5 dynamiska rörlighetsövningar – yoga för idrottare

En anledning att längta till torsdagar – yoga!

Du minns kanske att jag berättat att jag och Derin så ofta som möjligt går på Yoga for Athlets – en yogaform med dynamiska rörlighetsövningar. Det är speciellt framtagen för dig som tränar regelbundet, men nödvändigtvis inte så mycket rörlighet. Jag tycker det är ett bra koncept för dig som vill prova på yoga utan samma fokus på andningsteknik eller positioner som kräver att du är extremt mjuk.

”En kropp är inte starkare än sin svagaste länk. Vill du förbättra din löpstil, komma djupare i din knäböj eller helt enkelt bara bli starkare och smidigare så är Yoga for Athletes ett utmärkt komplement till din övriga träning. Klassen är utvecklad av tränings- och yogaexperterna Monika Björn och Johanna Andersson, som även ligger bakom succén Hot MOJO. Du kommer att bli förvånad över hur effektiv träning Yoga for Athletes är och hur det kommer förbättra prestationen i din övriga träning!”

Jag kan sakna den mentala avkoppling som ”vanlig” yoga ger, men ändå – super för våra stela kontorskroppar! Ibland får tid och tillfälle styra träningsform. Och jag märker ändå stor skillnad, både att jag kommer ner i varv och att jag är rörligare i vardagen och mina andra träningsformer. En aning mjukare än ett kassaskåp. Nu är det bara en vecka kvar tills jag och familjen åker på vår årliga skidresa till Lindvallen, vilket gör det extra passande att SATS nya flöde är inriktat på skidåkare.

Här får du ett smakprov på 5 av de dynamiska yogaövningarna vi gjorde under klassen förra veckan.

5 dynamiska rörlighetsövningar – yoga för idrottare (och andra stela typer)

1. Trädet till draken

 1. Hitta balansen på ett ben.
 2. Lyft knät och raka armar.
 3. Fäll i höften samtidigt som du sträcker ut benet och armarna ner mot golvet.
 4. Vänd kontrollerat upp igen.
 5. Upprepa för andra sidan.

2. Sumo Squat åt sidan

 1. Utgå från mittenbilden, med brett mellan benen.
 2. Böj på ena benet så djupt du kan med hela foten i golvet och sträck ut det andra.
 3. Kom tillbaka upp och upprepa på andra sidan.

3. Hunden till delfinen

 1. Utgår från hunden, med höftbenen högt upp mot taket.
 2. Kom ner med båda eller en armbåge i taget.
 3. Tryck dig upp till hunden igen.

4. Djupt utfall till framåtfällning

 1. Stå i ett djupt utfall med ena knät i golvet, sträck på armarna och sjunk ner i höften.
 2. Fäll dig framåt samtidigt som höften och armarna kommer bakåt.

5. Växlande benlyft

 1. Ligg på rygg med aktiva magmuskler.
 2. Dra ett ben i taget mot axeln samtidigt som du suger åt magmusklerna lite extra.
 3. Växla ben, hela tiden med god corekontakt.

Upplägg: Sätt gärna på skön musik och gör varje övning 3 gånger åt varje håll/för varje sida eller ben. Jobba lugnt och kontrollerat i dina yogaövningar och pausa ett par sekunder i start- och slutposition.
En liten film där jag satt ihop övningarna till ett flöde hittar du här på min Instagram,
Foton: Derin Ivgen

Fler lästips på tema dynamisk rörlighetsträning och yoga för idrottare

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras