Yoga för dig som tränar

yoga_for_dig_som_tranar

Antingen kan du yoga för yogans skull eller yoga för att få fysiska fördelar till din vardag eller annan idrott.

Sistnämnda är Monika Björn´s bok ”Yoga för dig som tränar” inriktad på. Att använda yogan som ett verktyg för att bli starkare, smidigare och snabbare vid din längdskidåkning, cykling, simning, löpning eller styrketräning. I boken får du reda på hur olika sorters träning påverkar kroppen och vad du kan behöva utveckla för att förbättra dina träningsresultat.

yoga_monika_jag

I torsdags var jag inbjuden av Monika till SATS Spårvagnshallarna för att testa ett av hennes pass. Hon och jag har setts ett par gånger genom vår gemensamma bransch, men har annars mest kontakt via sociala medier. Nu var det så roligt att ses IRL. Att få kramas och uppdatera varandra om var vi är i livet. Och jag kan skvallra om att Monika verkligen en precis sådär mjuk och varm nallebjön som hon framstår som i sociala medier.

monica_bjorn

Och en fantastisk yogainstruktör! Monika Björn har jobbat med träning på heltid i över 20 år, både i Sverige och internationellt. Hon har varit yogalärare sedan slutet av 90-talet och är en av skaparna bakom flera framgångsrika koncept, som Hot MOJO och Yoga for Athletes. Det märks att hon vet vad hon pratar om och nu har alltså kunskapen även resulterat i en fin yogabok.

yoga_styrketranar

Jag fick hem ett exemplar av ”Yoga för dig som tränar” ett par veckor innan yogaklassen och har hunnit bläddra i boken. Vacker och pedagogisk är intrycket med inspirerande bilder och tydliga pass att köra hemma. På bilden exempel på ett 15-minuters yogapass för dig som styrketränar och det finns även 45-minuterspass. Till samtliga positioner enkelt förklarade instruktioner.

krakan_yoga

Jag fick sån mersmak av yogapasset med Monika. Kroppen liksom skrek ”ge mig MER!”. Jag har prioriterat annan träning den senaste tiden, vilket är dumt eftersom jag vet vilken nytta jag har av yogan i allt annat jag gör – både fysiskt och mentalt. Av ökad rörlighet, balans, coreträning, att andas med hela lungorna, koncentrationen och förmågan att slappna av.

Därför bokade jag in mig på ett pass på SATS Stadion igår morse. 75 minuter med en grym instruktör som precis som Monika hade förmåga att både sprida ett lugn i salen och varva utmanande positioner med stillsamma. Dessutom förklarade hon tekniken så bra. Jag fick flera ”aha” under klassen och klarade positioner jag haft svårt för tidigare, som den flaxande kråkan du ser på bilden. Glad över mina nya skills ville jag dokumentera..

Med eller utan yoga – ha en skön söndag!

4 kommentarer
 1. Åh! Jag fick den boken av min man förra veckan!! Jag är intresserad av att börja med yoga! Tyvärr finns det inte där jag bor. Det var bra bilder i boken. Jag har lite svårt att hitta andningsteknik. Anna, kan du inte guida en nybörjare i yoga i en film?! Please 😊 Visa solhälsning också. Vad man ska tänka på.

  1. Linda – ja, visst är det en fin bok, men jag förstår att det inte är helt lätt med andningen. Det kan vara värt att gå på ett pass för att testa, men om det bara är positionerna du vill åt tycker inte jag det gör något om du hoppar över andningen.
   Jag har några filmer på min youtubekanal: https://www.youtube.com/playlist?list=PLb1aoOPQp7ifqoTGdcxRa2dXfmwfuwjOU
   Där hittar du en solhälsning med guidad andning & teknik.

   1. Tack!! Det var ju precis det jag ville se!! Hoho så smidig och graciös du är!!! Jag är verkligen stel som ett kylskåp!! När jag ska försöka göra plogen så tar både byst och mage emot 😁 Jag har dock hört att man tränar upp sig relativt snabbt? Hur länge och ofta tycker du jag bör göra?

    1. Linda – oj, svårt att säga. Hellre korta pass och ofta än långa och sällan. Sen beror det på hur mycket tid du har och hur mycket du prioriterar yogan, men kanske 2-3 gånger i veckan?

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras