4 fina fiskrätter med recept

anna_fiskar_roding

Torsdag är inte bara pannkaksdagen, utan även stora återblicksdagen – hos mig till fina fiskrätter jag lagat den senaste tiden. För att återuppta diskussionen om att äta kött eller inte skulle jag lätt kunna byta ut mitt kött mot fisk. Alla dagar i veckan. Dels för att jag tycker det är betydligt lättare att tillaga, dels för smaken. Tänker du på djuren och miljön är det kanske ingen större skillnad mot rött kött, eller vad säger du? Men fiskarna från mina föräldrar är i alla fall så ”närproducerade” och ekologiska som de kan bli.

Förra veckan plockade jag upp de mest dyrbara julklappar från mamma och pappa ur frysen, fina rödingar från Jormsjön. Fiskar som först blev en middag som de var, men som även räckte till ytterligare en. Här om de olika middagarna plus ett par andra fiskrätter jag lagat på sistone och rekommenderar varmt. Några har jag säkert tipsat om tidigare, men många godingar tål att upprepas.

4 fina fiskrätter

roding_potatis

1. Helstekt fisk i ugn.

Ingredienser:

  • Rödingar eller annan typ av hel fisk
  • Smör
  • Salt och peppar
  • Grädde till sås

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225° och smält en ordentlig klick smör på en plåt där inne.
  2. Skölj fisken.
  3. Salta och peppra in på köttet.
  4. Vänd fiskarna/fisken i smälta smöret och in i ugnen i ca 20-30 minuter tills skinnet lossnar lätt från köttet.
  5. Rensa från skinn och ben.
  6. Sila skyn från plåten ner i en kastrull.
  7. Häll på grädde och krydda efter smak.
  8. Servera fisk och sås med potatis/potatismos/ris och grönsaker.

fiskpudding_ingrid fiskpudding_broccoli

2. Fiskpudding

Ingredienser:

  • Rensad, kokt eller stekt fisk (jag hade ca 800 g röding)
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • ca 5 dl kokt ris/matvete (som jag använde)/bulgur/pasta etc.
  • Salt och peppar
  • Broccoli

Gör så här: 

  1. Blanda mjölk, ris (eller vad du väljer), ägg och kryddor.
  2. Tillsätt fisken häll smeten i en ugnssäker form
  3. Lägg på frusen eller färsk broccoli.
  4. Grädda i ugnen på 225° i ca 20-30 minuter, tills puddingen fått fin yta och har stagnerat.

fisk_panerad

3. Panerad fisk

Ingredienser:

  • Spätta, hälleflundra eller annan vit fisk
  • Ströbröd, mandelmjöl eller annan typ av mjöl
  • 2 uppvispade ägg
  • Salt och peppar
  • Smör eller olja till stekning

Gör så här: 

  1. Vänd fisken i ägget, sen i paneringen.
  2. Stek så att ytan blir gyllenbrun på båda sidor och fisken genomlagad.
  3. Servera med exempelvis potatis, sötpotatis, ris, pommes, quinoa eller vad du gillar + citron att pressa över, sallad och en kall sås.

lax_tomteljus

4. Ugnsstekt lax

Ingredienser:

  • En laxsida eller mindre laxfiléer
  • Flingsalt och peppar
  • Pesto

Gör så här: 

  1. Bred ett tunt lager med pesto över fiskköttet.
  2. Strö flingsalt och peppar över fisken. Låt stå ett par minuter så att du ser att fiskköttet ”öppnar sig” och suger åt sig saltet.
  3. Lägg gärna bitar av t.ex. paprika, aubergine, champinjoner och sötpotatis vid sidan av fisken för en perfekt allt-på-en-plåt-middag.
  4. In i ugnen på 250° i ca 30 minuter tills fisken fått fin färg och köttet delar sig lätt.
  5. Servera gärna med sallad, sötpotatispommes, stekt bladspenat med fetaost, kokt ägg och ponzu mayo-sås.

Fyll gärna på med fler fina fiskfavoriter om du har några. 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.