Hälsohets och ohälsohetsiga chokladbollar

Om hälsohets och ohälsohets

Har du följt debatten? Det finns visst alltid något att hetsa upp sig över, ibland befogat men ofta tror jag mer det beror på hur mottagaren mår. För dig som missat karusellen handlade det först om att hälsotrenden skulle stressa människor till ett osunt sunt beteende. Med för mycket träning, för stort fokus på ”optimal kost” och att jaga ”drömkroppen”. Typ som att alla som väljer träning och näringsrik mat försöker ”hetsa” andra till att göra likadant. Och visst kan det verka så om alla skriker ut att du ska träna järnet och aldrig vila eller äta något med högre GI än 50, men jag tycker mig se allt mindre av den propagandan i medierna nu.
Kanske på grund av benämningen ”ohälsohets” som dök upp som en motståndskraft till ovanstående. Att det skulle vara mer hälsosamt ”att slappa och äta pizza” än att träna och äta superlivsmedel. Och så började vi se godsaker i sociala medier istället, vilket jag åter igen tror upplevs som hets av den som skulle må bra av motsatsen – inte att den som lägger ut bilderna medvetet försöker få någon annan att bli ohälsosam (vilket det ska mycket till för att bli. Jag tror många av oss som tränar har svårare för att vila och äta sötsaker än tvärtom).
En annan spännande, och enligt mig grym trend om den tolkas på rätt sätt, är kroppsaktivism/kroppspositivism. Så här beskriver Sara Dahlström den i en intervju.
– Kroppspositivism handlar om att vi allmänt i samhället har en negativ inställning till våra kroppar, det är bara utseendet som räknas. Jag vill vända på den synen och fokusera på det som är bra i stället för på utseendet. 
Efter att bland annat ha sett Stina Wollters dansfilmer i sociala medier och nu vill hon sprida budskapet med kroppspositivismen vidare. Med sina dansfilmer på Instagram där låren dallrar hyllas hon av kvinnor som tidigare skämts över sina kroppar. Fantastiskt tycker jag! En lättnad för många, en rörelse som förmedlar att alla kroppar är vackra på sitt unika sätt, oavsett form och färg. Att du inte ska behöva svälta dig in i ett osunt ideal, att du ska vara stolt så som du är skapt. Med det sagt inte att du ska sluta ta hand om dig själv med bra näring OCH njutning. Med träning OCH återhämtning. Med DIN kroppsform, utan att vare sig leva på pulverdiet eller enbart socker.
För att summera finns det bara en sak som funkar – sunt förnuft! Båda sidorna kan riskera ohälsa om de dras till sin spets, det finns fortfarande inga genvägar till hälsa. SportHälsas bloggare Lisa skrev ett så bra inlägg om det här. Du mår varken bra av att träna svinhårt eller ligga på soffan 7 dagar i veckan (båda gäller oavsett om du är superdeffad, överviktig eller mitt emellan). Du mår varken bra av att leva på kvarg eller nutella, hälsohets eller ohälsohets. Och det vet du!
Det är vi som måste bli våra egna må-bra-experter, inte samhället eller någon annan som hetsar. För det är just vad vi upplever som hets – när vi tror att vi måste se ut eller vara som något ideal, något som andra tycker att vi ska. Den med god självkänsla kan stå emot allt det där och påverkas inte av alla budskap, därför så bra om vi hjälps åt. Stötta den som är svag och förvirrad.

Även om jag dör en smula av tråkighet över att behöva skriva det – lagom är en bra grej för den som vill satsa på sin hälsa! Balans. Vilket egentligen inte behöver vara så trist om du ser till fördelarna med det..
Min metod är att plocka det bästa av flera världar. Ibland köra svintunga träningspass, ibland medel, ibland soffhäng. Vara stolt över min kropp som den är skapt – precis som kroppspositivismen förespråkar, men även över att jag anstränger mig för att hålla den frisk och stark. Jag ser till att basera mitt matintag är av näringsrika livsmedel, men njuter även av ätbarheter enbart för den goda smakens skull. Som chokladbollar, originalet du vet, av havregryn, smör och socker..

Chokladbollar

 • 3 dl havregryn
 • 1 dl strösocker
 • 1/2 msk vaniljsocker
 • 2-3 msk kakao
 • 100 g rumsvarmt smör
 • 2 msk kallt starkt kaffe

Gör så här: Blanda alla ingredienser, forma till önskad storlek och rulla i kokos eller pärlsocker.
Visst är det fint? Du behöver inte vara det ena eller det andra. Du behöver bara göra det du vet att du behöver för att må bra. Jag gissar att du har receptet och om inte – ta hjälp av någon du litar på ♥

4 kommentarer
 1. Superbra! Kroppsneutrala borde alla idag vara.
  Man har en kropp. Funktion borde vara viktigare än utseende.
  Är du för smal så kroppen mår dåligt? Gör nått åt det.
  Är du för tjock så kroppen mår dåligt? Gör nått åt det.
  Är du något av det eller mittemellan men mår bra? Skit i det och lev!

  1. Absolut! Sen finns det de som p.g.a. olika sjukdomar inte kan gå ner i vikt. Det är inte alltid så enkelt, men jag håller med om att man ska göra sitt bästa för att må bra – ibland innebär det att jobba med det mentala, ibland det fysiska, ibland både och.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras