2 stora trendkontraster inom träning och hälsa – mingel på Berns

annalissjanis_berns

Direkt från tentagenomgång och grupparbete i Nackademins slitna lokaler till Berns mäktiga sal. Tvära kontraster, precis som jag pratade om att det är vid trenderna inom träning- och hälsobranschen.

Igår kväll var jag anlitad för att presentera några av nutidens trender inom träning och hälsa Berns. Danske Bank och SACO firade sitt samarbete och ville synliggöra och stärka detta med en festlig kväll för 400 gäster. Vi bjöds på danskt smörrebröd, de inbjudna kunde mingla runt bland våra inspirationsstationer med olika teman och David Batra underhöll från scenen. Jag skrattade så att tårarna sprutade åt sistnämnda. En av Sveriges bästa komiker enligt mig.

En kul och lite mer glamorös roll som träningsexpert än de event jag vanligtvis är med vid. Ingen svett och lera, men ändå stort engagemang. Det märks att träning och hälsa i sig är trendigt, oavsett bransch. Många kom fram till mitt bord för att prata och det är alltid trevligt att diskutera med dem som inte själva jobbar med träning och från andra generationer. Nya perspektiv på saker och ting är alltid givande tycker jag.

Inför det nya året 2016 berörde jag flera trender och under kvällen pratade jag om de 2 stora kontrasterna jag ser inom träning och hälsotrenderna.

traningstrend16

Trender inom träning och hälsa – 2 kontraster

1. ”Det trendiga, snabba livet” – tidsbesparande high tech

» Hela samhället håller på att digitaliseras – så även träning och hälsa. Bärbar teknik som GPS-enheter och smarta klockor, aktivitetsarmband och VR-glasögon har funnits ett tag men blir ännu mer lättillgängligt. Dessutom växer en ny generation upp med högt bekräftelsebehov. ”Gamers” som vill få poäng när de tränar och visa upp det de gör i sociala medier. Pokémon Go är bara början en uppsjö träningsspel jag ser komma framöver.

» Vi söker också bekräftelse och att ”maxa tiden” med tränings-, upplevelseresor samt extrema utmaningar som ger kickar. Arrangerade resor av olika resebolag och företag, och vi reser även på egen hand för att få utmanande triggers. Månader av vandringar, meditation bland munkar, bergsbestigningar och även tuffa lopp och nya träningsformer. En Svensk Klassiker är vardagsmat – nu är det Ultralopp och Iroman som gäller.

» Tid är allas bristvara – därför är multifunktionell och tidsbesparande träning hett. HIIT-pass, träningsappar, superfood, laga-lätt-supermat. Det ska vara lättillgängligt och personligt anpassat. Pass som alla kan trycka in i ett tight schema och aldrig känns långtråkiga.

» På samma sätt som träning vill vi maxa det vi äter. Få i oss så mycket näring som möjligt per tugga genom superlivsmedel som chiafrön, gojibär, acai och proteinberikade produkter.

kosttrender2016

2. Den holistiska hälsotrenden

» Mootpoolen till att utnyttja tiden maximalt och all stress är ett helhetstänk. Att se på hälsa med ett större och mer långsiktigt perspektiv med fokus på insidan och miljön. Det kan vara personer som snurrat på för länge inom trend 1, den snabba och trendiga högteknokogivärlden, blivit utbrända eller lyckats byta spår i tid.

» Du börjar se till det som verkligen är viktigt i livet genom att designa ditt liv för att må så bra som möjligt. Äta personligt anpassad kost, personligt utformad träning, flytta ut från stan, gå till någon typ av terapeut för att få ordning på tankarna och yrkesmässigt där många jobbar som pusslande men fria egenföretagare. Downshifting, d.v.s. att jobba mindre för att få mer tid för familj och andra intressen är ett exempel, liksom att engagera sig i miljön. Välja ekologiskt, närproducerat och vegetariskt t.ex.

» Inom träning att stressa ner med yoga och meditation. Aldrig förr har vi känt efter och prata så mycket om hur vi mår på insidan för att hitta ”balansen i livet”. Vi ser till helheten och hur allt som ingår, t.ex. sömn, relationer, ordning i hemmet etc. påverkar oss, idag och på sikt.

» Log out och ”välj bort”. Stress är största orsaken till ohälsa i dagens samhälle och som motpol till all digitaliserad träning behöver vi även allt mer skärmfri tid. Fjällvanding, yoga på en strand, löpning utan en förbestämd plan och annan rörelse som ger hjärnan vila blir allt mer populärt liksom stillsam meditation.

» Att välja bort innebär även att rensa i sociala flödet och ”avfölja” profiler som ger negativ energi. Detta gäller även övrigt i dagens överflöd av information och happenings. Vi värderar vår tid allt högre och tvingas därför välja bort för att få plats för det som verkligen betyder något.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras