Barnens Pokémon bowl – recept

pokebowl_jonna

Just nu trendiga Poké bowl har du säkert hört talas om, men Pokémon bowl?

Inte så konstigt för det är en hittepårätt av mig. Mina tre yngsta barn är galna i Pokémons. Att gå runt med storebror och fånga dem och kläcka ägg i appen utomhus, att leka med små platsfigurer, att titta på folk som öppnar paket med Pokémonkort på YouTube och att själv leka med korten.

Jag förstår inte riktigt grejen, eller rättare sagt undviker att fastna i Pokénadberoendet och håller mig hellre till mat. Annars tycker jag appen är kanon för att minska stillasittandet bland barn som gillar digitala spel, men jag kom på ett sätta att även få in kostdelen.

jonna_pokebowl_tugga

Mitt knep för att göra en vanlig näringsrik skål med lax, ris och grönsaker mer lockande för kidsen är:

 1. Spännande namn på maträtten – som Pokémon bowl.
 2. Frestande och plockvänligt upplägg – som grönsaksstavar, egen citron att pressa, ugsgrillad lax och klibbigt ris att äta med pinnar.

pokebowl2
En vanlig Poké bowl har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost och ordet betyder helt enkelt att dela eller skära itu. Maträtten kan se olika ut, men basen är oftast ris, marinerad fisk och grönsaker som serveras i en skål. Skillnaden mot min variant är alltså mest att barnvarianten innehåller tillagad fisk och den vuxna marinerad.

Poké bowl

2 portioner

 • 1/2 dl japansk soja 
 • 2 tsk sesamolja 
 • 1/2 tsk rostade sesamfrön 
 • 1 krm chiliflakes 
 • 1 tunt skivad salladslök 
 • 200 g tärnad rå fisk (tonfisk eller lax)
 • 2 portioner rundkornigt kokt ris
 • Ex. på tillbehör: avocado, ägg, sojabönor, sesamfrön, mango, alger, koriander, ponzu mayo-sås

Gör så här:

 1. Blanda soja, sesamolja, rostade sesamfrön, chiliflakes och salladslök.
 2. Rör ner bitarna av rå fisk.
 3. Lägg upp ris och grönsaker i skålar. Toppa med fisk och valfria tillbehör.

narbild_pokebowl

I min Pokémon bowl tog jag helt enkelt överblivet sushiris, rester av ugnsgrillad lax, stekt bladspenat, kokt ägg, sallad, gurk- och paprikastavar, pumpakärnor och överbliven ponzu mayo. Vackert, gott och plockroligt att äta av både små och stora händer.

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Anna Jonasson - Trend o träning