har börjar sprida sig i kvarteret.

Gärdets stora grönområden är ett typiskt ställe för picknickar, att fira av studenter, hålla möhippor, svensexor och allmänt häng. Vi tar också med oss en engångsgrill ut ibland, men med en elgrill på balkonen har vi varit igång hela vintern. Fast det är ändå extra stämningsfullt att grilla när det är sol och värme ute.

Här några tips inför kommande middagar, extra gott i grillat format men som även funkar på stekpannan eller i ugnen.

Gott att grilla – 3 middagstips

Grillad quornburgare /Anna Lissjanis

1. Quornburgare.

Förra veckan fick jag hem ett bud från Quorn med färdiga hamburgare, glutenfritt bröd och annat gott. Igår passade det bra med något snabblagat efter skolor, förskola och jobb som burgarna – dessutom köttfritt a´la Meatfree Monday.

Just färdigrätter som både är snälla mot miljön, kocken (lättlagat = mindre stress), kroppen och gillas av barnen är speciellt uppskattade. Jag blev så glad att t.o.m. vår mest kräsne man här i huset, Hampus, tyckte om dem, och därför vågar jag rekommenderar dem till alla!

Eftersom alla var akut hungriga testade vi de färdiga burgarna, bara att steka på, men jag fick även hem ett paket Quorn Färs och ett spännande recept att testa framöver.

Chia Salsa Burger

 • 1 paket Quorn Färs (300 g)
 • 100 g kokta linser
 • 0,5 dl vatten
 • 1 ägg
 • 1 msk fiberhusk
 • 1 msk pofiber
 • salt & peppar
 • ev. 2 msk BBQ-sås
 • 1 msk smör/olja till stekning

Gör så här:

 1. Mixa allt utom Quorn Färs till smet. Låt svälla 5-10 minuter.
 2. Tillsätt Quorn Färs och blanda ordentligt. Forma till ca 4 st burgare och stek på medelvärme i ca 4 minuter per sida.
 3. Servera i bröd med grönsaker och valfria tillbehör.

Cheddarost, dressing, tomat och romansallad tyckte vi var gott på våra.

Grillad kyckling med grönsaker.

2. Kycklingfilé.

En annan klassiker, det som oftast hamnar på vår grill, är kycklingfilé. Jag marinerar dem bara med olivolja, sojasås och massor av olika kryddor. Sen grillas de till fin yta och precis klara i mitten. Till den äter vi ofta en matig sallad med grillade grönsaker, keso/fetaoströra och här grovt kornbröd.

Grillad tonfiskfilé /Anna Lissjanis

3. Tonfiskfilé.

Något vi inte grillar lika ofta men som är väldigt gott är färsk tonfisk. Den ringlade jag olivolja över, pressade på citron, pepprade och hade på rikligt med flingsalt. Fantastisk tillsammans med en fräsch sallad, färskpotatis och romsås.

Grillad tonfiskfilé och sallad /Anna Lissjanis

Mer smarrigt till grillen hittar du i blogginlägget jag skrev i somras, från Jorm. Nog för att själva maten är god i grillat format, men ännu bättre blir det att sitta ute och äta den i fint sällskap. Efter den här helgen har jag kommit in i riktig semester-mood och längtar efter alla lediga, ljumma sommarkvällar vi har framför oss.

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras